Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Путин: Руси су јачи,јер су у праву

Председник Русије не сумња у успех потеза у вези са Кримом. У интервјуу агенцији ТАСС казао да Москва брани своје интересе.

ИСТИНА је на страни Русије и зато нема сумње у успех добро промишљених одлука у вези са Кримом, поручио је руски председник Владимир Путин.

Одговарајући, током интервјуа датог агенцији ТАСС, на питање да ли су процењене све последице поступака Русије кад је Крим у питању, Путин је одговорио потврдно. „То је стратешка одлука“, навео је он и додао да верује да ће се прича са Кримом добро завршити.

- Напросто, јачи смо. Јачи од свих. Зато што смо у праву. Истина је моћ. Када Рус осећа да је у праву, непобедив је - казао је Путин.



Русија не намерава да се ограђује од света „гвозденом завесом“, али ће бранити своје геополитичке интересе. нагласио је Путин. У историји, било је изолације држава, али не и примера позитивног исхода такве политике. Напротив, увек је плаћена велика цена. Русија тим путем ни случајно неће ићи, нити ће ико подићи зид око ње, јер - то је немогуће, поручио је руски председник.

Путин је оценио да „Запад критикује и напада Русију чим она почне да јача и кад год покаже намеру да штити своје интересе“. Као пример је навео бившег председника Јељцина. Кад је он почео да штити руске интересе на Балкану постао је скоро непријатељ Запада. Путин наглашава да је сада слична ситуација са Украјином.

- На почетку су на све што је Јељцин радио у свету реаговали позитивно. Али чим је подигао глас у заштиту Југославије, сви су сазнали да је волео да пије. Зар је то раније била тајна? - запитао је Путин.


РЕТКО СА ЋЕРКАМА
- БРОЈ људи са којима контактирам није велики, али се не осећам усамљеним. Због заузетости на послу и са ћеркама се видим ретко, једном или два пута у месецу - рекао је Путин. На питање где му живе ћерке Марија и Катерина, одговорио је: „Наравно, у Москви“. Осим са децом, Путин се труди да одржава односе са колегама са студија. То су људи који раде у правосуђу, Министарству унутрашњих послова, тужилаштву, адвокатури, администрацији. Њих је око 80, а има их и у бившим совјетским републикама, као што су, на пример, Украјина и Грузија.

Он, додаје, да се подразумева да у Украјини постоје руски интереси, али да Русији не дају да их заштити.

- Чим почне да штити своје интересе, Русија одмах постаје лоша. Нама говоре да све време вртимо идеју руског света, а да, можда, људи не желе да живе у том свету. Ми никоме ништа не намећемо, што не значи да руски свет не постоји - казао је Путин. - Запад критикује Русију, а да нема Крима и источне Украјине, нашао би неке друге „разлоге“ јер је тако увек било. У свету постоји борба за геополитичке интересе, за значај земље и њену способност да генерира нову економију, решава социјалне проблеме, побољшава живот својих грађана...

Оцењујући Барака Обаму, Путин је рекао да је он паметан човек, али се суздржао да говори о Обаминим потезима у међународној арени. Чињеницу да је на првом месту „Форбсове“ листе најутицајнијих, Путин је прокоментарисао овако: „Не знам како они бирају, али је то можда учињено да би се погоршали моји односи са Обамом“.

Говорећи о руској штампи, Путин је рекао да до њега понекад долазе „свакакве гадости“, у којима боде очи то каквим речима се пише о председнику и влади. Он, међутим, не намерава да полемише са таквим листовима, додајући да настоји да има у виду оправдану критику.

- У Русији више не постоји ситуација кад новац утиче на власт. Никакве олигархијске структуре не могу да замене власт, не утичу на државне одлуке у корист својих интереса - објаснио је Путин.

На питање планира ли да остане доживотни председник Русије, Путин је одговорио одречно. Иако му Устав даје право да се 2018. године поново кандидује за председника државе, још не зна да ли ће то учинити. „Све зависи од општег контекста, унутрашњег разумевања, личног расположења“, рекао је Путин и индиректно негирао писање западних таблоида да му је нарушено здравље.

- Са мојим здрављем је све у реду. Посао захтева много енергије, због тога се стално бавим спортом, осим кад сам на дугим путовањима - закључио је Путин.

БИЛАТЕРАЛНИ ОДНОСИ

ГОВОРЕћИ о односима Русије и других земаља, Путин је рекао да ће Москва водити дијалог, имајући у виду резултате и сопствене националне интересе. „Знате, ако само желимо да једни друге тапшемо по рамену, називамо пријатељима, посећујемо се и идемо на самите Г8, а да једина вредност неформалне комуникације буде дозвола да седимо једни поред других без уважавања наших интереса и руске позиције у решавању ових или оних кључних питања, онда чему све то“, запитао је он.

„Ја нисам постао председник да бих задовољио личне амбиције. Не треба ми то, ако су руски интереси занемарени“, истакао је Путин и додао да у потрази за решењима треба да разговарамо о свим проблемима „као партнери, ако не као пријатељи“. Он је, такође, рекао да не осећа непријатност због захлађења односа са Западом.

„Не, не осећам ништа. Какву бих нелагодност требало да имам? Ја желим резултат“, казао је он и додао да су лидери западних земаља и оних у развоју, људи који су, како је навео, прошли кроз тешко искушење унутарполитичке борбе и процес изградње личности. „Сви они су истакнуте особе у међународној политици. Они бране националне интересе као што ја покушавам да урадим исто то за добробит Русије“, поручио је Путин.

 

Извор - Вечерње Новости

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти