Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Потписан Уговор за изградњу Јужног тока кроз Србију

БЕОГРАД - Компаније Јужни ток Србија и Центар гас из Русије потписали су Уговор о изградњи деонице магистралног гасовода Јужни ток кроз Србију, вредан око 2,1 милијарди евра.

Уговор су потписали директори Јужног тока Србија Душан Бајатовић и Александар Сиромјатин, са генералним директором Центар гаса Станиславом Аникејевим. Они су поручили да је ово историјски дан за српску енергетику и да ће први гас потећи Јужним током кроз Србију до краја 2016. године, како је и планирано.
"Данас је завршен велики посао", рекао је Бајатовић и поручио да потписивањем овог уговора почињу радове на Јужном току у нашој земљи.

Бајатовић је после церемоније потписивања Уговора посебно захвалио председнику Руске Фередације Владимиру Путину и премијеру Србије Александру Вучићу, који су, како је рекао, помогли да се реше нека отворена питања, што је омогућило потписивање овог уговора.

Он је најавио да ће ускоро бити потписан и уговор о кредиту за српску деоницу Јужног тока, поручивши да су обезбеђена финансијска средства и да ће компанија Јужни ток Србија тај кредит од око 700 милиона евра добити од Гаспрома.

Према његовим речима, реч је о најповољнијим финансијским условима за кредит, који ће бити одобрен по каматној стопи од 4,25 одсто годишње, а како је рекао, "на рочност која нам буде потребна". Реч је о почетном капиталу, а остатак средстава биће обезбеђен кроз пројектно финансирање, рекао је Бајатовић и додао да тај зајам неће оптеретити буџет Србије, нити допринети додатном задуживању Србијагаса. То значи да ће сав финансијски ризик за деоницу Јужни ток кроз Србију сносити Гаспром, објаснио је Бајатовић.

Он је навео да је за српску деоницу гасовода урађен идејни пројекат, издата локацијска дозвола, а наредних недеља се очекује и грађевинска дозвола зе целу деоницу, а потом следи експропријација земљишта и на крају потписавање великих уговора о испоруци цеви и компресорских станица за српску деоницу гасовода.

У данас потписаном Уговору постоји заштитна клаузула за српске компаније, што ће омогућити да оне у што већем обиму учествују у радовима на изградњи гасовода кроз нашу земљу, пренео је Бајатовић. Он је указао да неће бити никаквих промена у управљачким правима у заједничком руско-српском предузећу Јужни ток Србија, истакавши да се ради о партнерском односу.

Центар гас је победио на тендеру, који је компанија Јужни ток Србија расписала за извођачца радова на српској деоници тог гасовода.

Уговор је вредан 2,1 милијарду евра, а деница српског гасовода биће рађена по најбољим међународним стандардима и по систему "кључ у руке", речено је приликом потписивања уговора у згради компаније Србијагас у Београду.

Аникејев је истакао да је ово историијски дан за Србију, али и за Центар гас који је победио на тендеру за извођача радова, чиме је окончан захтеван посао који је трајао две године.
"Учинићемо све да максимално испоштујемо рокове које је поставио наручилац радова и рачунамо да ће српске компаније, посебно грађевинске, које су признате у тој области, моћи да учествују на пословима изградње Јужног тока", рекао је Аникејев.

Сиромјатин је истакао да је на тендеру изабрана највреднија компанија, Центар гас, која може да реализује овај захтеван пројекат, напомињући да Центар гас постоји већ 40 година и да има "феноменално искуство у изградњи гасовода".

Он је изразио очекивање да ће главни извођач радова испоштовати строге рокове изградње гасовода и поручио да ће и Србијагас и Гаспром учинити све да Србија постане важно енергетско чвориште у Европи.

Деоница Јужног тока кроз Србију дугачка је 422 километра и очекује се да ће на том пројекту бити запослено више хиљада радника из Србије, а када буде изграђен пуни капаците тог гасовода биће око 41 милијарду метара кубних гаса годишње.
 
Извор: Tanjug

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти