Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Русија помаже у елементарној непогоди

Због сталних киша и падавина у Републици Србији  од 14. маја, који су довели до поплава, значајне насељене територије су се нашли под водом и живот људи је био изложен опасности. Према подацима Сектора за ванредне ситуације МУП Републике Србије од 16. маја 1388 објекта је угрожено а 936 зграда је поплављено. 15. маја у Србији је било проглашено ванредно стање.

Руско-српски хуманитарни центар у граду Нишу још пре проглашења ванредног стања ради ликвидације последица елементарне непогоде издвојио је опрему, коју је поседовао – мобилне бране, мобилне генераторе као и пумпе.

Реагујући на обраћање руководства Републике Србије од 15. маја према руском руководству са молбом о подршци у ликвидацији ванредне ситуације Руска Федерација је истог дана донела одлуку о пружању братске помоћи српском народу.

Током ноћи је било припремљено два авиона Ил-76, са којим су били упућени спасилачке тимове аеромобилне групе „Центроспас“ и Центра за извршавање спасилачких операција посебног ризика „Лидер“, виокотехнолошка спасилачка опрема, укључујући ронилачка одела, подводна и специјална опрема, као и моторне чамце. Руска спасилачка екипа је опремљена свим, шта је неопходно за извршавање спасилачких радова и радова на потрази за несталим у зони поплава. Она је спремна да делује аутономно до 15 дана.

Након доласка у град Ниш екипа руских спасилаца, ојачана стручњацима Руско-српског хуманитарног цвентра, који су радили на деминирању у околини града Парачин, стигла је у једну од најугроженијих општина Србије – град Обреновац, који се на 90% налази под водом и из града је потребно евакујисати још око 2000 људи.

Заједно са Председником Владе Србије Александром Вучићем, Министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем и Министром одбране Братиславом Гашићем Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је дочекао напредну екипу руских спасилаца у околини града Обреновца. Спасиоци без одлагања су почели са радом

Са руске стране акције координира Главни војни стручњак, Заменик Министра Руске Федерације за ванредне ситуације Едуард Чижиков. У саставу прве колоне је стигло 42 спасилаца одреда „Центроспас“ и 29 спасилаца одреда „Лидер“.

16. маја 2014. године

 

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти