Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Председник Србије А.Вучић допутовао у Москву

Вучић допутовао у Москву, са Путином о порасту напетости на Балкану

 

Председник Србије Александар Вучић у Кремљу

© Sputnik / Алексей Дружинин

 

Председник Србије Александар Вучић допутовао је у Русију, где је планирано да се сутра састане са председником Русије Владимиром Путином.

„Председник Вучић се већ налази у Москви. У уторак намерава да се састане са шефом руске државе. За Вучића је данас планиран приватни програм“, јавља Тас.

Како је саопштио Кремљ, два лидера ће разговарати о билатералним односима и регионалним и међународним проблемима.

„Састанак је планиран још пре неколико месеци и није повезан са растом напетости у региону. То је наставак редовних радних контаката руководства Русије и руководства Србије. Та држава је наш партнер“, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је додао да руски и српски народ везују заједничка историја и „топла осећања“.

Раније је српски председник Александар Вучић саопштио да ће на састанку са Путином разговарати о ситуацији на Косову и Метохији и затражити његову подршку.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201810011117356958-Vucic-srbija-rusija/

 

ЕКСКЛУЗИВНО Вучић и Биковић на кафи у центру Москве (фото)

 

Парк Зарјадје у Москви

© Sputnik / Vladimir Pesnya

 

Српски председник Александар Вучић је посетио концертну салу московског парка Зарјадје, саопштила је прес-служба концертне сале парка.

„У Зарјадју је прелепа сала. Толико сам слушао о њему. Многи су ми причали о одличној акустици“, рекао је српски председник.

Вучић је са Биковићем прошетао по сали, одакле пуца поглед на центар руске престонице.

„Москва је један од најлепших градова на свету. Последње време се много променио набоље“, рекао је Вучић.

Глумац Милош Биковић и председник Србије Александар Вучић у Москви
 
Глумац Милош Биковић и председник Србије Александар Вучић у Москви

Иначе, телевизија Прва ради документарни филм — „Ексклузивно са Вучићем“ у Москви о односима Вучића и Путина, Србије и Русије, економској и културној сарадњи.

„Била ми је част што сам поразговарао са председником Србије о могућностима да се побољша културна сарадња Србије и Русије и како да се Србија што боље промовише у Русији и Русија у Србији“, рекао је српски глумац за Спутњик.

Он је додао да је Вучић пажљиво саслушао неке његове идеје и планове и да је имао врло конкретан и конструктиван одговор.

„Велико ми је задовољство да наилазимо на подршку развоја српско-руских односа лично од председника државе“, нагласио је Биковић.   

Подсетимо, српски председник се налази у посети Москви, где ће се сутра састати са председником Русије Владимиром Путином. 

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201810011117358111-Vucic-Srbija-/

 

Вучић: Отворићемо школу српског језика у Москви

Александар Вучић

© Tanjug / Раде Прелић

 

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у Москви бити отворена школа српског језика како би деца српских држављана који живе у руској престоници могла да говоре на матерњем језику.

„Разговарао сам са нашим студентима и привредницима који живе у Москви да финансирамо отварање мале школе српског језика како би наша деца која живе овде могла да говоре српски језик“, рекао је Вучић за телевизију „Пинк“ након разговора са студентима и привредницима у једном српском ресторану у Москви.

Вучић је подсетио на речи Стојана Новаковића који је у време највећих демонстрација у Београду због аустроугарске анексије Босне и Херцеговине говорио:

„Јачајмо Србију негујући српску културу и српски језик.“

Говорећи о иницијативи да се у Москви отвори школа српског језика, Вучић је навео да је сличан пројекат Владе Србије већ покренут у Швајцарској кроз акцију „Негујмо српски језик“, те је у том контексту похвалио активности амбасадорке Србије у Берну Снежане Јанковић.

„Хоћемо да урадимо све што можемо да сачувамо наш језик, наше писмо и нашу културу“, поручио је Вучић.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201810011117364369-vucic-moskva-skola/

 

Вучић открио шта ће тражити од Путина у разговору у четири ока

 

Александар Вучић

© Tanjug / Раде Прелић

 

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће у Москви тражити конкретну политичку подршку за Србију и да верује да ће је од председника Руске Федерације Владимира Путина и добити, као што је то било и у претходном периоду.

„Дошао сам да тражим подршку за Србију, конкретну политичку подршку за Србију. Верујем да ћемо је од председника Путина добити као што смо је имали у претходном периоду“, одговорио је Вучић на питање новинара да ли ће од Путина тражити конкретну подршку када је реч о дешавањима на КиМ, преноси Танјуг.

Вучић је указао да су данас другачије околности и прилике, „више је тензија и важно је да о свему томе разговарамо, о свим појединачним догађајима који су претходили нашем сусрету, али и о свему ономе што би могло да се догоди убудуће“.

Председник Србије је рекао да он ради конкретно и да председник Русије Путин такође ради конкретно и навео да шеф руске државе није човек који воли „около-наоколо приче“.

Када год смо разговарали, казао је председник Вучић, то смо радили веома конкретно о сваком питању и о свакој теми.

Вучић је рекао да је ситуација у региону Балкана озбиљна, да имамо озбиљне политичке проблеме и да зато треба мерити сваки политички потез и сваку реч, а да ће са руским председником сутра разговарати и о томе и о билатералним односима и многобројним пројектима.

„У тренутку када имамо економски напредак и када тиме можемо да будемо задовољни, имамо значајне политичке проблеме у региону и много тога што није сигурно какав би исход био у случају нарушавања стабилности. У том смислу сусрет са Путином је веома значајан“, објаснио је Вучић новинарима у Москви.

Разговараће, како је истакао, и о билатералним односима који су политички добри, али могу бити и бољи.

Он је додао да ће са Путином разговарати и о многим пројектима.

Како је рекао, Србија је на руским телевизијама међу главним темама, не само због његове посете, већ и због свега што се збива око нас, због недавне ситуације на Косову и провокација Хашима Тачија.

„Покушавамо да пронађемо најбоље решење за наше грађане, како да сачувамо животе грађана, али и стабилност и мир“, нагласио је он.

Вучић је да ће у разговору са председником Русије покренути и тему запошљавања већег броја српских радника у Русији.

„Мислим да сутра са председником Путином можемо да покренемо разговор о томе како да омогућимо ’постојање‘ српских радника у Русији“, рекао је Вучић за телевизију „Пинк“ након сусрета са српским привредницима у једном ресторану у Москви.

Како је навео, наше грађевинске фирме, попут „Путева Ужице“, запошљавају свега седам до осам одсто Срба, запошљавају раднике из земаља централне Азије, „јер ми не можемо да добијемо папире“.

„Ако добијемо папире за једну локацију, не можемо за другу. О томе пет година разговарамо са Русима, а они су говорили да то не може због Светске трговинске организације. Покушаћу да са председником Путином поново покренем ту тему“, рекао је Вучић.

Вучић је казао и да ће прво имати разговор у четири ока са Путином, а потом и састанак делегација.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201810011117360118-vucic-putin-moskva/

 

Вучић: Захваљујем Захаровој на коментару, то показује руску приврженост истини

 

Александар Вучић у Москви

© Tanjug / Раде Прелић

 

Председник Србије Александар Вучић захвалио је вечерас портпаролки Министарства спољних послова Русије Марији Захаровој због коментара о дешавањима на КиМ од пре неколико дана.

„Захваљујем Захаровој на коментару за све оно што су Албанци радили на северу КиМ и то показује руску приврженост истини“, рекао је Вучић у Москви.

Како је казао, сутра предстоје велики дан и велики задаци у разговору са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

„Дан после код нас долази аустријски премијер Себастијан Курц. Председник Путин има велику агенду и хвала му што је у ту агенду поново уврстио Србију. А ми се надамо да ћемо ускоро имати прилику да га угостимо у Београду“, рекао је председник Србије, преноси Танјуг.

Захарова је раније саопштила да Русија осуђује неактивност Кфора у ситуацији изазваној распоређивањем косовских специјалних снага у северним областима КиМ које су претежно насељене Србима.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201810011117365255-vucic-zaharova/

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти