Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Пуштена у саобраћај пруга Винарце–Ђорђево

Пуштена у саобраћај пруга Винарце–Ђорђево, брзина возова 120 километара на сат

Реконструисана пруга Винарце–Ђорђево, на којој је брзина возова повећана са 50 на 120 километара на сат, свечано је пуштена у саобраћај у присуству премијера Александра Вучића, у железничкој станици "Лесковац".

Премијер Александар Вучић изјавио је на отварању пруге Винарце–Ђорђево да изградња и модернизација пруга у Србији не касне, али да касне путари на Коридору 10 и да ће зато вршити притисак како би све било готово у предвиђеном року.

Вучић је рекао да је данас отворена трећа, "јужна" деоница дуга 15 километара на железничком Коридору 10 и истакао да је циљ да буде модернизован цео железнички правац од Ниша до Македоније како би грађани возом могли да стигну до Ниша за 40 минута и да буду у Београду за укупно два и по сата.

Навео је да су на том железничком правцу остале још четири деонице и да за завршетак 340 километара пруге на Железничком коридору 10 недостаје око 700 милиона евра.

У том је смислу поменуо да руске железнице, које модернизују српске пруге, добро и вредно раде и да не касне ни дан.

"Сви остали нам пробијају рокове и данас ћу да вичем када будем обилазио радове на путном Коридору 10, зато сам већ и викао безброј пута, јер не вичем зато што волим већ зато што се борим за вас и добре резултате, јер то је оно што сте ви уосталом платили", рекао је Вучић обраћајући се грађанима.

Критиковао је домаће путаре који су ангажовани на Коридору 10, на југу Србије, "Српска Кућа – Левосоје", објаснивши да је говорио министарки Михајловић да они то неће завршити на време, и сад се "из авиона види да је био у праву".

Вучић је поменуо да ће се ове године у Србији градити и модернизовати око 255 километара пруга, биће завршена модернизација барске пруге од Ресника до Ваљева дужине 77,7 километара, након чега ће грађани стизати од Београда до Ваљева за мање од сат.

Ове године ће почети и модернизација пруге Београд – Стара Пазова и Стара Пазова – Нови Сад, дужине за обе деонице 75 километара.

Како је навео, кад буде завршен железнички Коридор 10 пола карго саобраћаја који сада саобраћа преко Румуније и Бугарске пролазиће кроз Србију.

Вучић на свечаности у Лесковцу
Вучић на свечаности у Лесковцу

Тада ће и возови уместо брзином 30 до 50 километара на сат возити 100 до 120 километара на час, рекао је Вучић, додајући да ће Србија градити још брже пруге и да ће земљу премрежити ауто-путевима.

Министарка грађевинарства и саобраћаја Зорана Михајловић рекла је да је на три јужне деонице, чија је модернизација данас завршена, брзина возова већ повећана са 30 и 50 на 110 километара на сат.

Рекла је и да је циљ да тако буде на целом железничком Коридору 10, те нагласила да Министарство има добру сарадњу са руским железницама и захвалила је што раде и пројектују у Србији и запошљавају домаће раднике.

Вршилац дужности генералног директора инфраструктуре Железнице Србије Душан Гарибовић рекао је да је рок за завршетак деонице Винарци–Ђорђево био 8. мај, а да је пруга завршена 23. априла, те додао да се с радовима журило како би грађани могли да користе возове на прузи током првомајских празника.

Финансијски директор главног извођача радова "РЖД Интернешнела" Андреј Каљини рекао је да се пројекат у Србији реализује у договореној динамици и често пре рока, подсетивши да је та фирма реконструисала три деонице на северу, а сада три на југу земље.

Захвалио је ресорном министарству и Влади на подршци, а и српским железницама.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић рекао је да је у оквиру тог пројекта реконструисано и урађено 11 путних прелаза, од тога четири у граду, и да је тако решен велики дугогодишњи проблем безбедности саобраћаја у Лесковцу, захваливши што ће Лесковчанима коришћење железничког саобраћаја бити удобније.

Модернизацијом и реконструкцијом дела Винарце–Ђорђево, у дужини од 15 километара, завршене су све три "јужне" деонице, укупне дужине 46,5 километара, на међународном железничком Коридору 10 између Ниша и Прешева, уз финансирање из руског кредита.

Радови на деоници Винарце–Ђорђево завршени су пре превиђеног рока, а њихова вредност је око 9,5 милиона долара. Радове у вредности од 30,4 милиона долара на све три деонице изводила је компанија Руских државних железница "РЖД Интернешнел", са домаћим произвођачима.

Почетак радова на три "јужне" деонице на Коридору 10 почели су 18. априла 2016, а укупна вредност радова је 30,4 милиона долара.

Последња реконструкција деонице Винарце–Ђорђево обављена је 1965. године.

Грађани испред железничке станице Лознице
Грађани испред железничке станице

У оквиру пројекта реконструисано је 11 путних прелаза, од чега су четири у самом граду. Само за уређивање тих прелаза утрошено је 400.000 долара.

Деоница Винарце–Ђорђево налази се на прузи Ниш – Прешево – државна граница, укупне дужине од 161 километар.

Реконструкција "три јужне деонице" из руског кредита прва је велика реконструкција на овом делу железничког Коридора 10 после пола века, пошто је последњи генерални ремонт пруге од Ниша до Прешева рађен шездесетих година прошлог века.

На делу пруге Ниш–Прешево–Ниш планиран је саобраћај возова на линијама Београд–Солун–Београд (међународни), Ниш–Прешево и Ниш–Лесковац.

Друге две "јужне" деонице су Бујановац–Букаревац, дужине 13,7 километара, и Врањска Бања – Ристовац, од 17,7 километара.

Реконструкција три "северне" деонице раније је завршена. То су: Сопот Космајски – Ковачевац, 18 километара, Мала Крсна – Велика Плана, 29 километара, и Рума–Голубинци, 18 километара.

Руски кредит намењен модернизацији српских железница вредан је 800 милиона долара, а заједно са учешћем Србије пројекти су вредни укупно 940 милиона долара.

То су реконструкција шест деоница Коридора 10 укупне дужине 112 километара, модернизација пруге Београд–Панчево и Стара Пазова – Нови Сад, обнова барске пруге од Ресника до Ваљева и набавка 27 нових руских дизелмоторних возова.

Преузето је са http://www.rts.rs

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти