Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Путинов интервју за Bloomberg: Најважније тезе

02. септембар 2016. Олег Јегоров
На Источном економском форуму у Владивостоку председник Русије је 2. септембра дао интервју за међународни информациони холдинг Bloomberg. Разговор је био посвећен важним питањима светске политике и економије. „Руска реч” сажето наводи најважније изјаве Владимира Путина.
Russian president Vladimir Putin
Председник Русије је 2. септембра дао интервју за међународни информациони холдинг Bloomberg. Илустрација: Алексеј Дружинин / РИА Новости

1. Русија је спремна да разговара са Јапаном о Курилским острвима

Један од гостију форума у Владивостоку је био премијер Јапана Шинзо Абе. На питање дописника Блумберга да ли је могућ компромис између Русије и Јапана по питању Курилских острва (која су после Другог светског рата припала Русији, што Јапан сада оспорава), Путин је одговорио да је Русија спремна за обнављање дијалога који је замрзнут пре неколико година на иницијативу јапанске стране. Не ради се, међутим, о трговини територијом, него треба тражити компромис који одговара и једној и другој страни.

„Није реч о некаквој размени или продаји [територије]”, истакао је Путин. „Реч је о потрази за решењем у коме ниједна страна неће имати утисак да је на губитку”.

 2. Недопустива је ревизија резултата Другог светског рата

Дописник Блумберга је у шали питао Путина да ли је Русија спремна, на пример, да се одрекне Калињинграда (некадашњи Кенигзберг, припао је Русији после Другог светског рата). Председник му је озбиљно одговорио да је ревизија резултата Другог светског рата Пандорина кутија коју је веома опасно отварати.

„Онда не треба дискутовати само о Калињинграду, него и о источним територијама Немачке, о Лавову који је био део Пољске, итд, итд.”, рекао је Путин и додао да је боље то не дозволити.

3. Москва ће наставити да развија и диверзификује односе са Пекингом

Опадање промета робе са Кином (2015. године је промет опао на 70 милијарди долара, а циљ је био да 2020. године он достигне 200 милијарди долара), по мишљењу председника Русије, условљено је падом цена нафте и гаса, а то су производи које Русија традиционално извози. Кина, међутим, и даље остаје важан партнер Русије, и сарадња двеју земаља обухвата све више сфера.

 

 

Поред трговинских односа, Русија и Кина су прешле на сасвим нови ниво кооперације, рекао је председник Русије и набројао нове сфере заједничког рада: космичке програме, машиноградњу, железничке пруге за брзе возове, изградњу нуклеарне електране у Тјанвану, итд.

 

4. Русија се залаже за замрзавање нивоа експлоатације нафте

Говорећи о изузетно ниској цени нафте, Путин је нагласио да Русија подржава идеју о стабилизацији цена путем замрзавања нивоа експлоатације, и тај став она не мења. Испоставило се, међутим, да стабилизација цена није могућа због политике других земаља које извозе нафту, конкретно Саудијске Арабије. Руски председник је изјавио да ће то питање можда размотрити у сусрету са замеником саудијског принца на самиту Г-20.

Према Путиновом мишљењу, оптимална политика земаља које извозе нафту састојала би се у замрзавању експлоатације на одређеном нивоу уз извесне преференције које би имао Иран, јер се он тек појавио на тржишту после укидања санкција. „Иран почиње са веома ниске позиције због добро познатих санкција под којима је био”, рекао је Путин. „Било би неправедно оставити га на том ’санкционисаном’ нивоу”.

5. Кремљ је спреман да ослаби улогу државе у економији Русије

Поменувши у интервјуу да ће вероватно бити продато 19,5% акција највеће руске нафтне компаније „Роснефть” (сада држави припада 69,5% акција), Путин је рекао да Русија подржава даљу приватизацију економских актива. Продаја пакета акција компаније „Роснефть” планирана је за ову годину. Путин је такође изјавио да се Русија спрема за приватизацију једног дела пакета акција компаније „Алроса”, која је једна од водећих у светској индустрији дијаманата.

6. Русија нема везе са хакерским нападима на сервере Демократске странке САД; Москва је спремна да сарађује са сваким председником САД

Путин је и овога пута одбацио оптужбе да је Русија извршила хакерски напад на сервере Демократске странке САД. Раније су у западним медијима помињане верзије да су за цурење информација одговорни руски хакери. „Не знам ништа о томе. Ми се на државном нивоу сигурно тиме не бавимо”, нагласио је Путин.

На питање да ли би желео да на челу Беле куће види Клинтонову или Трампа, руски председник је одговорио: „Ја бих желео да имам посла са човеком који може да доноси одговорне одлуке и да испуњава постигнуте споразуме”. Русија се не меша у унутрашња питања других земаља, нагласио је он.

7. Г-20 треба да се усредсреди на економију

Говорећи о све израженијем политизовању самита Г-20 (овогодишњи ће бити одржан 4. и 5. септембра у Хангџуу, у Кини), председник Русије је подсетио да је то пре свега форум за разговор о економији, и да стога Г-20 треба да се усредсреди управо на разматрање економских питања.

„Мислим да Г-20 не би требало да се меша у те ствари... Боље је да се за то пронађе неки други формат”, изјавио је Путин говорећи о могућем разматрању сиријског питања на предстојећем самиту. По његовом мишљењу, таква питања је најбоље разматрати у УН и у Савету безбедности.

8. Русија је заинтересована да Европа буде стабилна, и да евро буде јака валута

Поводом будућности Европске уније и еврозоне после Брегзита Путин је истакао да водеће земље Европске уније имају прагматичан став према економским питањима и вероватно ће то допринети јачању евра и решавању постојећих економских проблема Европске уније.

„Ја не искључујем могућност да ће бити донете некакве одлуке које ће консолидовати групу земаља једнаких по нивоу економије, и то ће, по мом мишљењу, само допринети јачању евра”, рекао је председник. Он је подсетио да Русија 40% својих девизних резерви држи у еврима и зато је Москва, и поред постојећих политичких неслагања, заинтересована за стабилност еврозоне.

 

9. Односи Русије и Велике Британије зависе од САД

На самиту Г-20 у Хангџуу Владимир Путин ће се први пут срести са премијерком Велике Британије Терезом Меј. Одговарајући на питање како ће се градити руско-британски односи у контексту Брегзита, Путин је рекао: „Наши односи са Великом Британијом не зависе од њеног присуства или одсуства у Европској унији, него од њених посебних односа са Сједињеним Америчким Државама”.

Односи између Русије и Велике Британије који, према Путиновом мишљењу, у последње време нису баш најбољи, могу се побољшати уколико Лондон буде спроводио независнију спољну политику.

10. Сагласност између САД и Русије по питању Сирије је могућа

Руски председник је истакао да преговори између Русије и САД о сиријском питању нису лаки. Да би се постигао напредак неопходно је повући границу између умерене опозиције и терориста, а то питање није решено од самог почетка преговарачког процеса. Са друге стране, Путин сматра да је у најскоријој будућности могућ напредак: „Ја не искључујем могућност да у најскорије време ми већ можемо постићи неки договор и предочити наше споразуме светској јавности”.

Поред тога, председник је изјавио да је Русија у контакту са Турском и не противи се њеној операцији на северу Сирије.

Преузето је са http://ruskarec.ru

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти