Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Први "Бесмртни пук" у Србији

9. маја 2016. године у Београду била је одржана прва акција-шетња „Бесмртни пук“ у знак сећања на све пале хероје, које су браниле Југославију и Србију током Првог и Другог Светског рата, од НАТО агресије 1999. године.

Ова акција не носи политички карактер и ове године првог пута одмах је окупила осим руских сународника и српских ветерана пуно српских политичара и јавних истакнутих личности.

У једној колони су ишли потпредседник Српске напредне странке Братислав Гашић, лидер Покрета социјалиста Александар Вулин, шеф Српске народне странке Ненад Поповић, Председник покрета „Двери“ Бошко Обрадовић, представник Српског сабора Заветници Милица Ђурђевић као и многе друге познате личности.

Бесмртни пук ове године организују руски сународници, који живе у Србији, заједно са одељењем Међународног друштвеног фонда јединства православних народа и Медија центром „Руски експрес“.

 

„Поштована господо,

Драги пријатељи!

Срдачно поздрављам све учеснике првог „Бесмртног пука“ у Србији. Честитам вам Дан Победе!

Ова акција је почела 2012. године у Томску у срцу Сибира са свега неколико стотина људи, у знак сећања на Други светски рат. Акција има антифашистички и патриотски карактер. То је лична, породична акција. Да би свако од нас и да бисмо сви заједно могли 9. (деветог) маја да се сетимо наших славних предака и рођака.

Прошле године Црвеним тргом су прошетали 100 хиљада људи, међу којима је био и руски Председник Владимир Путин.

Ове године „Бесмртни пук“ пролази широм више земаља и градова -
и Москвом, и Београдом, и Вашингтоном, и Паризом.

То је велико сећање на погинуле за слободу и Отаџбину.

Овај догађај не носи политички карактер. И стога ми је посебно драго да видим овде наше драге српске пријатеље-политичаре.

Пуно захваљујем сународницима, пријатељима из бивших совјетских република, нашим добрим колегама из Белорусије, Азербејџана и Казахстана.

Поздравимо српске ветеране, као и руске ветеране, који су допутовали из Москве управо ради данашњег празника. Поздравимо их великим аплаузом.

А сада позивам све учеснике да нам се придруже да прославимо Дан Победе у Руском дому и да заједно погледамо модеран ремејк чувеног совјетског ратног филма „А зоре су овде тихе“.

Без сећања на нашу славну историју никад нећемо имати бољу будућност.

Не издајемо нашу Отаџбину, не издајемо нашу славну руску и српску историју, не издајемо наше хероје и јунаке, наше витезове без страха и мане. Поносимо се њима.

Драги пријатељи, хвала вам за ову невероватну акцију у Београду, коју сматрамо знаком захвалности, сећања и наде.

Хвала на учешћу у акцији „Бесмртни пук“.

"Бесмртни пук" у маршу кроз Београд поздрављан са "Ура"

Уз бурнe пoздрaвe Бeoгрaђaнa и пoвикe "Урa", вишe стoтинa Русa и Србa, укључуjући рускoг aмбaсaдoрa Aлeксaндрa Чeпуринa и вeтeрaнe кojи су дoпутoвaли из Мoсквe, Кaзaхстaнa и Aзeрjбeџaнa, учeствoвaли су дaнaс у свeчaнoм мaршу "Бeсмртни пук", oдржaнoм пoвoдoм Дaнa пoбeдe нaд фaшизмoм у Другoм свeтскoм рaту.

БEOГРAД - Уз бурне поздраве Београђана и повике "Ура", више стотина Руса и Срба, укључуjући руског амбасадора  Aлександра Чепурина и ветеране коjи су допутовали из Mоскве, Kазахстана и Aзерjбеџана, учествовали су данас у свечаном маршу "Бесмртни пук",  одржаном поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату.

Иако jе поворка блокирала саобраћаj у центру Беопграда, пролазници су бурним аплаузима поздрављали колону на њеноj маршрути од Гробља ослободилаца Београда преко Tеразиjа до Руског дома, и заjедно са учесницима, певала руске песме попут "Рацветали jаблани и груже". 

Бранилац Београда, 94. годишњи Жика Mићић, бициклом jе дошао да испрати "Бесмртни пук".

"Чекали смо их шест месеци да нам дођу. Jа сам био са партизанима код Aвале, како би пресекли пут Немцима, а Руси су дошли из правца Смедерева. Да нам нису дошли Руси са каћушама, немачка дивизиjа, коjа се повлачила из Грчке запалила би цео Београд", присећа се 94.годишњи бициклистички маратонац. 

Mићић истиче да се са поносом и тугом сећа дана када jе руска воjска наставила пут ка другом фронту, у правцу Беча. 

Kолону "Бесмртног пука" jе предводио мотоцикл са коjег се виорила руска застава, у пратњи jе било неколико стотина грађана међу коjима се подједнако чуо руски и српски jезик уз повремено - заjедњичко узвикивање "Ура". 

Kолона се на моменат зауставила испред хотела Mосква чиjи гости су изашли да се сликаjу са учесницима. 

Учесници су носили слике руских и српских воjника коjи су бранили Jугославиjу од фашистичких осваjача, бораца Првог светског рата и одбране агресиjе НATO, и црно - наранџасте Ленте Светог Геогриjа коjе су симбол храбрости и победе, а у Србиjи jе и симбол jединства са руским народом.

Учесници марша стигли су до Руског дома, где им се обратио амбасадор Чепурин, обучен у свечану униформу.

Kроз повике окупљених "Русиjа - Србиjа", амбасадор Чепурин jе позвао окупљене да се "сете своjих славних предака". 

"Oво jе сећање на оне коjи су погинули за отаџбину. Oво ниjе политички догађаj. Пре свих поздрављам српске ветеране. Захваљуjем сународницима коjи су допутовали из Mоскве, из Белорусиjе, Kазахстана и Aзербеjџана поводом овог празника", рекао jе Чепурин.

У маршу и скупу испред Руског дома учествовали су, поред осталих, министар за рад и социjална питања Aлександар Вулин, лидер СНП Ненад Поповић, функционери СНС Братислав Гашић и Aлександар Jовичић.

Прослава jе настављена унутар Руском дому, а позвани су да присуствуjу сви коjи су се окупили Руског дома у улици Народни фронт.

Преузето је www.tanjug.rs
 
Акција Бесмртни пук у Београду

Велика руско-српска победа

Никола ЈоксимовићНенад Зорић
 
У Београду је одржана манифестација „Бесмртни пук“ — шетња потомака оних који су погинули у Другом светском рату

Скуп је почео на Меморијалном комплексу погинулих за ослобођење Србије у Другом светском рату (Гробљу ослободилаца Београда) одакле је настављена почасна поворка до споменика Вуку Караџићу.

Београдски „Бесмртни пук“ са око две хиљаде учесника кренуо је потом Булеваром Краља Александра ка Тргу Николе Пашића, а потом се упутила ка Теразијама, па Балканском и Улицом краљице Наталије до Руског дома, где се окупљенима обратио руски амбасадор Александар Чепурин. 
 
„Добро дошли на обележавање ове велике руске и српске победе“, рекао је руски амбасадор Александар Чепурин.

Чепурин је подсетио да је „Бесмртни пук“ први пут промарширао у цибирском граду Томску 2012., чему је присуствовало неколико стотина људи. У свечаној поворци у Москви прошле године је било је преко 100.000 људи, а марш Бесмртног пука предводио је руски председник Владимир Путин, велики пријатељ Србије, додао је амбасадор.

„Не издајемо наше претке, поносни смо на њих“, напоменуо је Чепурин додавши да овај скуп нема политички карактер. Он се захвалио политичарима из Србије који присуствују манифестацији, као и пријатељима из Белорусије, Казахстана и Азербејџана.

​​Марш београдског Бесмртног пука завршио се у дворани Руског дома пројекцијом филма о Великом отаџбинском рату „А зоре су овде тихе“.

На манифестацији Бесмртни пук окупљају се људи са портретима предака који су се борили за спас Србије током ратова у 20. веку — од Првог светског рата до НАТО агресије против Југославије 1999. 

​„Бесмртни пук“ се традиционално одржава у целој Русији на дан обележавања годишњице победе у Другом светску рату, а само прошле године на манифестацији се окупило десетине хиљада Московљана, међу којима је био и руски председник Владимир Путин, који је носио портрет свог оца.
 
 
Преузето је са http://rs.sputniknews.com

 Манифестација “Бесмртни пук” поводом Дана победе

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти