Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Русија и Кина потписале споразум о гасу

Руска компанија Газпром и кинеска компанија ЦНПЦ данас су, после десетогодишњих преговора, потписале историјски гасни споразум на рок од 30 година, а укупна вредност уговора је, по речима генералног директора Газпрома Алексеја Милера, 400 милијарди долара.

Споразум ће, како извештава руска телевизија РТ, кинеској економији, најбрже растућој у свету, обезбедити природни гас који ће јој помоћи да у наредних 30 година задржи свој темпо раста.

Цена гаса наведена у уговору није објављена и она остаје "трговачка тајна", наводи РТ.

Додаје се да, ако се претпостави да укупна вредност уговора укључује само цену руског гаса, онда цена од 400 милијарди долара значи да ће Кина платити око 350 долара за хиљаду кубних метара гаса.

Русија ће Кину снабдевати са 38 милијарди кубних метара гаса годишње путем источног гасовода "Моћ Сибира", који прелази преко Сибира и допире до кинеских насељених североисточних региона.

Меморандум о разумевању потписан је у присуству руског председника Владимира Путина и кинеског председника Си Ђипинга, другог дана Путинове дводневне званичне посете Шангају.

Како извештава Асошиејтед Прес (АП), Милер је руским новинским агенцијама рекао да је вредност уговора 400 милијарди долара, док је кинески ЦНПЦ објавио да је та компанија потписала уговор, али није навео детаље.

Уговор с Кином ће, како оцењује АП, помоћи Русији да прошири тржиште за извоз њеног гаса који тренутно углавном иде ка Европи.

Извор: РТВ

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти