Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Руска парламентарна делегација у посети Србији

Одбор за одбрану и унутрашње послове о безбедности са делегацијом Савета Федерације Русије

Чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове састали су се у Дому Народне скупштине са делегацијом Савета Федерације Руске Федерације, са којима су разговарали о унапређењу сарадње у области безбедности и одбране.

24. новембар 2017. Председник Одбора за одбрану и унутрашње послове Милован Дрецун и заменик председника Комитета за међународне послове Савета Федерације Андреј Климов

24. новембар 2017. Председник Одбора за одбрану и унутрашње послове Милован Дрецун и заменик председника Комитета за међународне послове Савета Федерације Андреј Климов


Делегацију Народне скупштине предводио је члан Одбора Милован Дрецун који је истакао да се Србија тренутно суочава са изазовима на спољашњем и унутрашњем плану, попут увођења санкција Руској Федерацији и затварање Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, који је имао значајну улогу у спасавању људи током поплава које су задесиле Србију 2014. године, док са друге стране, постоји условљавање Србије, чланством у Европској унији, да призна независност Косова. Такође, Дрецун је нагласио да се и Србија суочава са глобалним безбедносним изазовима као што је међународни тероризам и екстремизам и да недвосмислено пружа отпор и бори се против свих облика криминала. 
 
Дрецун је додао да Србија има принципијелни став по питању стратешког партнерства са Русијом и још једном поновио да Србија неће уводити санкције Руској Федерацији. Истакао је и да је од великог значаја подршка Русије у УН по питању очувања суверенитета и територијалног интегритета Србије, унапређење војне сарадње између двеју земаља, чему умногоме може допринети интензивирање сарадње између два парламента. 
 
Заменик председника Комитета за међународне послове Савета Федерације Андреј Климов нагласио је да је став Русије по питању непризнавања независности Косова непроменљив, као и да Русија поштује европски пут Србије. Сложио се са Дрецуном да је питање међународног тероризма једно од највећих безбедносних изазова данашњице и да треба сарађивати у тој борби. Климов је такође информисао чланове Одбора да је Савет Федерације основао Комисију за заштиту државног суверенитета и спречавање мешања у унутрашње послове Руске Федерације, са искључивим циљем одбране и заштите националног суверенитета. У том смислу, предложио је формирање радне групе Народне скупштине и успостављање сарадње са Комисијом, чиме би се на парламентарном нивоу радило на решавању безбедносних изазова. 
 
Чланови Одбора на крају су још једном истакли да Србија чврсто брани позицију војне неутралности и настоји да сарађује са свим безбедносним организацијама, у циљу заштите националне безбедности. 
 
Преузето је са http://www.parlament.gov.rs
 

Заменица председника Одбора за спољне послове разговарала са делегацијом Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације

Заменица председника Одбора за спољне послове Дубравка Филиповски разговарала је о билатералним и мултилатералним односима са делегацијом Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације.

 

24. новембар 2017. Заменица председника Одбора за спољне послове у разговору са делегацијом Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације

24. новембар 2017. Заменица председника Одбора за спољне послове у разговору са делегацијом Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације

 
Дубравка Филиповски поздравила је руске колеге у име свих чланова Одбора и изразила задовољство због интензивних дијалога које, како је истакла, потврђују и посете на високом нивоу парламента, владе и привредних субјеката. Она је нагласила да изузетно добри и плодоносни односи континуирано трају готово 180 година, а везује их историјска и културна традиција. Навела је да интензивна сарадња и подршка у међупарламентарним и међународним организацијама, у Интерпарламентарној унији и Савету Европе, представља још један доказ пријатељских односа и додала да ће Република Србија реаговати у оквиру Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње из које је Русија тренутно искључена. Напоменула је и да је Србија гласала да се Русија врати у Савет Европе, као и да је гласала против свих украјинских предлога које су имале за циљ укидање културних и националних различитости и слобода националних мањина. Филиповски је навела и да је Споразум, потписан 2015. године између парламената, додатно ојачао сарадњу двеју држава и изразила задовољство што у оба дома Руског парламента постоји посланичка група пријатељства са Србијом. 
 
Заменица председника Одбора поздравила је и економску сарадњу као изузетан фактор билатералних односа, и нагласила да политичка сарадња чини свеобухватну спону билатералних и мултилатералних односа двеју земаља. Она је истакла да робна размена износи 2,1 милијарди долара, као и да је Србија заинтересована за веће присуство руских фирми. Изразила је наду да ће српски производи бити још присутнији на руском тржишту, а да ће томе допринети споразуми, које ће председници двеју држава у децембру потписати у Москви.
 
Филиповски је изразила захвалност Русији на принципијелном ставу по питању интегритета и суверенитета Републике Србије и непризнавању Косова и Метохије, и додала да је Република Србија војно неутрална држава, која је свој суверенитет и војну неутралност скупо платила, без намере да се прикључује НАТО. Она је такође нагласила да је главна спољно-политичка стратегија Републике Србије улазак у Европску унију, али да при томе жели да ојачава своје везе са Русијом и Кином. 
 
Андреј Климов, заменик председника Одбора за међународне послове Савета Федерације истакао је да ће Русија наставити да подржава целовитост и територијални интегритет Републике Србије по питању Косова и Метохије, и додао да цени став Србије о неувођењу санкција Руској Федерацији. Он је навео да жели да се сарадња двеју земаља продуби и ојача кроз Евроазијску економску унију и на тај начин прошири своје тржиште и робну размену. 
 
Оксана Бурико, члан Одбора за међународне послове Руске Федерације, упутила је позив Филиповској за Евроазијски женски форум, који ће се одржати у септембру следеће године, а прилику да се виде имаће поново почетком децембра на конференцији „Парламентарци у борби против наркотика“, која ће се одржати у Москви.
 
Саговорници су разговарали и о јачању сарадње на културном и образовном нивоу, и договорили обележавање дипломатских односа идуће године у обема земљама.
 
Преузето је са http://www.parlament.gov.rs
 

Српски посланици обавестили Русе: НАТО врши невиђени притисак на Београд

Човек маше заставом на протесту против НАТО-а у Београду у марту 2016.© AFP 2017/ ALEXA STANKOVIC
 
Чланови Одбора за одбрану и унутрашње послове Скупштине Србије обавестили су своје руске колеге о невиђеном притиску НАТО-а на Београд са циљем да га убеди да се придружи Северноатлантском пакту, изјавио је заменик председника Одбора за међународне послове Савета федерације Русије Андреј Климов.

„На Србе се тренутно врши невиђени притисак, данас су нас у разговору са члановима њиховог одбора за одбрану и унутрашње послове они уверавали да постоји јак притисак да се придруже НАТО-у. То је у супротности са званичним изјавама које увек чујемо од структура НАТО-а да, наводно, никога не присиљавају да дође код њих, већ људи сами долазе и они просто не могу да их одбију“, рекао је Климов.

Сенатор је напоменуо да ово није први пут да се испоставља да руске партнере „буквално покушавају да угурају ову војну организацију“.

Руска парламентарна делегација коју предводи Климов, а у чијем саставу су и члан Одбора за међународне послове Државне думе Сергеј Железњак, сенатор Оксана Белокоњ, као и потпредседник Државне думе Петар Толстој, налази се у дводневној посети Србији. У петак је одржан састанак парламентараца са колегама у Скупштини.

Према парламентарној резолуцији из 2007. године, Србија се придржава неутралности у погледу војних савеза, али је парламент земље 12. фебруара 2016. године ратификовао документ о дипломатском имунитету за представнике НАТО-а и логистичку подршку тог савеза на територији земље.

Индивидуални план партнерства Србије и НАТО-а (ИПАП) ступио је на снагу у марту 2015. године. Документ дефинише образовно-техничку сарадњу, заједничке војне вежбе и стварање позитивног имиџа Алијансе у српском друштву. Истовремено, 2013. године српски парламент је добио статус посматрача у Парламентарној скупштини Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ).

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти