Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Прослава Дана народног јединства

РУСИ И СРБИ ЗАЈЕДНО ПРОСЛАВЉАЈУ ДАН НАРОДНОГ ЈЕДИНСТВА

Поводом празника Дан народног јединства, који је пре 12 председник Руске Федерације Владимир Путин прогласио државним празником, синоћ  је у Руском дому у Београду одржан свечани пријем.

Дан народног јединства, који се у Русији слави 4 новембра, је празник установљен у част важног догађаја у историји Русије– народног устанка на челу са Мињином и Пожарским када је ослобођења Москва од пољско- литванских освајача 1612. године.

фото Лола Ђорђевић

Почетком 17. века велика Русија је пролазила кроз тежак период, Владајућа династија Рјурикович се угасила, а борба за власт је доводила до сукоба између бојарских кланова. Непрестана борба за власт, размирице и сукоби су отежавали живот народима који су живели на територији Московске државе. Због свих  их сукоба и борбе за претендента на руски трон, упражњен после смрти Ивана Грозног, тај период је  назван «смутно време».

Племство је било спремно да поклекне  пред освајачима и да престо понуди сину пољског краља Сигизмунда, али су се устаници на челу са војводом Козмом Мињином и кнезом Дмитријем Пожарским побунили. Москва  је са свих страна блокирана, па Пољаци нису могли да добију  храну. Ужасна глад је исцрпила пољске војнике, тако да су устаници  4 новембра на јуриш освојили Китај-город – моћну линију утврђења.

У Китај-город је кнез Пожарски ушао са Казанском иконом Богородице. Непријатељски гарнизон се повукао, а командири пољског гарнизона су потписали капитулацију

У савременој Русији се Дан јединства обележава од 2005. године. Посебну тежину празнику даје и повратак Крима под окрље Русије.

фото Лола Ђорђевић

У Руском дому у Београду, поводом празника Дан јединства одржан свечани пријем у оквиру кога је уприличен концерт руских уметника.

Пријему су присуствовали бројни представници руских сународника у Србији, чланови дипломатског кора,  као и многобројне личности из јавног живота Србије.

фото Лола Ђорђевић

На почетку свечаности присутнима се обратио амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин, који је  напоменуо да се дан народног јединства слави од времена цара Алексеја Михајловича. Он је истакао  да је то празник ослобођења Москве од лажних краљева, пољских окупатора 

«У совјетско доба, се не помиње, али  су нас на празник  увек подсећали у школским уџбеницима, и спомеником  Мињину и кнезу Пожарском на Црвеном тргу», додао је амбасадор.

фото Лола Ђорђевић

На свечаности је такође говорио и министар Зоран Ђорђевић који је истакао повезаност руског и српског народа.

«Нама је брло битно да негујемо велико пријатељство које постоје између наша два народа, и у политици гајимо велико пријатељство према Русима. Имамо са друге стране и осећај тога, да Русија мисли на Србију и има потпуно другачију димензију од свих односа које Србија има са другим народима», рекао је министар Ђорђевић.

фото Лола Ђорђевић

Након концерта руских уметника које је публика наградила аплаузима, у пријатној атмосфери Руског дома одржан је коктел где се подједнако могао чути руски и српски језик.

фото Лола Ђорђевић

Амбасадор Чепурин и министар Ђорђевић су у пратњи директорке Руског дома Надежде Кушченкове обишли поставку у узложбеној галерији посвећену великом руском песнику Сергеју Јесењину.

фото Лола Ђорђевић

Као што  је Дан јединства симбол повезаности више народа са заједничким коренима, тако су Руси и Срби и синоћ показали да су народ једне вере и једне крви.

И да је та повезаност кроз векове одолевала искушењима и притисцима, као што и данас одолева.

Лола Ђорђевић

Преузето је са https://srb.news-front.info/

 

Улаз у Руски дом у Београду.

Дан кад је Русија ослобођена од лажних краљева

© Sputnik/ 03.11.2017
Поводом Дана народног јединства, који је пре 12 година председник Руске Федерације Владимир Путин прогласио државним празником, синоћ је у Руском дому у Београду одржан свечани пријем.

Пријему су присуствовали бројни руски држављани у Србији, чланови дипломатског кора, као и многобројне личности из јавног живота Србије. Присутнима се обратио амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, који је истакао да је то празник ослобођења Москве од лажних краљева, пољских окупатора.

 

Амбасадор РФ Александар Чепурин се обратио окупљенима у Руском дому у Београду.
 
Амбасадор РФ Александар Чепурин се обратио окупљенима у Руском дому у Београду.
На свечаности је говорио и министар Зоран Ђорђевић, који је подсетио на традиционално добре односе двеју земаља. „Нама је врло битно да негујемо велико пријатељство које постоји између наша два народа, и у политици гајимо велико пријатељство према Русима. Имамо, са друге стране и осећај да Русија мисли на Србију, и да тај однос има потпуно другачију димензију од свих односа које Србија има са другим народима“, рекао је министар Ђорђевић.

 

 

Министар Зоран Ђорђевић са амбасадором Русије Александаром Чепурином.
 
Министар Зоран Ђорђевић са амбасадором Русије Александаром Чепурином.
Дан народног јединства, који се у Русији слави 4. новембра, празник је установљен у част важног догађаја у историји Русије — народног устанка на челу са Мињином и Пожарским, када је Москва ослобођена од пољско-литванских освајача 1612. године. У савременој Русији се Дан јединства обележава од 2005. године.
 
Преузето је са https://rs.sputniknews.com
Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти