Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Преминуо руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин

Чуркин је важио за искусног дипломату који је током своје последње дужности – шефа руске Мисије при УН – оштро улазио у вербалне сукобе, пре свега са америчким колегама, у вези са кључним светским питањима.

Виталиј Чуркин (архивска фотографија)
Виталиј Чуркин (архивска фотографија)

Српска јавност ће га памтити га као политичара који је на седницама Савета безбедности УН оштро критиковао институције у Приштини због положаја Срба и неалбанаца на Косову, не либећи се да стане на страну Србије.

Чуркин је рођен 21. фебруара 1952. у Москви, а дипломатску каријеру је започео 1974. године.

Дипломирао је на Московском институту за спољне послове 1974. и ту је почео да ради, а докторирао је историју на Дипломатској академији Совјетског савеза 1981. године.

Именован је за руског амбасадора при УН 2006. године, а био је и специјални представник Руске Федерације у преговорима о бившој Југославији, од 1992. до 1994. године. 

Виталиј Чуркин, који је на месту руског амбасадора на Ист Риверу заменио Сергеја Лаврова, остаће упамћен по оштрим дуелима са америчким амбасадорима Џоном Болтоном, Залом Кализадом и Сузан Пауер – око Косова, блискоисточних криза, Ирана...

Између осталог, био је директор Одсека за информисање Министарства за спољне послове Совјетског Савеза и Русије, а такође је био представник руског Министарства спољних послова и заменик министра спољних послова Русије од 1992. до 1994. године.

Био је представник за штампу некадашњег министра спољних послова СССР Едуарда Шеварнандзеа, амбасадор у Чилеу, Белгији, Канади, и представник Русије при НАТО-у.

Од 1992. до 1994. године је био заменик некадашњег шефа дипломатије Русије Андреја Козирјева.

Од 8. априла 2006. обављао је дужност амбасадора Русије при УН, заменивши на том месту Андреја Денисова.

Сведочио је у пред Конгресом САД о нуклеарној катастрофи у Чернобиљу, што је био први пут у историји СССР да се тако нешто догоди.

Како се наводи, иако је тада био млади 34-годишњи дипломата, изабран је јер је имао репутацију некога ко течно говори енглески језик.

Течно је говорио руски, монголски, француски и енглески.

Још није објављен узрок смрти руског дипломате.

Руски и светски званичници изјавили саучешће

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је руски председник Владимир Путин изјавио саучешће поводом изненадне смрти сталног представника Русије при УН Виталија Чуркина, преноси Тас.

Саучешће је упутио и генерални секратар УН Антонио Гутерес, који је изјавио да је "шокиран" вешћу о смрти Чуркина, објавио је Тас, а преноси Ројтерс.

И Амбасада САД у Москви упутила је саучешће поводом Чуркинове смрти.

"Наше мисли и молитве су са породицом и пријатељима Виталија Ивановича Чуркина", наведено је на званичном Твитер налогу америчке амбасаде у Русији, преноси Тас.

Амбасадорка САД при УН Ники Хејли назвала је Чуркина "пријатним колегом" који је вешто представљао своју нацију.

Висока представница за спољну политику и безбедност Федерика Могерини je у писму Сергеју Лаврову изјавила саучешће и навела да је са Чуркином Русија изгубила једног од својих најеминентнијих дипломата.

Преузето је са www.rts.rs

 

Виталиј Чуркин - стални представник представник Русије у УН

Свет жали због Чуркинове смрти: Отишао маестро дипломатије

© AP Photo/ Julie Jacobson
 

Бројни званичници и позната лица широм света изразили су саучешће Русији поводом смрти истакнутог дипломате и представника руске мисије при УН Виталија Чуркина. Многе је та вест шокирала, а многобројни телеграми и поруке истакли су његову величину и допринос међународној политици.

Чуркин је преминуо дан пред свој 65. рођендан у Њујорку, а према прелиминарним подацима узрок смрти био је проблем са срцем, пише лист „Њујорк пост“, позивајући се на неименоване изворе.

Како се наводи, руски дипломата се у том тренутку налазио у дипломатском представништву, када је осетио слабост, након чега су га брзо превезли у болницу, али је убрзо констатована његова смрт.

Поводом његове смрти огласили су се бројни светски политичари и познате личности које су изразиле тугу и пренеле речи саучешћа.

Русија

Стални представник Русије у УН Виталиј Чуркин на заседању Савета безбедности УН
© AP PHOTO/ RICHARD DREW

Руски председник Владимир Путин изразио је саучешће породици и пријатељима Чуркина због његове изненадне смрти, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Председника је растужила вест о смрти Виталија Чуркина. Путин је изузетно ценио Чуркинов професионализам и дипломатске таленте. Председник је изразио саучешће његовој породици и руском Министарству спољних послова поводом смрти Виталија Чуркина“, навео је Песков.

Тим поводом огласио се и премијер Русије Дмитриј Медведев, који је истакао да је Чуркинова смрт велики губитак за Русију, те да је он у најсложенијим ситуацијама бескомпромисно бранио интересе земље, док је портпаролка Министарства иностраних послова Марија Захарова рекла да је Чуркин био велики дипломата и изузетно јарка личност.

​Бројни други политичари и познате личности изразиле су саучешће поводом смрти руског дипломате, међу којима су и заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков, шеф међународног комитета Државне думе Леонид Слуцки, шеф међународног комитета Савета федерације Русије Константин Косачов и многи други.

САД

Виталиј Чуркин и Саманта Пауер
© AFP 2016/ EMMANUEL DUNAND

Изузетно много политичара из САД се огласило поводом смрти Виталија Чуркина. Једна од његових највећих противница за време његовог рада при мисији УН била је и бивша представница САД Саманта Пауер, са којом је оштро улазио у вербалне сукобе о кључним светским питањима.

Она је, наиме, на свом налогу на Твитеру написала да је очајна због његове смрти, као и да је Чуркин био „маестро дипломатије и изузетно брижан човек који је радио све што је могао како би се превазишле несугласице између САД и Русије“. И Сузан Рајс, која је такође била представница САД при УН, рекла је да је дубоко шокирана смрћу руског дипломате, те да је он био изузетно паметан и усредсређен човек, „једном речју — велика сила“.

И актуелна представница САД при УН Ники Хејли је рекла да је, иако је са њим сарађивала свега месец дана, Чуркин био изузетно љубазан колега који је мајсторски бранио интересе своје земље.

​Огласио се и амерички амбасадор у Русији Џон Тефт, који је рекао да саосећа са Чуркиновом породицом, док је бивши државни секретар САД и један од најпопуларнијих америчких политичара Хенри Кисинџер изразио дубоко жаљење што руски дипломата није успео да доживи свој 65. рођендан и да прочита поруку коју је планирао да му упути.

Европа

Бројни европски политичари такође су се огласили поводом смрти Виталија Ивановича Чуркина. Стални представник Велике Британије при УН Метју Рајкрофт изјавио је да је Чуркин гигант дипломатије, те да га је изузетно растужила вест о његовој смрти.

Представник Француске такође при УН Франсоа Делатр рекао је да је Чуркин, упркос несугласицама, био један од најистакнутијих и најталентованијих дипломата са којима је сарађивао.

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијери такође је истакао да је преминуо велики дипломата и да ће таква личност јако недостајати међународној политичкој сцени.

Огласило се и Министарство иностраних послова Белорусије, које изразило саучешће свим руским грађанима због смрти истакнутог дипломате.

Србија

Бројни политичари из Србије упутили су изразе жалости руском народу због Чуркинове смрти. Телеграм саучешћа је упутио премијер Александар Вучић председнику Русије Владимиру Путину и премијеру Дмитрију Медведеву, истакавши да је био почаствован сарадњом са руским дипломатом.

„Са великом тугом сам примио вест да је преминуо амбасадор Виталиј Чуркин, на радном месту, док је својим великим дипломатским знањем доприносио бољем разумевању земаља и народа. Ово је велики губитак не само за породицу и пријатеље већ и за све оне који су имали прилику да га познају. Лично сам био почаствован срдачном сарадњом са амбасадором Чуркином, који је био вољан да кроз искрене и мудре савете подели своје велико дипломатско искуство“, навео је он.

Председник Србије Томислав Николић такође је изразио најдубље саучешће председнику Путину, министру спољних послова Сергеју Лаврову и члановима породице преминулог. За Чуркина је рекао да је знаменити дипломата Руске Федерације и велики пријатељ Србије и српског народа.

Министар спољних послова Ивица Дачић упутио је шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову телеграм саучешћа поводом смрти амбасадора Русије при УН Виталија Чуркина, истакавши да је Србија изгубила искреног пријатеља.

 

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

 

Путин: Чуркин бриљантно решавао задатке, није знао за пораз

© Sputnik/ Vitaliy Belousov
 

Председник Русије Владимир Путин изразио је саучешће породици и пријатељима преминулог сталног представника Русије при УН Виталија Чуркина, нагласивши да је његове заслуге тешко оценити. Чуркин је био прави патриота и грађанин који је чврсто и доследно бранио руске позиције, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Кремља.

 
Руски председник Владимир Путин је нагласио да је Чуркин, без преувеличавања, био један од најзначајнијих дипломата, „професионалац највишег нивоа, човек изузетне интелигенције и необичне енергије, ретке харизме и смисла за хумор, којег су искрено поштовале колеге и западни партнери“.

„Заслуге Виталија Чуркина је тешко оценити. Њему су повераване одговорне функције у централном апарату Министарства иностраних послова и у иностранству. Међутим, његове способности су се најбоље показале у периоду рада у Сталном представништву Русије при УН. Током десет година, некад у крајње напетим условима, он је чврсто и доследно бранио руске позиције о најважнијим питањима, што је захтевало огромне напоре и велико самоодрицање. Међутим, колико год да је било тешко, он је одлично испуњавао задатке и није знао за пораз“, нагласио је руски председник.

Виталиј Чуркин - стални представник представник Русије у УН
© AP PHOTO/ JULIE JACOBSON

Путин је додао да је Чуркин био прави патриота и грађанин, и да ће позитивно сећање о њему заувек остати у срцима свих оних који су га знали.

Руски председник је постхумно одликовао Чуркина за храброст.

Шојгу: Били смо добри пријатељи

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу изразио је саучешће поводом смрти Виталија Чуркина.

„Желео бих да изразим искрено саучешће колегама, пријатељима, и самом себи, на крају крајева, јер са Виталијем Ивановичем нисам био само познаник. Били смо добри пријатељи, и много смо урадили давно, када је почињало наше познанство. Тад је још постојала Југославија“, рекао је Шојгу.

Чуркинова смрт — трагедија за Русију    

Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин, који је умро 20. фебруара у Њујорку, био је јединствени дипломата класичне руске школе и биће веома тешко наћи замену за њега, изјавила је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко.

„Он је био прави класични дипломата, класичне руске школе, велики ум“, рекла је Матвијенкова, назвавши Чуркина великим професионалцем.

„Умро је на дужности. У последње време, због напете спољне ситуације, у СБ је морао оштро да брани руску позицију. То је био константан стрес. То је био тренутак када срце дипломате није издржало“, додала је шефица Савета Федерације.

„Веома ми је жао. Саучешће породици, пријатељима, мојим колегама из Министарства иностраних послова“, рекла је Матвијенкова.    

 
Украјина блокирала усвајање саопштења у СБ УН о Чуркину

Украјина је блокирала усвајање изјаве председника СБ УН, посвећене Виталију Чуркину, саопштила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Украјина је блокирала усвајање изјаве председника СБ УН, посвећене Виталију Чуркину. То је украјинска ’власт‘: ништа добро не може да уради, само свима све квари, па и себи“, написала је Захарова на Фејсбуку.

 

Валентина Матвијенко

Чуркинова смрт  трагедија за Русију

© Sputnik/ Michael Klimentyev
 

Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин, који је умро 20. фебруара у Њујорку, био је јединствени дипломата класичне руске школе, биће јако тешко наћи му замену, изјавила је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко.

„Он је био прави класични дипломата, класичне руске школе, велики мозак“, рекла је Матвијенкова, назвавши Чуркина великим професионалцем.

„Умро је на дужности. У последње време, због напете спољне ситуације, у СБ је морао оштро да брани позицију Русије. То је био константан стрес. То је био тренутак када срце дипломате није издржало“, додала је шефица Савета Федерације.

„Веома ми је жао. Саучешће породици, пријатељима, мојим колегама из Министарства иностраних послова“, закључила је она.

Стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин је изненада преминуо у Њујорку 20. фебруара, дан пред 65. рођендан. На дужности сталног представника се налазио од 8. априла 2006. година.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти