Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Председник Русије Владимир Путин на саветовању са амбасадорима и представницима земље у међународним организацијама

 

Догађаји у Украјини су резултат политике суздржавања Русије

Њени корени сежу дубоко у историју и очигледно је да се та политика није мењала нажалост и после завршетка хладног рата“, - изјавио је у уторак председник Русије Владимир Путин на саветовању амбасадора и сталних представника Русије у Москви.

Под претњом су наши сународници и њихова законита права које гарантују европске конвенције, додао је Владимир Путин.

Председник Русије је изјаво да земља није имала право да преда становнике Крима и Севастопоља на милост и немилост ратоборним националистима и радикалима.

Порошенко одговоран за наставак рата у Украјини

„Нажалост, председник Украјине Петар Порошенко је одлучио да настави војне акције. И ми нисмо успели – мислим такође на себе и своје колеге из Европе – да га убедимо да пут ка поузданом, стабилном, дугорочном миру не може да води кроз рат“, - изјавио је у уторак Владимир Путин.

„Порошенко донедавно ипак није имао директну везу са наређенима за војну акцију. Сада је у пуној мери преузео ту одговорност. Не само војну, већ и политичку, што је важније“, - нагласио је руски председник.

Путин је такође изразио сажаљење због тога што нису успели преговори између Кијева и представника југоистока Украјине.

Захтеви Кијева да добије попуст за гас су уцена

„Наши украјински партнери отворено уцењују када траже неограничени попуст за гас“, - изјавио је данас председник Русије Владимир Путин на саветовању у Москви.

Председник је подсетио да од 16. јуна Украјина добија онолико гаса колико ће за њега платити. Поводом реверса гаса Путин је рекао: „Наш гас добијају (Украјинци) и плаћају некоме у Европи, ко не добија потребне залихе. Москва не предузима ништа тим поводом да не би заоштравала ситуацију“.

„Поштени корисници и испоручиоци гаса не смеју да страдају због украјинских политичара и чиновника. И сви ми у Европи морамо озбиљно да размислимо како да смањимо ризике на континенту“, - рекао је руски председник.

Русија ће и даље развијати пројекат Јужни ток

„Увек нам је био важан углед поузданог експортера нафте и гаса, инвестирали смо у развој гасне инфраструктуре. Заједно са европским компанијама изградили смо Северни ток. И поред свих тешкоћа наставићемо да развијамо пројекат Јужни ток“, рекао је Путин.

Раније је европски комесар за енергетику Гинтер Етингер изјавио да рад на Јужном току мора бити заустављен док не буде одговарао законима ЕУ.

Двојни аршини у односима са Русијом нису делотворни

„Они који настављају да говоре о својој изузетности активно не воле независну политику Русије. Догађаји у Украјини су то потврдили, као и то да модел односа са Русијом пун двојних аршина није делотворан“, - изјавио је председник Русије Владимир Путин.

Путин је такође рекао да једнополарни модел света није успео. „Народи и државе све гласније говоре да су спремни да сами одлучују о својој судбини, очувају свој идентитет, што се коси са покушајима неких земаља да доминирају у војној сфери, политици, финансијама, економији и идеологији“, - изјавио је руски лидер.

Путин: Запад је претворио свет у глобалну касарну

Говорећи пред амбасадорима Путин је изразио наду да ће западни партнери престану да намећу своје принципе другим земљама.

„Надам се да ће прагматизам преовладавати, и да ће се Запад ослободити амбиција и тежњи да се успостави “ светске касарну. Да организује све по чиновима, да наметну јединствених правила понашања и живе у друштву“,рекао је Путин.

Русија спремна да брани националне интересе свим доступним средствима, али бира дијалог

Какву су реакцију наши партнери очекивали од нас, при томе, како су се одвијали догађаји у Украјини? Ми, наравно, нисмо имали право да оставимо грађане Крима и Севастопоља на милост и немилост ратоборних националиста радикала. Нисмо могли да допустимо да буде битно ограничен наш доступ акваторијуму Црног мора. Да на кримску територију, у Севастопољ, овејан ратном славом руских војника и морнара, на крају крајева (мени се чини прилично брзо) дођу НАТО трупе и да буде кардинално промењен баланс снага у приобаљу Црног мора. Тачније у суштини све за шта се Русија борила од времена Петра Првог, а можда и раније, било би прецртано.Желим да сви схвате: наша земља и даље ће енергично бранити права Руса, наших сународника у иностранству, користити за то читав арсенал постојећих средстава: од политичких и економских до предвиђених у међународном праву хуманитарних операција права на самоодбрану. Подвлачим: оно што се дешава у Украјини кулминација је негативних тенденција у међународним пословима. Оне се нагомилавају годинама. Ми смо одавно на то упозоравали. Нажалост, наше прогнозе се остварују.

По материјалима "Гласа Русије" и агенције РТ

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти