Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Путин и Николић: Oдноси добри, повезуjе нас заjедничка историjа

Председник Србиjе Tомислав Николић састао се данас у Mоскви са председником Русиjе Владимиром Путином, коjи jе оценио да се односи две земље успешно развиjаjу и честитао српском председнику на награди фонда jединства православних народа рекавши да jе српски председник заслужио то признање.

Путин jе изразио очекивање да ће премиjер Русиjе Дмитриj Mедведев ускоро посетити Београд.

“Надам се да ћемо анализирати актуелну позитивну агенду међусобних односа Русиjе и Србиjе. С тим у вези желим да подсетим на посету српског премиjера Русиjи прошле jесени, као и на планирану посету руског премиjера Србиjи у наjскориjе време. Надам се, у наjскориjе време”, рекао jе Путин на почетку састанка, преноси агенциjа РИA Новости.

Путин jе оценио да су односи две земље добри и да две земље повезуjу многи заjеднички историjски догађаjи.

Руски председник jе истовремено честитао Николићу на награди фонда jединствена православних народа, истакавши  да председник Србиjе чини много на заштити и популаризациjи православне традициjе и вредности.

“Tо знам и лично, висе пута смо у поверењу о томе свему разговарали”, додао jе Путин, оценивши да jе награда заслужена.

Николић jе захвалио Русиjи на храбрости у борби против такозване Исламске државе.

Oн jе захвалио и на томе што Русиjа разуме "понашање Србиjе у међународним односима".

"И за ту храброст коjу jе Русиjа улила другим државама своjом борбом против такозване Исламске државе", рекао jе Николић.

Николић данас завршава дводневну посету Русиjи.

Прес служба Kремља jе раниjе навела да ће два председника током састанка разговарати о тренутном и будућем развоjу стратешког партнерства између Русиjе и Србиjе, те разменити ставове о кључним аспектима даље сарадње у политичкоj, трговинскоj, економскоj и хуманитарноj сфери, пренео jе Tас с.

Путин и Николић ће се осврнути и на актуелна питања на међународном и регионалном плану.

Председнику Николићу уручена jе jуче у Mоскви награда фонда jединства православних народа, а он jе том приликом поручио да то признање разуме као потврду свега што jе Србиjа до сада учинила, али и  као обавезу за будућност.

Награду му jе уручио патриjарх московски и све Русиjе Kирил коjи jе  рекао да jе Николић "читавим животом и делом доказивао врлине православља и велико приjатељство и братство са Русиjом".

Танјуг

Николић је захвалио свом домаћину "за разумевање понашања Србије у међународним односима".

- Не можете да замислите колико се Србија осећа захвалном због два ваша поступка који се тичу будућности Србије, али и Републике Српске. Москва је блокирала резолуцију о Сребреници у СБ УН и спречила улазак Косова у Унеско. Доношењем резолуције о Сребреници Срби би били оптужени као геноцидни народ и потврдили би се стереотипи који су постојали о томе. Знам колико је тешко у СБ УН ставити вето и тај ће потез остати запамћен у Србији. Ово носим на срцу и једва сам чекао да вам све то кажем и да захвалим за подршку коју Србија има у покушају да стане на своје ноге и прикључи се развијеним земљама.

Председници Србије и Русије најавили скору посету премијера Дмитрија Медведева Београду. – Николић је изјавио да се са Путином „скоро договорио” о повратку листа Мирослављевог јеванђеља из музеја у Санкт Петербургу

Србија мора да остане војно неутрална, изјавио је председник Србије Томислав Николић, после састанка са руским председником Владимиром Путином. „Апсолутно смо сагласни да Србија мора да остане војно неутрална. И моје је мишљење да у таквој ситуацији треба балансирати. Оно што је потписано са једнима, треба потписати и са другима – без прикључивања и уласка у било какве војне савезе”, рекао је Николић новинарима после разговора са Путином у Кремљу, преноси агенција РИА Новости.
 
Николић је рекао да је са Путином разговарао о споразуму Србије и НАТО. „Да, разговарали смо. Нема узнемирености ни узрујаности ни, у Србији ни, у Русији”, рекао је Николић на питање новинара, преноси РИА. Према његовим речима, „председник Путин разуме шта смо потписали, када смо потписали”. „Тај споразум се тиче дела техничког особља које ће се бавити обуком за уништење велике количине муниције која се налази у складишту у једном српском граду”, рекао је Николић, говорећи о Закону о потврђивању споразума између Србије и НАТО-а, који је потписао 19. фебруара.
 
Наша земља, као што је познато, посматрач је у Парламентарној скупштини ОДКБ-а.  Како је наведено на сајту овог војно-политичког блока, током сусрета размотрени су актуелни проблеми безбедности и изражена узајамна заинтересованост за развој билатералне сарадње ОДКБ и Србије у сфери супротстављања савременим изазовима и претњама.
 
Пре одласка у Москву, Николић се залагао да се сличан споразум као са НАТО, потпише и са Русијом када је реч о руско-српском хуманитарном центру у Нишу, али је то питање одложено због чињенице да су у Србији расписани превремени парламентарни избори, па влада у техничком мандату не може да одлучује о споразумима. Раније је било најављивано да би руски премијер могао у марту или априлу да посети Београд и да са српским колегама потпише споразум о руско-српском центру, али ни сам Путин није у званичном делу разговора до краја отклонио недоумицу да ли ће други човек Русије усред изборне кампање посетити Београд.
 
Руски премијер посетиће Београд после парламентарних избора 24. априла, сазнаје „Политика”

Путин је у разговору са Николићем изразио очекивање да ће премијер Русије Дмитриј Медведев у најскорије време посетити Београд. „Надам се да ћемо анализирати савремену позитивну агенду међусобних односа Русије и Србије. С тим у вези желим да подсетим на посету српског премијера Русији прошле јесени, као и на планирану посету руског премијера Србији, надам се, у најскорије време”, подвукао је Путин.

Међутим, како „Политика” сазнаје, руски премијер ће ипак посетити Београд тек после парламентарних избора 24. априла.
 
Путин је навео да се односи успешно развијају и честитао српском председнику на награди Фонда јединства православних народа, рекавши да је српски председник заслужио то признање. Путин је оценио да су односи Србије и Русије добри и да их повезују многи заједнички историјски догађаји, истакавши да председник Србије чини много на заштити и популаризацији православне традиције и вредности. „То знам и лично, више пута смо у поверењу разговарали”, додао је Путин исто.
 
Николић је, како преноси Бета, захвалио на честиткама рекавши да му је награда коју је јуче примио „посебно драга јер носи име патријарха Алексеја Другог, који је био у Србији када јој је било најтеже”. Он је Путину захвалио и на времену које је издвојио за сусрет са њим, иако је, дошао у Москву другим поводом. „Лично сам захвалан за то што сте прошле и свих прошлих година учинили за Србију”, рекао је Николић. „Не можете да замислите колико се Србија осећа захвалном због два ваша поступка који се тичу будућности Србије али и Републике Српске”, казао је Николић наводећи да је Русија блокирала резолуцију о Сребреници у Савету безбедности УН и спречила улазак Косова у Унеско.
 
Николић је казао да би „доношењем резолуције о Сребреници Срби били оптужени као геноцидни народ и потврдили би се стереотипи који су постојали и подсетио на поступак руског цара који је „у рат ушао да би одбранио српску браћу”. „Знам колико је тешко у Савету безбедности УН ставити вето и тај ће потез остати запамћен у Србији... Ово носим на срцу и једва сам чекао да вам све то кажем и да завалим за подршку коју Србија има у у покушају да се подигне на своје ноге и прикључи се развијеним земљама”, нагласио је Николић.
 
Српски председник захвалио се руском колеги и за испољено разумевање за понашање Србије у међународним односима и за храброст коју Русија показује у борби против Исламске државе. „Нажалост ово није 1999. година, иначе (да јесте) ми не бисмо говорили о бомбардовању Србије”, казао је председник Србије додајући да је то хтео да каже и пред новинарима.
 
Такође, Николић је изјавио да се са Путином „скоро договорио” о повратку једног листа из Мирослављевог јеванђеља који се налази у музеју у Санкт Петербургу. „Не могу да кажем да смо се потпуно договорили, али смо близу тога да се Србији врати лист који недостаје из Мирослављевог јеванђеља и који је у Санкт Петербургу, а Србија да врати Русији икону Богородице Владимирске из 17. века која се налази у Народном музеју у Београду”, рекао је Николић после сусрета у Кремљу и додао да треба „свака ствар да буде на своме”.

Путин поклонио Николићу сабљу српског официра из српско-турског рата

Председник Србије Томислав Николић добио је на поклон од свог домаћина руског председника Владимира Путина сабљу српског официра Младена Вељковића која се до сада чувала у Москви, сазнаје „Политика”. Реч је о оружју које је овај београдски трговац, учесник у Првом српско-турском рату 1876. године под командом руског генерала Михаила Григоријевича Чернајева, добио за показану храброст.

Српски председник је на дар руском домаћину однео едицију од 12 томова први пут на руски језик преведених књига. Реч је о српским народним песама, али и савременим писцима и критичарима. Едицију је под покровитељством председника Николића издао Филолошки факултет, а награђена је на Сајму књига у Москви и Београду. Руски председник је добио и уметнички дуборез са мотивима манастира Хиландара. 

Генерал Чернајев је, како каже историчар Милош Јагодић, био прослављени руски генерал, главнокомандујући војске Књажевине Србије у Првом српско-турском рату који се водио 1876. године. У том рату учествовало је и неколико хиљада руских добровољаца, а најпознатији међу њима био је пуковник Рајевски, Вронски из Толстојевог романа Ана Карењина.

„У долини Мораве су вођене тешке битке, у њима су у великом броју учествовали и руски добровољци. У октобру 1876. године Турци су успели да пробију тај фронт и само захваљујући ултиматуму руског цара Александра Другог Турској, турска офанзива је заустављена и склопљено је примирје”, прича Јагодић и подсећа да је овај рат имао за циљ ослобађање и уједињење српског народа, те да је у том рату Србија била у савезу са Црном Гором и да је уживала помоћ и подршку Русије.

Нажалост, планови Србије се нису остварили јер је српска војска била далеко слабија од турске па ни Чернајев није успео да у овом рату извојује победу. Јагодић у Путиновом поклону Николићу види велику симболику.

„Он би требало да подсети на традицију српско-руског војног савезништва. Овај гест свакако мора да се сагледава и у светлу привилегија које је Србија недавно дала НАТО војницима па Руси вероватно желе да сугеришу да би у најмању руку њима требало дати исто то. Симболика је појачана и тиме што је овакав поклон добио баш Николић који важи за неког наклоњенијег Русима”, сматра Јагодић.

Политика

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти