Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Путин о Криму и Украјини

Руски председник Владимир Путин изјавио је у данас емитованом документарцу "Крим. Пут у Отаџбину" на ТВ "Русија 1", да је Русија прошле године била спремна за неповољан развој догађаја на Криму и на превођење у приправност нуклеарних снага, али да је руководство земље полазило од тога да се то неће десити, пренеле су руске агенције.



Интерфакс наводи да је Путин рекао да из разговора са западним партнерима није било јасно да се они неће војно мешати у ситуацију.

"Били смо спремни да то учинимо. Разговарао сам са колегама и говорио им да је то наша историјска територија, да тамо живе Руси, да су се нашли у опасности и да им не можемо окренути леђа. Нисмо ми извршили државни преврат, то су урадили националисти и људи екстремних уверења. Ви сте их подржали. Међутим, где се ви налазите? Хиљадама километара далеко? А ми смо овде и то је наша земља! За шта бисте се ви хтели тамо борити? Не знате? А ми знамо. И на то смо спремни", рекао је Путин.

"То је поштена и отворена позиција. И зато не мислим да је било ко имао жељу да покреће некакав светски конфликт", навео је руски председник а преноси РИА Новости.

Путин је подвукао да је, без обзира на сву сложеност и драматичност ситуације, "хладни рат" завршен и да нису потребне међународне кризе сличне "Карипској", тим пре што стање није захтевало такве акције, и то би противречило интересима земље.
"Што се тиче наших снага нуклеарног одвраћања, оне су и тако увек у стању пуне борбене готовости", казао је он.

Путин је, такође, рекао да је Русија свесно инсталирала системе "Бастион" на Криму како би били видљиви из космоса.
"Бастион" је одбрамбени систем, који штити обалу, територију. Њиме се не напада, али је то ефикасно, модерно, високопрецизно оружје. За сада такво оружје нема нико. То је, судећи по свему, најефикаснији обалски систем у свету до данас. Да, у једном тренутку смо, да би било јасно да је Крим поуздано заштићен, пребацили обалске системе "Бастион", рекао је председник Русије.

Према Путиновим речима, Русија је имала информацију да су "радикално настројене украјинске власти" биле спремне да "изврше масовне терористичке акте на Криму" са великим бројем људских жртава, а на Криму је био висок степен милитаризације, са великим бројем система "С-300" и другог тешког оружја и оклопне технике украјинске армије.
"Направили смо од Крима тврђаву. И са мора и са копна", додао је председник Русије.



Путин је рекао и да је Запад на све могуће начине покушавао да не допусти присаједињење Крима Русији после одржаног референдума, а за санкције нагласио да је потребно да се уводе онима "који изводе државне преврате и који им помажу".
"Ми смо радили у интересу руског становништва и целе земље. Није уопште допустиво продавати то за новац, за некакву повољност, за могућност неких уговора или банкарских трансакција (...) То не значи да ми не треба да уважавамо међународно право и интересе наших партнера. Али значи да и сви наши партнери треба да уважавају Русију и њене интересе", казао је Путин.

Одговарајући на питање да ли би поступио исто када би се поновила прошлогодишња ситуација, председник Русије је рекао: "Па, наравно", наводи РИА Новости.

Извор - ТАНЈУГ

Путин се лично бавио питањем Крима

Председник Русије Владимир Путин у документарном филму Крим. Повратак кући‟ рекао је да се лично бавио догађајима на Криму, што је имало своје предности.

Знате шта је представљало нашу предност? То што сам се ја лично тиме бавио. Не зато што сам све добро радио, већ, када тај посао воде први људи у држави, лакше је извршиоцима да раде‟, цитира сајт ВГТРК речи председника.

Они осећају, разумеју и знају да извршавају наређења и да нема самовоље. Када се државна структура налази у распаду или у полураспаднутом стању, наређења се или не дају или не долазе до извршиоца или је њихов легитимитет под великим знаком питања‟, наводи сајт речи Путина.

У процесу присаједињења Крима Русији није направљена ниједна грешка

Председник Русије Владимир Путин је у интервјуу ауторима филма Крим. Повратак кући‟ нагласио координисаност рада свих руских органа и министарстава у процесу присаједињења Крима Русији.

Али једно желим да нагласим! — није направљена ниједна грешка. То је био тежак посао, имајући у виду његов значај, примену различитих снага и средстава. А ту су, понављам, у првој фази учествовале специјалне јединице ГРУ, маринци и друге јединице. Штавише, на високопрофесионалном нивоу, координисано је радило Министарство одбране, али и друге службе — и Министарство иностраних послова, правне службе и оне које се баве унутрашњом политком. Све то је било толико јасно, тврдо и правовремено координисано да сам се сам питао: Да ли смо то ми?‟, рекао је Путин.

Руски председник је још додао: Поступили смо онако како смо морали да поступимо‟.

Извор - Спутник

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти