Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Путин: РФ не може да настави реализацију „Јужног тока“

Током посете Председника Владимира Путина Турској руски лидер је изјавио да Русија намерава да обустави своје учешће у пројекту „Јужни ток“:

 „С обзиром на став Еврокомисије, која не доприноси реализацији овог пројекта, узимајући у обзир да смо тек недавно добили дозволу од одговарајућих ресора Холандије, међутим, то је позитиван одговор, али с обзиром да нисмо до сада добили дозволу за градњу од Бугарске, сматрамо да Русија у постојећим условима не може да настави са реализацијом овог пројекта. Има се у виду да сада би требало да лансирамо изградњу овог гасоводног система у Црном мору, али не можемо да започнемо градњу по дну Црног мора док не добијемо дозволу од Бугарске. А да се започне градња у мору, па да се дође до обале Бугарске и да се на томе заустави – једноставно било би апсурдно. Мислим да је то свима јасно. Због тога бићемо приморани да преиспитамо своје учешће у овом пројекту. Али с обзиром на растућу потражњу од стране Турске спремни смо да не само проширимо „Плави ток“, о којем смо већ говорили, већ и да изградимо још један гасоводни систем ради тога да се обезбеди растућа потражња турске привреде. Па ако буде признато да је сврсисходно – онда спремни смо да створимо на турској територији, на граници са Грчком, и додатни „гасовни хаб“ за потрошаће Јужне Европе“.

В Болгарии началось строительство газопровода «Южный поток»

 Осим тога договорио сам се са Председником Ердоганом о томе, да ћемо на молбу наших турских партнера и, имајући у виду проширење сарадње у нафтно-гасном сектору, од 1. јануара, смањити цене на плаво гориво за турске потрошаће за шест одсто. И бићемо спремни да смањујемо ове цене и даље, током реализације наших заједничких великих подухвата“.

ПИТАЊЕ: Владимире Владимировичу, да ли бисте могли да прецизирате око „Јужног тока“, јер је та вест мало неочекивана. Шта ће на крају бити с овим пројектом, да ли се он обуставља? Каква је његова даља перспектива – да ли ће он постати билатерални пројекат Русије и Турске? Какве још постоје могућности?  

ВЛАДИМИР ПУТИН: „Прво, што се тиче „Јужног тока“, сматрамо да је став Европске комисије био неконструктиван. Суштински, не ради се о томе да Еврокомисија помагала реализацији овог пројекта. Видимо да се стварају препреке за његову реализацију. Уколико Европа не жели да га оствари, онда значи, он неће бити реализован.

Преусмерићемо токове наших енергената на друге регионе света, у том смислу и захваљујући промовисању и убрзаној реализацији пројеката са утечњеним природним гасом. Хоћемо то гурати на друга тржишта и Европа неће добити ове количине, у сваком случају из Русије. Сматрамо да то не одговара привредним интересима Европе и наноси штету нашој сарадњи.

Али такав је избор наших европских пријатеља. Овде нема ништа. На крају крајева они су купци и то је њихов избор. Али да почињемо овај пројекат сада, када још увек немамо дозволе Бугарске за улазак овог пројекта у искључиву привредну зону Бугарске, на њену територију –  разумете сами да то је апсурдно. Како то? Да уложимо стотине милиона долара у пројекат, да прођемо кроз читаво Црно море и да станемо код бугарске границе – је ли тако? Како наше колеге себе то мисле? Значи нећемо то реализовати. Иако компанија, која је морала да то гради, спремна је буквално данас, још јуче спремна да почне са радом, и све је спремно за то.

Путин: РФ не може да настави реализацију „Јужног тока“

Узгред речено, моје бугарске колеге су мени увек говорили, да може било шта да се деси, али ће они ван сваке сумње реализовати „Јужни ток“, јер то одговара њиховим националним интересима. Али, ето како, нажалост није се то десило. Ако ипак Бугарској је ускраћена могућност да понаша себи као суверена држава, онда нека бар они да затраже од Европске комисије надокнаду због недобијеног профита. Јер само директне приходе буџета Бугарске од транзита могли би да износе не мање од 400 милиона евра годишње.

Али у коначном резултату то је такође избор наших партнера у Бугарској. Они изгледа имају неке обавезе. Али то није наша ствар – то је ствар наших партнера. 

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти