Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Прва омладинска школа ОДКБ отворена у Београду у Руском Дому

У догађају су учествовали представници омладинских организација, политичких странака, студенти Београдског Универтитета и АЛФА-Универзитета и млади политолози. Амбасадор Александар Чепурин је у свом обраћању рекао следеће:

Поштоване даме и господо,

Драге колеге, пријатељи,

Дозволите да поздравим Вас, учеснике Омладинске школе ОДКБ.

Нажалост, данас у свету, пуном неслоге и претњи, нема мира. Највећа претња јесте међународни тероризам, и свако од нас на свој начин осећа ту опасност.

Руске ваздушне снаге се активно боре против терориста из „Исламске државе“ у Сирији. Србија се суочила с великим проблемима у вези с огромним избегличким таласом, који пролази кроз њену територију. У последњих годину дана у Русију је дошло више од 900 хиљада избеглица као резултат грађанског рата у Украјини, која се налази под спољном управљањем. Наши народи показују хуманост, која је за сваку похвалу, пружајући помоћ онима, који беже од тероризма и рата.

ОДКБ треба да служи јачању мира и међународне безбедности, очувању суверенитета и територијалног интегритета земаља учесница.

Надам се да ће Омладинска школа ОДКБ сликовито показати студентима, младим политиколозима, задатке и циљеве ОДКБ.

Поздрављамо избалансирану спољну политику Републике Србије. Ценимо став Београда, који се није придружио незаконитим санкцијама против Руске Федерације. Поздрављамо и доследно унапређивање војне и војнотехничке сарадње између Србије и Русије.

Србија, узгред буди речено, развија сарадњу у истој области и с НАТО, па зато као неутрална држава има сва права да води равноправан и достојанствен дијалог и са Истоком. То је, пре свега, у интересу управо самог српског народа.

Надамо се да ће посета српске делегације на челу са Председником Владе Александром Вучићем Москви наредне седмице дати нови подстицај развоју наше сарадње.

Србија је наш вековни пријатељ и, усудићу се да кажем, брат, између осталог, „по оружју“. Тако је било, јесте и биће тако.

Желим корисну и плодну расправу, као и успех конференцији.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти