Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Владимир Путин на „директној линији“

17. априла Председник РФ Владимир Путин је у директном телевизијском преносу „Директна линија“ одговорио на питања сународника, везаних за друштвено-политички и социјално-економски живот земље, као и за међународну ситуацију.

„Директна линија“ председника Русије Владимира Путина је трајала 3 сата и 55 минута. Шеф државе је за то време успео да одговори на 81 питање, од којих се 35 односило на Крим и Украјину. У току „Директне линије“ су била 4 укључења из руских региона и још једно из Берлина. 4 питања су поставили становници Севастопоља. И бивши сарадник америчке обавештајне службе Едвард Сноуден се путем видео везе обратио председнику.

Председник РФ Владимир Путин је у току годишње прес-конференције „Директна линија“ посебно истакао посебну важност преговора о ситуацији у Украјини, која почиње у Женеви 17. априла.

Осим тога, Владимир Путин је употребу тенкова и авијације на истоку Украјине назвао „злочином кијевских власти“. Председник је позвао украјинско руководство на дијалог са народом.

„Русија никада није планирала никакве анексије, никакве војне акције на Криму, никада. Али, ми смо, такође, увек мислили и увек се надали да ће наши људи, Руси, рускофони становници Украјине живети у комфорним условима и комфорној ситуацији, да их нико неће угњетавати“, изјавио је Владимир Путин.

Путин је, такође, назвао „глупошћу“ изјаве да се на истоку Украјине, наводно, налазе јединице руске армије и инструктори из РФ.

„Референдум у Криму се није раније припремао, није било никакве припреме, али је урађено све како би се обезбедило слободно изражавање воље народа“, рекао је данас Председник РФ. „Народ Украјине треба да поштује избор Крима“, истакао је председник.

Владимир Путин је данас у току „Директне линије“ објаснио зашто се обратио европском народу, а не владама пре потписивања договора о уласку Крима у састав Русије.

„Наша позиција је апсолутно отворена и поштена, јасна. Зато је лакше пренети ту позицију до обичних грађана европских земаља, него до неких руководилаца“, рекао је Путин.

Влада било које земље, ма каква била, мора да води рачуна о интересима народа, рекао је председник. Он је додао, да се људи у неким земљама плаше сталног прислушкивања са стране обавештајних служби и због тога шапућу.

Говорећи о Виктору Јануковичу, Путин је изјавио да је „он испуњавао своју дужност како је било могуће и неопходно“.

„Виктор Јанукович је више пута разматрао могућност примене силе за време протеста у Кијеву, али, према његовим речима „рука се није подигла да потпише такву наредбу против свог народа“, рекао је Владимир Путин.

Нови председник Украјине се не може изабрати без измена Устава, јер у складу са постојећим Уставом, земља има актуелног, правоснажног председника Виктора Јануковича, изјавио је руски лидер Владимир Путин.

Владимир Путин је, такође, истакао да Москва не може признати резултате предстојећих избора, ако председничку кампању буду пратили напади на кандидате, као што се сада дешава.

Говорећи о Руско-кинеским односима, Владимир Путин је рекао, да ће они бити „врло важан фактор у светској политици и битно ће утицати на савремену архитектуру међународних односа“.

Председник је истовремено рекао да Русија не планира да прави војно-политички савез са Кином. „Чини ми се да је блоковски систем света већ изумро“, рекао је Путин.

Одговарајући на наредно питање о ситуацији око Преднестровља, Руски Председник је изразио наду, да Молдавија и Украјина ће прекинути блокаду, чије негативне последице утичу на људе.

„На крају крајева, потребно је да се дозволи тим људима да сами решавају о својој судбини. То ће бити тема преговора са свим партнерима и ми ћемо ослањати првенствено на људе који живе у Придњестровљу. А то није ништа друго него манифестација демократије“, рекао је Путин.

У току „Директне линије“  питање председнику РФ Владимиру Путину је поставио и генерални директор међународне информационе агенције „Русија данас“ Дмитриј Кисељов. Он је изразио забринутост по поводу активности НАТО. Путин је реко да се он не боји. „Ми морамо трезвено да процењујемо ситуацију. Када се структура војног блока креће ка нашим границама, онда то изазива питања и приморава на адекватан одговор“, објаснио је шеф државе.

Председник РФ Владимир Путин је изјавио да се нада да ће сва питања везана за транзит гаса преко Украјине бити успешно решена. Руска компанија „Гаспром“ сноси одговорност за испоруку гаса Европи, а за транзит је одговоран Кијев, рекао је председник.

„Овде постоји само један проблем – транзитери, и најопаснији елеменат – транзит преко Украјине. Надам се да ћемо све довести до одговарајућег нивоа, имајући у виду актуелни и потписани уговор“, рекао је Путин.

У току „Директне линије“, бивши агент НБА Едвард Сноуден путем видео везе упутио питање председнику РФ Владимиру Путину о томе да ли се Русија бави прикупљањем личних информација грађана и сматра ли председник да је тотална контрола обавештајних служби оправдана.

„У Русији се обавештајне службе налазе под строгом контролом државе и друштва. Руске обавештајне службе користе средства за прислушкивање и праћење само уз одобрење суда, строго по закону и зато се то не ради масовно“, рекао је Путин.

Разједињена Европа неће имати никакав утицај на светски развој и неће бити интересантан играч, изјавио је председник РФ.

„Специфичности Русије се не разликују кардинално, дубоко од европских вредности. Ми смо сви људи исте цивилизације. Да, ми смо сви различити, имамо своје специфичности, али су истинске људске вредности исте. И мени се чини да је потребно безусловно тежити ка томе да се направи Европа од Лисабона до Владивостока“, рекао је Путин.

Русија неће инсистирати на чланству у низу међународних структура, укључујући и ПС СЕ, али нема намеру ни да се бави самоизолацијом и организовати демарше, истакао је Владимир Путин.

„Свет се развија интензивно и ако неко жели да га направи са једним тежиштем, да изгради све организације у складу са својим интересима – то ће бити тешко изводљиво“, рекао је Путин. Русија се често среће са неразумевањем у међународним организацијама, али се неће бавити самоизолацијом, истакао је он.

 

Извор: Глас Русије 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти