Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

"Први канал" Русије о догађајима у Београду

Након нереда у Београду Александар Вучић се обратио јавности

 

Нереди у Београду, покушаји да се заузме зграда телевизије и блокада зграде Председништва. Шеф државе, који није пожелео да излази на споредни улаз, и захтеви опозиције о његовој оставци. Ситуација постаје напета, и Александар Вучић се обратио јавности преко телевизије. МИП Русије је изразио наду да ситуација у Србији неће изаћи ван оквира правног поља, и власти ће у то уложити све напоре.

Протести у Београду, који настављају од почетка децембра 2018. године, неочекивано су ушли у фазу оштрог супротстављања властима које су многи коментатори у Русији већ окарактерисали као „мајдан“. Шта се у ствари сада дешава у Београду?

Од самог почетка покушај заузимања државне радио-телевизије је био врло чудан. Група демонстраната на челу са опозиционим парламентарцем од патриотских снага Бошком Обрадовићем пробија се на телевизију наводно како би натерала руководство државне телевизије да директно пренесе објективне информације о протестима и да позове представника опозиције, пошто телевизија јесте државна и треба да одражава став не само владајуће странке, него и свих парламентарних снага.

Чинило би се да је логично покушати да се појави у директном преносу, да се затражи од руководства телевизије да покаже нешто што је снимљено раније и раскринкава неке чињенице, на пример. Али ништа такво се није догодило.

„Тражимо оставку председника, премијера, председника парламента, директора РТС. Желимо слободне изборе, а пре тога још најмање шест-девет месеци потпуне слободе медија. Нећемо одустати од тога“, – изјавио је лидер странке „Двери“ Бошко Обрадовић.

Посланик Обрадовић је, наравно, пуштен, али зато је ухапшено неколико младих људи. Загонетан човек са моторном тестером, херој освајања РТС-а, о којем је написало више медија, раствара се у гужви.

Опозиционари на челу са чудном паром – патриотом Обрадовићем и отвореним западњаком Ђиласом – изненада блокирају дворац Председника, а затим, потиснути од снага полиције, организују протест испред зграде полицијске управе, где „се муче“ учесници јучерашњег бесмисленог освајања телевизије.

„Демонстранти у Београду су продрли до председничког дворца!“ – трубе медији у целом свету. Слика одговара. Али у ствари није било никаквог продора. Дворац председника је приступачан, налази се у главној улици града, нема чак ни ограде.

Председник, што је довољно логично, није изашао пред гужву, уместо тога објавивши на Твитеру слику како игра шах са својим министром унутрашњих послова.

„Србија неће дозволити насиље. Свако ко мисли да силеџијством, насиљем или физичким нападима на људе могу да остваре политичке резултате грдно се варају. Могу да изгубим само живот. Нећу одступити. Ипак, ни најмање не желим да разговарам о било чему са опозиционарима и тајкунима који су организовали све ове нереде“, – изјавио је Александар Вучић.

Све је завршило тиме да је чудан пар Обрадовић и Ђилас дао изјаву да „дају полицији рок до 15 сати у понедељак да пусте на слободу младих бораца за демократију“, оних који су се претходног дана безобразно понашали на телевизији. После тога су се сви разишли кући.

„На власт се долази изборима, демократским путем, а не уз помоћ моторних тестера. За то не треба да јуришате на нечије зграде. Не треба да натерате некога да некуда упадне. Тако се неће постићи успех“, – рекао је председник Србије.

Тако је председник Вучић стиснут између бескомпромисних ставова српске и албанске већине као између чекића и наковња. А Запад очекује конкретне резултате, пожељно до маја, до избора у Европски парламент.

И управо у овај критичан тренутак народна узнемиреност у Србији улази у фазу агресије, док патриота Бошко Обрадовић, доскора радикално опредељен, али, како се чинило, потпуно урачунљив, изненада се претвара у ватреног револуционара. Коме је корисна парализа власти и анархија на улицама Београда – Србима, Албанцима или Европској унији?

Вероватно, онима, који желе да подстакну председника да одмах реши све овде нагомилане проблеме – од проблема Косово до трајног одсуства жеље Србије да заборави на НАТО-бомбардовања и да се придружи алијанси.

Јевгениј Баранов

 

Извор: "Први канал"

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти