Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Русија шаље Шапцу 30 тона помоћи

Руска федерација допремила је јутрос три тоне хумантиране помоћи Шапцу.

У уторак ујутро хеликоптером допремљене су три тоне конзервиране хране, хране за бебе и шећера за угрожене на овој територији. То је само део од укупно 30 тона помоћи колико је Русија припремила за Шабац. Остатак помоћи биће допремљен током данашњег дана.- Хеликоптер којим је допремљена хуманитарна помоћ може да се користи и за спасилачке акције током дана и ноћи и опремљен је најсавременијом опремом – каже Едуард Николајевич Чижиков, заменик министра за ванредне ситуације Русије.Чижиков предводи стотину руских спасилаца који су ангажовани да помогну Шапцу. Међу њима је и 20 ронилаца, опремљени су са 10 специјалних чамаца и два хеликоптера.

Бобан Бирманчевић, заменик шефа Градског штаба за ванредне ситуације у Шапцу, каже да од Руса очекује стручну помоћ.

- Настављамо са евакуацијом грађана са кризних подручја. У току јучерашњег дана помоћ су пружили специјалци из Француске, Црне Горе, Аустрије, евакуисали су више од 70 одсто становништва, претежно жене, децу и старије особе, остали су радно способни који хране и брину о стоци. Данас се наставља евакуација. Хране гардеробе и свега потребног има у довољним количинама – каже Бирманчевић.

У Шабац су стигли и представници Српско - руског хуманитарног центра из Ниша. Они, такође допремају неопходну помоћ Шапцу.

- Центар поседује знатан средства и снаге. Помоћ смо обезбедили и она ће у најскорије време стићи а према потребама које су исказали штабови. На располагању су мобилне електране, шаторска насеља техника и опрема за овакве ситуације – каже Виктор Викторович Сафјанов, кодиректор Српско-руског хуманитарног центра.

С. Бечејић

Извор: Блиц

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти