Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Први светски рат и "руска некропола"

Пре 100 година почео је Први светски рат, који је увукао у вртлог ратних догађаја малте не пола света. Он је водио распаду моћних империја и као последица тога таласу револуција. Русија је такође била приморана да ступи у ту конфронтацију, која је обележена применом хемијског оружа, првом великом употребом тенкова и авијације, као и огромним бројем жртава.

У Србији поштују успомену на руске војнике, који су учествовали у том рату. И руска страна чини све, што је могуће, ради очувања те успомене. У Београду 31. јула и 1. августа одржане су свечаности у част завршетка радова на потпуној реконструкцији и обнављању тзв. Руске некрополе у Београду. То је јединствено место, највеће ван Русије гробље наших сународника. На том је гробљу укупно сахрањено око 3 хиљаде поданика Руске империје. Коментар Дмитрија Карабчукова, службеника Руског Дома у Београду, координатора пројекта обнављања Руске некрополе.

Одали смо пошту нашим сународницима, сахрањеним на руском гробљу. Потпуно је обновљен и рестаурисан јединствени споменик руске славе. Када га видиш, осећаш поштовање према његовој величанствености и историјском значају. Данас је то једини споменик таквих размера руским војницима, учесницима Првог светског рата. Постоље је израђено у облику топовске гранате, доле рањени руски официр брани заставу, горе је симболичан лик анђела, који раскида ланце. Натпис гласи: Са захвалношћу два милиона руских војника, погинулих у време Првог светског рата.

Рестаурисани су такође и подворје РПЦ, и Иверска капела, коју су саградили руски емигранти. То је тачна копија капеле, коју су бољшевици срушили у Москви. Сви су ти објекти обновљени и рестаурисани у складу са законодавством Русије и Србије.

Треба да се истакне да је Русија, која је потписала са Немачком мир, не спада у земље-победнице. Београд је једина европска престоница, где се 11. новембра – на дан капитулације Немачке – цвеће званично полаже и на руском гробљу, каже Дмитриј Карабчуков.

Представници свих амбасада на челу са представницима српске државе прилазе руском споменику, одају пошту и званично полажу венце, мада формално Русија није повезана с тим даном. Упркос свим протоколарним правилима српска држава одаје пошту императорској армији и иначе Русима, а то морају да чине и представници западних амбасада. Мислим да је то једино место у Европи, где 11. новембра званична лица обарају главе пред војницима Првог светског рата, који су носили руске униформе.

Мора да се каже да се сећање на руске војнике из Првог светског рата у некој мери чува и у другим земљама бивше Југославије. У Словенији се сваке године полажу венци на братском гробу руских војних заробеника, који су погинули приликом изградње пута близу Крањске Горе. На церемонији полагања венаца учествује и председник Словеније.


Извор: http://serbian.ruvr.ru/2014_08_01/Prvi-svetski-rat-i-ruska-nekropola-0670/

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти