Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Одржано је XIV заседање Међувладиног Руско-Српског комитета за трговину, економију и научно-техничку сарадњу

Први потпредседник Владе Србије Ивица Дачић и потпредседник руске Владе Дмитриј Рогозин разговарали су данас о билатералним темама и изразили наду да ће наредних година економски односи две земље бити много бољи.

Дачић је на конференцији за новинаре с Рогозином, након потписивања протокола заседања српско-руског комитета, истакао традиционално пријатељство Србије и Русије, које се "огледа у конкретној политичкој сарадњи".

"Економски односи наше две земље могу да буду много бољи. Они су испод нивоа политичких односа, иако је Русија међу нашим највећим и најзначајнијим спољнотрговинским партнерима", рекао је Дачић.

Према његовим речима, спољнотрговинска размена Србије и Русије у 2014. години износила је 3,37 милијарде долара, а у првих 10 месеци прошле године робна размена је износила 2,1 милијарду долара.

Он је додао да је циљ да у наредним годинама робна размена Србије и Русије буде већа од четири милијарде долара.

Министар спољних послова Србије казао је да је значајна стабилност снабдевања гасом и поузданост испоруке, као и "изналажење нових траса испоруке" после обустављања пројекта изградње "Јужног тока", што је за Србију, како је рекао, од животне важности.

"Ми смо се договорили да формирамо радну групу која би се бавила стратешком питањима развоја односа у области енергетике", додао је Дачић.

Дачић је казао да ће две земље радити даље на либерализацији трговине и подсетио да Србија са Русијом има потписан Споразум о слободној трговини.

"Имајући у виду пријатељске односе и чињеницу да се Србија није придружила санкцијама које су ЕУ и неке друге земље увеле Русији, ми сматрамо да санкције нису начин решавања проблема у међународним односима, и такву политику ћемо наставити и даље", изјавио је Дачић.

Рогозин је изјавио да је "током 10 месеци 2015. године билатерална размена Србије и Русије расла у физичком опсегу".

Он је рекао да српска привреда треба да "замени турску на руском тржишту".

"За српске произвођаче се отвара прозор могућности када је у питању тржиште Русије и не треба губити време већ је важно искористити прилику", изјавио је Рогозин.

Рогозин је позвао представнике српске привреде и власти да присуствују Петербуршком економском форуму који ће се одржати од 16. до 18. јуна.

"Са посебном жељом очекујемо посету руског премијера Дмитрија Медведева, после веома успешне посете нашег премијера и министара из владе Москви", казао је Дачић.

Дачић и Рогозин су данас у Београду председавали српско-руским Међувладиним комитетом за трговину, економску и научно-техничку сарадњу.

 Дмитриј Рогозин и Ивица Дачић

Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са потпредседником Владе Руске Федерације и копредседавајућим српско-руском Међувладином комитету за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Дмитријем Рогозином, поновио да оно што је договорено Бриселским споразумом мора бити и спроведено. Први потпредседник Владе је указао на то да ће о тој теми бити речи на наредној рунди дијалога Београда и Приштине.

Он је искористио прилику да се још једном осврне на случај скрнављења православног Храма Христа Спаса у Приштини, и нагласио да Приштина не жели да заштити српску културну и верску баштину. Дачић је, коментаришући наводе да наша земља без потребе диже глас против Хрватске одлуке о наоружавању, истакао да је овде реч о неконтролисаном наоружавању, којим се нарушава равнотежа у региону.  Он је, на питање да ли би војно-техничка сарадња са Русијом могла да значи да се Србија више опредељује за Русију, а не за Европску унију, поновио да је стратешко опредељење чланство у Унији у најкраћем року. Такође, он је напоменуо да то не значи да не треба да бранимо наше националне интересе.



Рогозин је истакао да Руска Федерација не гледа ни са каквим оптимизмом на покушај милитаризације региона Балкана.

Потпредседник Владе Руске Федерације је, говорећи о томе што се Хрватска наоружава балистичким ракетама, поручио да се његова земља залаже за то да се оно што се догодило деведесетих година на овим просторима никада не понови, али да јој није свеједно када је реч о безбедности пријатеља Србије.

Рогозин је додао да ће детаљно известити руско руководство о свему што је чуо о тој теми у Београду.

Он је, на питање којим би наоружањем Русија могла да снабде Србију и да ли то укључује и Систем С-300, одговорио да је Србија предочила списак онога што јој је потребно, да не постоје ограничења према Србији и да ће њена молба бити пажљиво размотрена.

Рогозин је прецизирао да ће та молба бити размотрена у оквиру комисије за војно-техничку сарадњу која ће бити формирана крајем фебруара, а почети са радом у марту или априлу и да ће на њу, у складу са могућностима, бити одговорено.

После заседања Међувладиног Руско-Српског комитета за трговину, економију и научно-техничку сарадњу потписани су Протокол XIV заседања и Протокол о обезбеђивању фитосанитарних захтева.

Вечерње НовостиВлада Србије, Танјуг

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти