Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Руска подршка осликавању Храма Светог Саве

Уговор о донацији потписан је у Председништву Србије између Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару, "Гаспром њефта" и организације "Московски међународни фонд за пружање помоћи УНЕСКО".

Припремио Немања Јаковљевић

Николић, Иринеј, Чепурин обишли Храм Светог Саве

Председник Србије Томислав Николић, патријарх српски Иринеј и председник Одељења спољних црквених веза Московске патријаршије Иларион обишли су данас Храм Светог Саве, где су упознати са досадашњим, али и будућим радовима у храму на Врачару.

Председник Србије, патријарх и представници донатора дочекани су црквеним звонима, а на улазу у Храм поздравили су их свештеници Храма Светог Саве, које је предводио владика топлички Арсеније, уз погачу и со коју су им послужила деца у народној ношњи.

Њих је кроз Храм провео протојереј Храма Војислав Миловановић.

''Унутрашње украшавање храма ствара молитвени амбијент који свака црква и овај храм и треба да испуни. Самим тим радовима очекујемо да се створи молитвени амбијент и да храм има своју пуну сврху и смисао'', рекао је Миловановић.

У делегацији која је посетила Храм били су и представници "Гаспром њефта", Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару, амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, владика Амфилохије...

Потписали су га председник Србије Томислав Николић и патријарх Иринеј испред Друштва, Александар Дибаљ испред "Гаспром њефта" и Манана Валентиновна Попова у име Фонда.

Председник Николић је захвалио председнику Русије Владимиру Путину јер је омогућио да идеја о украшавању куполе буде спроведена у дело.

"Ово је братска, пријатељска, хришћанска помоћ", рекао је Николић наводећи да та помоћ долази "као киша која падне када је најпотребнија".

Потписивање споразума за осликавање Николић је оценио као израз историјских и свеобухватних веза са Русијом, додајући да ће Храм бити место где се може наћи мир и спокој у тешким временима, а да ће купола вечито спајати српски и руски народ.

Он је додао да је конкурс за реализацију тог пројекта био општи и да су у комисији били професори и уметници из Србије.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изразио је наду да ће осликавање бити завршено до краја следеће године захваљујући помоћи руске компаније "Гаспром њефт" од четири милиона евра.

"Надамо се да ће основни радови на осликавању целог Храма бити завршени до 2019. године када СПЦ обележава 800 годиона аутокефалности", рекао је Чепурин и додао да ће храм који је постао симбол Београда постати симбол пријатељства и узајамне подршке Србије и Русије.

Обилазак Храма Светог Саве
Обилазак Храма Светог Саве

За последњих двадесет осам година Руска православна црква обновила је и саградила 28.000 храмова. Тим искуством помажу српској цркви.

"Веома нам је драго што ово искуство које смо стекли, наши уметници могу сада овде да примене у рад под куполом највеличанственијег храма на Балкану", рекао је председник Одељења спољних црквених веза Московске патријаршије митрополит Иларион.

Патријарх Иринеј је подсетио да је Храм место у коме се сједињује цео српски народ у отаџбини, али и они који су се силом прилика нашли у другим државама.

Он је рекао да је СПЦ дубоко захвална братској, осдносно сестринској Руској цркви са патријархом Кирилом на челу, и додао да ће Храм представљати сви лепоту како својим стилом, иконама и мозаиком целог православља.

"Без обзира на то шта други мислили и покушавали да раздвоје два народа, неће у томе успети, јер нас сједињују односи из прошлости који се цементирају осликавањем Храма Светог Саве", рекао је патријарх Иринеј.

Преузето је са www.rts.rs

Фото ТАНЈУГ

 
Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти