Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Русија не планира да моли Запад да укине санкције

МИНСК - Русија не планира да моли Запад да укине санкције Москви, изјавио је данас руски министар иностраних послова Сергеј Лавров, јавила је новинска агенција Тасс.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров. Архивное фото

"Русија неће молити Запад да укине једностране санкције. Санкције нису наш избор", рекао је Лавров.

Руски министар је додао да Москва понекад добије предлоге типа "ми ћемо вам рећи шта треба да урадите, а онда ћемо вам укинути санкције".

"Ми нећемо учетвовати у таквим играма", био је јасан Лавров и приметио да је у међувремену Запад почео да заговара "потребу да се ревидирају рестриктивне мере" према Москви.

Истовремено Москва изражава наду да везе између Русије и Европске уније (ЕУ) још нису прешле "тачку без повратка".

Лавров је рекао да политика ЕУ према текућој украјинској кризи је очигледно покушај да се пребаци одговорност који, у ствари, подрива поверење према европском континенту.

"Надамо се да још нисмо прешли тачку без повратка. Заинтересовани смо за прогресивни развој односа (са ЕУ)", рекао је Лавров на заједничкој седници Колегијума руских и белоруских министарстава иностраних послова и приметио да "Русија држи ЕУ за свог веома важног партнера".

Изјава руског министра уследила је пошто је Брисел увео нове, додатне, санкције проруских снагама у Украјини које, како наводи АФП, подржава Кремљ, а Москва одговорила забраном увоза хране из земаља ЕУ.

Лавров је приметио да је званични Кијев заузео курс "друштвено-економског гушења југоистока Украјине, додаје Тасс.

"Апелујемо да се започне свеукрајински безусловни и извршни дијалог како је то предвидено мировним споразумима из Минска од 5. септембра", рекао је Лавров и додао да уместо успостављања стабилних контаката, званични Кијев је заузео курс друштвено-економског гушења југоистока Украјине где живе, претежно, Руси.

Извор - Танјуг

Инфографика о санкцијама:

 

Извор РИА Новости

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти