Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Пријем поводом Дана браниоца Отаџбине

Вучић и Додик код Чепурина на Дану бранилаца отаџбине (видео, фото)

 

Високе званице на свечаном интонирању химни Србије и Русије

Радоје Пантовић

 

У Амбасади Русије у Београду обележен је Дан бранилаца отаџбине у присуству председника Србије Александра Вучића, патријарха српског Иринеја и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика.

Амбасадор Русије Александар Чепурин рекао је да су Русија и Србија више пута морале да бране своју независност и суверенитет и да је управо то формирало карактер нашег народа.

„Имамо јаке војске, али најважније руско и српско оружје јесте храброст војника и официра и снага њиховог духа — то је аксиом“, рекао је амбасадор, истакавши да припаднике оружаних снага Русије и Србије спајају актуелни задаци, као и да се активно развија војна и војно-техничка сарадња двеју земаља. 

Амбасадор Чепурин је поновио да Русија подржава неутрални статус Србије, али и да подржава њене добре односе с другим земљама уколико то одговара њеним интересима.

 

​Што се тиче проблема Косова, Русија се залаже за мирно решење, уз поштовање међународног права, истакао је Чепурин и изразио уверење да ће Србија имати довољно снаге и стрпљења да издржи искушење.

Он се осврнуо и на говор председника Русије Владимира Путина у Федералној скупштини Русије од 20. фебруара, нагласивши да су његова суштина 12 националних пројеката који ће за шест година извести земљу на апсолутно нови ниво.

  • Србија ће имати довољно снаге и стрпљења да издржи искушења, рекао је амбасадор Чепурин у говору

 

  • Свечана атмосфера у руској амбасади на прослави Дана заштитника отаџбине

 

  • Милорад Додик и Александар Вучић у друштву амбасадора Чепурина и његове супруге

 

  • Свечана атмосфера на прослави у руској амбасади
РАДОЈЕ ПАНТОВИЋ
Србија ће имати довољно снаге и стрпљења да издржи искушења, рекао је амбасадор Чепурин у говору

 

Чепурин је, такође, рекао да ће на јесен бити обележено 75 година ослобођења Београда, додавши да је важно да се обнови спомен-гробље ослободилаца Београда, на којем почивају борци Народно-ослободилачке армије Југославије и Црвене армије.

Руски амбасадор је наздравио јачању братства двају народа и развијању сарадње оружаних снага Србије и Русије. 

Прослава Дана отаџбине, коју организују амбасадор Чепурин и изасланик одбране пуковник Андреј Собакин, почела је интонирањем руске и српске химне.

Веома посећеном пријему присуствовали су и министри Ненад Поповић, Александар Вулин, Зоран Ђорђевић, шеф Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, као и бројни амбасадори, припадници дипломатског кора и представници културног и политичког живота Србије.

Извор: https://rs.sputniknews.com/vesti/201902211118927974-proslava-dana-otadzbine-/

 

 

ОБЕЛЕЖЕН ДАН БРАНИЛАЦА ОТАЏБИНЕ: „НАЈВАЖНИЈЕ РУСКО И СРПСКО ОРУЖЈЕ ЈЕСТЕ ХРАБРОСТ ВОЈНИКА И СНАГА ДУХА

 

Свечаним пријемом у Амбасади Русије у Београду, коме су присуствовали председник Србије Александар Вучић, патријарх српски Иринеј и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, вечерас је обележен  Дан бранилаца отаџбине.

Пријем поводом Дана отечаства (Фото: Лола Ђорђевић)
 

Прослава Дана отаџбине, коју организују амбасадор Чепурин и изасланик одбране пуковник Андреј Собакин, почела је интонирањем руске и српске химне.

Након интонирања химне, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је одржао кратак говор у коме је истакао да су Русија и Србија више пута морале да бране своју независност и суверенитет и да је управо то формирало карактер нашег народа.

 

Амбасадор Чепурин (Фото: Лола Ђорђевић)
 

„Имамо јаке војске, али најважније руско и српско оружје јесте храброст војника и официра и снага њиховог духа — то је аксиом“, рекао је амбасадор, истакавши да припаднике оружаних снага Русије и Србије спајају актуелни задаци, као и да се активно развија војна и војно-техничка сарадња двеју земаља.

Амбасадор Чепурин је поновио да Русија подржава неутрални статус Србије, али и да подржава њене добре односе с другим земљама уколико то одговара њеним интересима.

 

Додик и Вучић стижу у амбасаду (Фото: Лола Ђорђевић)
 

Говорећи о дијалогу између Београда и Приштине у вези Косова, амбасадор је поновио да се Русија залаже за мирно решење, уз поштовање међународног права, истакавши да је уверен да ће Србија имати довољно снаге и стрпљења да издржи сва искушења.

«Србија ће имати довољно снаге и стрпљења да издржи искушења», рекао је амбасадор Чепурин у говору.

 

Пријем поводом Дана отечаства (Фото: Лола Ђорђевић)
 

Амбасадор Чепурин је подсетио да ове јесени обележавамо 75 година од како су јединице Црвене армије и  Народно-ослободилачке армије Југославије ослободиле Београд од фашиста, истакавши  важност уређења и обнове спомен обележја Гробља ослободилаца у Београду, на којем почивају они који су положили животе за одбрану престонице.

На самом крају говора, амбасадор је наздравио јачању братства двају народа и развијању сарадње оружаних снага Србије и Русије.

 

Министар Зоран Ђорђевић са амбасадором Чепурином и његовом супругом (Фото: Лола Ђорђевић)
 

Свечаном пријему у амбасади Русије у Београду су приствовали начелник Генералштаба Милан Мојсиловић министри министри Александар Вулин, Ненад Поповић, Зоран Ђорђевић, шеф Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, припадници Војске Србије и Министарства одбране, црквени великодостојници, бројни амбасадори, припадници дипломатског кора, личности из јавног, културног и политичког живота Србије.

Извор: https://srb.news-front.info/2019/02/21/obelezhen-dan-branilatsa-otadhbine-najvazhnije-rusko-i-srpsko-oruzhje-jeste-hrabrost-vojnika-i-snaga-duha/

 

ВУЧИЋ УРУЧИО ЧЕПУРИНУ ПИСМО ЗА ПУТИНА: ЗАХВАЛНОСТ НА БЛИСКОЈ ВОЈНО-ТЕХНИЧКОЈ САРАДЊИ

 

Председник Србије Александар Вучић упутио је председнику Русије Владимиру Путину писмо поводом Дана бранилаца отаџбине у коме је истакао задовољство што политички дијалог и економска сарадња двеју земаља стално и стабилно напредују и захвалио на блиској војно-техничкој сарадњи.


Вучић уручује Чепурину писмо за Владимира Путина (Фото: Лола Ђорђевић)
 

Вучић је присуствовао пријему који је поводом Дана бранилаца Отаџбине приредио амбасадор Русије Александар Чепурин и тим поводом Чепурину уручио писмо за председника Путина, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

У писму се између осталог, каже:

“Поштовани председниче Путин,

Овај велики празник с правом је симбол херојства, славе и патриотизма руске војске, важан свим поштоваоцима оних који, бранећи интересе Русије, гарантују њену стабилност и безбедност. 

Руски народ је, кроз историју, подносио велике жртве у борби за мир, слободу и независност, и то ће заувек остати најсветлији примери верног служења Отаџбини. 

Част ми је што је и српски народ, раме уз раме са руским народом, својим херојским подвизима обезбедио бољу будућност за наредне генерације. Њихова заједничка племенита мисија, у тежњи да свет буде мирнији и праведнији, обавезује нас на вечиту захвалност, али и подсећа на узајамно поштовање и јаке везе међу нашим братским народима. 

Искрено ме радује чињеница да и садашње генерације бранилаца отаџбине са истим пожртвовањем настављају славну војничку традицију својих претходника.

Дозволите ми да овом приликом поновим колико сам срећан што политички дијалог и економска сарадња наших двеју земаља стално и стабилно напредују. 

Желим зато да Вам захвалим на блиској војно-техничкој сарадњи Србије и Русије, јер тако умногоме побољшавамо оперативно-функционалне способности Војске Србије, чинећи извеснијом нашу мирну будућност“, наводи се у писму председника Вучића упућеног председнику Путину.

Додик и Вучић стижу у амбасаду (Фото: Лола Ђорђевић)
Извор: https://srb.news-front.info/2019/02/22/vuchi-uruchio-chepurinu-pismo-za-putina-zahvalnost-na-bliskoj-vojno-tehnichkoj-saradni/
Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти