Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ «СРБИЈА И ЕВРОАЗИЈСКИ САВЕЗ»

Синоћ је у великој сали «Балканика» у хотелу  Москва у Београду одржана промоција књиге — збирке радова српских, руских и белоруских аналитичара — «Србија и Евроазијски савез».

 

 

На  самом  почетку промоције, председник српског одељења Међународне словенске академије Владимир Кршљанин, је позвао присутне да минутом ћутања одају пошту убијеном руском амбасадору Андреју Карлову.

 

Сала „Балканска» у хотелу Москва је синоћ била тесна да прими све оне који су желели да присуствују промоцији ове збирке радова српских, руских и белоруских аналитичара.

 

 

За објављивње ове књиге је заслужна Међународна словенска академија, а о њој су синоћ говорили заменик амбасадора Руске Федерације Денис Кузнедењев, председник српског одељења Академије Владимир Кршљанин, председник Академије и потпредседник Државне Думе Русије II и IV сазива Сергеј Бабурин и приређивач, академик МСА Зоран Милошевић.

 

 

Током представљања књиге указано је на то да Србија са Русијом, као кључним играчем у Евроазији има веома дугу цивилизацијску повезаност која представља потенцијал који тек треба да буде искоришћен.

Говорећи о Евроазијском савезу, говорници су истакли да је то тема која се не тиче само Србије, већ и остатлих европских земаља.

 

 

Сергеј Бабурин  је подсетио на чињеницу да је идеја о стварању Евроазијског савеза потекла још 1994. године, али да тада није наишла на одјек тадашње администрације, да би коначно заживела тек пре две године.

Суштина функционисања Евроазијског савеза је слобода кретања робе, услуга, радне снаге и капитала.

 

 

Подсетимо да су Евроазијски савез формирале Русија, Белорусија, и Казахстан, а накнадно је проширен Јерменијом и Киргизијом. Такође треба напоменути да велики број заинтересованих земаља чека на чланство у њему.

Наша земља се налази у процедури за потписивање Споразума о слободној трговини са Евроазијским савезом, какав већ има са Русијом.

Преузето је са http://srb.news-front.info

 

ДЕНИС КУЗНЕДЕЉЕВ: ОЧЕКУЈЕМО ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О СЛОБОДНОЈ ТРГОВИНИ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ЕВРОАЗИЈСКЕ ЕКОНОМСКЕ УНИЈЕ ДО КРАЈА 2017 ГОДИНЕ

Ката Буцик за NewsFront Србија

 

Синоћ је у великој сали «Балканика» у хотелу Москва у Београду одржана промоција збирке радова српских, руских и белоруских аналитичара «Србија и Евроазијски савез». Књига је објављена под патронатом Међународне словенске академије.

 

Један од говорника је био и Министар-саветник Амбасаде Руске Федерације у Београду Денис Кузнедељев.

 

Након поздрава присутнима, господин Кузнедељев је на одличном српском почео своје излагање. По његовом мишљењу, књига «Србија и Евроазијски савез» је први покушај да се у Србији анализира шта је у ствари Евроазијска Економска Унија, шта значи тај концепт, шта он значи за Србију и какве могућности јој доноси.

 

„О ЕАЕУ се много може чути у Русији у говорима највиших политичара и у вестима. Тако је и Председник Путин, у говору у Парламенту, рекао да је приоритет спољне политике РФ продубљивање сарадње у оквиру ЕАЕУ“.

 

Цео говор Дениса Кузнедељева можете погледати на ексклузивном снимку дописника NewsFront Србија Борислава Станојевића

 

 

„Такође, у новом концепту спољне литике РФ се каже да је за Русију кључни задатак продубљивање и проширење интеграција у оквиру савеза у циљу стабилног развоја, технолошке обнове, повећања конкурентности чланица и побољшање стандарда грађана сваке земље чланице“, рекао је господин Кузнедељев, додајући да је економска суштина да се у оквиру савеза обезбеде четири главне слободе. То су слобода кретања робе, услуга, капитала и радне снаге. Такође је предвиђена координација економске политике у кључним областима. У финансијама, саобраћају, енергетици, привреди, пољопривреди и у трговини“.

 

„ЕАЕУ је отворена за све државе. Свако ко дели њене циљеве и принципе може приступити под условима који су већ усаглашени. Свака држава, како би стекла статус кандидата, једноставно треба да се обрати председнику високог евроазијског савета. Постоји више од 40 понуда и предлога заинтересованих земаља. Први споразум о слободној трговини је потписан 2015 године са Вијетнамом и донесене су одлуке о преговорима са Србијом. У ствари, ради се о унификацији слободне трговине, јер ваша земља одавно има зону слободне трговине са Русијом. Ради се на томе да се тај режим подигне на ниво целе уније, а по могућству, да се још и побољша“, рекао је Министар.

 

„Што се тиче Србије, у септембру ове године у Београду је одржана прва рунда консултација, у децембру у Москви друга рунда, а циљ је да се ти преговори заврше до краја 2017 године и да се на крају тих процеса потпише тај дугоочекивани споразум о слободној трговини између Србије и ЕАЕУ“, закључио је Министар-саветник Амбасаде Руске Федерације у Београду.

 

Преузето је са http://srb.news-front.infо

 

 

СЕРГЕЈ НИКОЛАЈЕВИЧ БАБУРИН У СРБИЈИ: ДУХОВНЕ ВРЕДНОСТИ СУ ТЕ КОЈЕ ЧИНЕ СУШТИНСКУ РАЗЛИКУ ИЗМЕЂУ ЕВРОПСКИХ И ЕВРОАЗИЈСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

 

Ката Буцик за NewsFront Србија

 

Синоћ је у великој сали «Балканика» у хотелу Москва у Београду одржана промоција збирке радова српских, руских и белоруских аналитичара «Србија и Евроазијски савез». Књига је објављена под патронатом Међународне словенске академије.

 

Након минута ћутања, којим је одата пошта убијеном руском амбасадору у Турској Андреју Карлову, о књизи су говорили заменик амбасадора Руске Федерације у Србији Денис Кузнедењев, председник српског одељења Академије Владимир Кршљанин, председник Академије, академик МСА Зоран Милошевић и господин Бабурин.

 

Сергеј Николајевич Бабурин је био депутат Думе I, II и IV сазива, потпредседник Државне Думе II и IV сазива, ректор државног Факултета за трговину и економију Русије, лидер политичког покрета «Руска национална унија», затим «Народна воља» и «Народни савез» и ректор је Међународне словенске академије.

 

Господин Бабурин је почео излагање питањима.

 

«Који је циљ овакве једне књиге? Куда желимо стићи? Сваком дејству је потребан смисао. У чему је вредност стратегије и тактике? Ако има стратегије, а нема тактике, пут до победе је крвав. Ако нема стратегије а има тактике, суочићемо се са поразом».

 

Цео говор Сергеја Николајевича Бабурина можете погледати на ексклузивном снимку дописника NewsFront Србија Борислава Станојевића

 

«Свима овде је јасан циљ нашег рада. Морамо достојно да проживимо живот зарад спасења своје душе. Морамо изградити државу у којој ће срећан бити сваки човек, свака породица, сваки народ. Само ако то схватимо, схватићемо и процесе који се сада одвијају у свету. Пре свега морамо схватити суштину европских и суштину евроазијских интеграција у XXI веку. Разлика је у духовним вредностима», рекао је Бабурин, подсећајући да је идеја о стварању Евроазијског савеза потекла још 1994 године, али да тада није наишла на одјек тадашње администрације. Та идеја је заживела тек пре две године. Суштина функционисања Евроазијског савеза је слобода кретања робе, услуга, радне снаге и капитала.

 

«Само по себи, издавање књиге је обична појава. Али, ако је књига друштвено значајна, то је кључни догађај у друштву. Размислите зашто су у ЕУ ушле бивше совјетске републике. Неко би помислио да је реч о страху од Русије. Али, није тако. Реч је о страху да се не изгуби власт. Зашто терају Србију у ЕУ? Зато да би легализовали статус Космета заувек», каже академик.

 

«Хајде да причамо о правди. Какву правду можете да очекујете од оних који су вас бомбардовали? Они никада неће признати да су бандити. Зашто су толико настојали да осуде Србе и да на њих пребаце сву кривицу због ратова?
«Руски експерти су неколико пута постављали питања током суђења Милошевићу, Шешељу и сада Караџићу о догађајима у Сарајеву. Никада нисмо добили никакав одговор. А ми знамо да је руски пуковник на сарајевској пијаци одмах рекао да граната није долетела са српских положаја, већ са крова на пијаци. До данас то није истражено. И у Сребреници се није догодила права истрага. То је имитација истраге».

 

«На чело САД је дошао Трамп. Не треба да имамо илузије о њему. Он ће бранити интересе САД. Неће мислити ни на Србију ни на Русију. Зашто су баш њега изабрали? Он је реални и ефикасни антикризни менаџер. А САД су у великој кризи и не могу из ње изаћи уобичајеним методама. Имају само годину дана до коначног финансијског слома, кажу наши експерти. Трамп мора да доведе до банкротства великих корпорација. Има задатак да смањи све трошкове. Није случајно покренуо питање финансирање НАТО. Њему је битан резултат. Није га брига за политички утисак», рекао је академик, одговарајући на питање о новоизабраном Председнику САД.

 

Он је изразио наду да ће однос између Председника Русије и новоизабраног Председника САД да се развија на обостраном поверењу, јер је лично сучељавање, које је постојало између Путина и Обаме, имало пуно негативних последица.

 

«Наш циљ није анализирање. Наш циљ је да гледамо у будућност, да пробамо да поправимо погрешке и да никада више не правимо сличне», закључио је Сергеј Николајевич.

 

 

Преузето је са http://srb.news-front.info

 

РУСКО-СРПСКО САВЕЗНИШТВО У ВЕЛИКОЈ ЕВРОАЗИЈИ: ВЛАДИМИР КРШЉАНИН

 

 

Излагање на промоцији књиге «Србија и Евроазијски Савез» 21. децембра 2016. године у хотелу «Москва» у Београду

 

 

У најтеже време, али и време поновног рађања и Русије и Србије, почетком 90-их, уз надахнуће великог Вјачеслава Кликова и борбе српског народа, основана је Међународна словенска академија. Већ тада, у њу су, уз велики број научних, уметничких и моралних великана из Русије и других братских земаља, ушли и блаженопочивши патријарси руски Алексиј II и српски Павле. Од тада, у њеном српском одељењу нашли су се и Милић од Мачве, и наши научни корифеји Смиља Аврамов и Василије Крестић, и велики друштвено-политички делатници Војислав Шешељ и Живадин Јовановић, и научници највећег ауторитета, попут Радмила Маројевића и Зорана Милошевића, творца зборника који данас представљамо.

 

Пошто су и Србија и Русија последњих година ушле у потпуно нове, нажалост, са различитим предзнаком, периоде своје историје, делатност Међународне словенске академије је неко време била готово замрла, све док јој прошле године није дошао на чело Сергеј Бабурин, човек највеће и најсветлије стваралачке, моралне и политичке енергије. За моју маленкост је огромна част и огроман задатак његово поверење да водим Српско одељење МСА трагом новог живота, који је Академија на челу са Бабурином задобила у Москви и на другим евроазијским меридијанима.

 

Зборник „Србија и Евроазијски Савез“, чији је састављач наш врли колега и најплоднији стручњак за Русију међу српским политиколозима, проф. др Зоран Милошевић, први је мултидисциплинарни и међународни зборник научних радова на ову за нас животно важну тему на српском језику. Пошто тема надраста и ову одличну књигу и све нас, обавезни смо да, пред овом дивном публиком, говоримо пре свега о теми.

 

У заједничком пројекту, Међународни институт за примењену системску анализу из ЕУ (International Institute for Applied Systems Analysis, IIASA) и Евроазијска развојна банка (ЕАБР) — разматрају сарадњу на линији ЕУ-ЕАЕС у дугорочној перспективи. Они закључују да је реализација концепције заједничког економског простора «од Лисабона до Владивостока» корисна свим инволвираним странама. Они такође процењују да би Споразум о продубљавању економске сарадње и интеграцији између ЕУ и ЕАЕС могао постати реалност средином 2020-их година.

 

Мора се приметити да се простор «од Лисабона до Владивостока» све ређе назива «Велика Европа», а све чешће «Велика Евроазија». «Велика Евроазија» је била и главна тема овогодишњег Економског форума у Санкт Петербургу и самита Г-20 у Кини.

 

А када се «Велика Евроазија» покуша дефинисати, онда се каже: то је ЕАЕС плус Економски појас Пута свиле. Путинов минхенски говор се неумољиво остварује: нови центри економског развоја, а пре свега Русија, Кина и Индија обликују данашњи свет, а своју већ доминантну економску моћ убрзано претварају у политички, па ако хоћете и војно-политички утицај.

 

Срећни смо да је данас посетом нашег председника Владе Москви, учињен нови конкретан корак у јачању билатералне војне сарадње, које до недавно, готово да није ни било.

 

Они који касне да разумеју неодољивост процеса јачања нових центара светског развоја, или праве грешке попут антируских санкција, мораће да плате веома високу цену.

 

САД и Велика Британија већ су кренуле у заокрет и прилагођавање, јер им је систем глобалне олигархијске диктатуре пропао, па се може десити да највећи губитник буде ЕУ у досадашњем облику и да буде одбачена као својевремено СФРЈ – као непотребно средство којим је Вашингтон некада парирао СССР-у, а данас «Великој Евроазији» није у стању.

 

Тема прикључења Евроазији и новој историји, није дакле тема само за Србију, већ је питање опстанка и за 28, пардон 27 земаља које чине ЕУ. Кључни играч нове историје, светски катехон, јесте Русија. Русија се данас све више руководи православним моралним начелима и правилима привређивања. Са таквом Русијом, Србија има најдубљу и најчвршћу духовну, цивилизацијску и историјску повезаност, а данас де факто и односе такве блискости и поверења на којим би нам могла завидети већина земаља у свету. То је огромни потенцијал који тек чека да буде искоришћен.

 

Евроазијски економски савез данас чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргизија. Ова интеграција је потписала споразум о зони слободне трговине са Вијетнамом. Србија може лако да буде друга земља са којом ће такав споразум бити потписан, што није од малог значаја, јер преговоре о таквом споразуму воде још и Египат, Тајланд, Иран и Монголија, док су интерес показали Сингапур, Пакистан, Израел, Индија, Кина, Тунис и низ других земаља.

 

ЕАЕС у овом часу има пет пута мање држава чланица него ЕУ, око пет пута мањи БДП, два ипо пута мање становника, пет пута већу територију и многоструко, неупоредиво веће природне ресурсе. БДП Србије (37 млрд $ у текућим ценама, односно 95 млрд $ по паритету куповне моћи) је на нивоу најсиромашнијих чланица ЕУ, међу којима су неке од ње знатно мање. Он чини једва 0,5% БДП-а ЕУ или 2% БДП-а ЕАЕС. Аргумент о снажној повезаности наше готово непостојеће привреде са ЕУ је готово ирелевантан, ако се узме у обзир већа флексибилност, већа окренутост узајамној помоћи и потпуно одсуство спољног наметања унутрашњих економских и политичких решења у оквиру ЕАЕС.

 

За нас је значајно и да су у ЕАЕС основни методи регулисања пољопривредне производње усмерени на унутрашњу подршку економске стабилности држава чланица и њихових произвођача, а такође на развој аграрног сектора са органским развојем укупне економске делатности, пре свега међу земљама чланицама, док су у ЕУ основне мере усмерене на ограничење конкуренције од стране произвођача нерезидената ЕУ, путем ограничења увоза пољопривредних производа, у облику пореза, квота и техничког регулисања које практично онемогућава промет, са истовременом подршком домаћим произвођачима у облику субсидија.

 

Најпаметнији тумач политике садашње Владе Србије за патриотску публику, Жељко Цвијановић, изјавио је ових дана да  „смисао евроинтеграција за Србију није у уласку у ЕУ, него да земљу држи унутар једног политичког поретка, који је далеко од доброг и праведног, али изван кога земље профила Србије бивају жртве.“

 

Такође ових дана, фамозна  агенција „Фактор Плус“, правилно је констатовала, кроз своја питања анкетираним грађанима, шта су главне алтернативе стратешког спољнополитичког курса Србије: приступање Европској унији и даље учвршћивање односа са Руском Федерацијом. Грађани су показали да мудро и непогрешиво сагледавају све финесе ових алтернатива.

 

За Србију је темељно њено историјско и стратешко партнерство са Русијом, које наш народ с правом доживљава као братство. ЕАЕС, Евроазијски савез и Велика Евроазија, па и ОДКБ, су само конкретне могућности које Србија, стојећи чврсто на тим темељима, може да бира.

 

Па када је све то већ тако, не могу, а да ово своје кратко иступање не завршим са два питања:

 

Када ћемо смоћи снаге да преокренемо дефиницију наше спољне политике која стоји наглавачке: „Наше стратешко опредељење је ЕУ, а желимо и што боље односе са Русијом“?

 

Када ћемо на основу Декларације о стратешком партнерству, са Русијом потписати обавезујући Споразум о војно-политичком савезништву?

 

Надам се, ускоро.

 

Владимир Кршљанин

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти