Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Руско географско друштво у Србији

17. октобра у 16.00 у понедељак у Великој сали Ректората Београдског универзитета била је одржана свечана церемонија отварања Центра развоја Руског географског друштва у Србији.

У свечаности су узели учешће Председник Републике Србије Томислав Николић, Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, Потпредседник Руског географског друштва, Председник Међународног географског савеза Владимир Колосов, народни посланици Србије, руководство Бепградског универзитета, представници Руске православне цркве.

Председнику Србије Томиславу Николићу била је уручена почасна чланска картица Руског географског друштва.

У своме обраћању присутним амбасадор Русије је изјавио следеће:

"За мене је велика радост и част да учествујем данас у свечаној церемонији посвећеној отварању у братској Србији представништва Руског географског друштва, које је руски император Николај I основао још 1845. године.

Током историје многи познати научници, путници, политички
и друштвени радници били су у редовима почасних чланова Друштва. То је уникална установа, која уједињује све оне, који настоје да сазнају ново о Русији и свету, који помажу очувању и развоју планете Земља.

Од 2009. године Председник Друштва је Министар одбране Русије Сергеј Кужугетович Шојгу, док је 2010. године био створен Старатељски Савет Руског географског друштва, на чијем је челу Председник Русије Владимир Путин.

Господине Председниче! За нас је велика радост да сте данас постали почасни члан „Руског географског друштва“. Овај корак је логичан наставак динамичног развоја руско-српских веза, чему Ви дајете огроман допринос.

Поштовани пријатељи! Свој наступ хтео бих да завршим речима познатог совјетског географа Николаја Баранског који је назвао географију „мостом између природе и друштва“. Данас ми разумемо колико је мал
и крхки свет, у којем живимо и колико је важно разумети процесе који се дешавају
у природи, откривати постојеће проблеме и ефикасно на њих реаговати.

Србија је постала друга земља, где је отворено представништво Руског географског друштва. Отварање представништва Руског географског друштва у Београду је корак на путу ка стварању толико неопходне хармоније у свету."

У програму догађаја одржани су наступи хора КУД "Шпанац", народног уметника Србије Л.Манасијевића, као и презентација радова финалиста фотоконкурса Руског географског друштва "Најлепша земља". 

Информација о Развојном центру је доступна на веб-страници http://geografija.org.

Фото ТАНЈУГ

Обраћање Николића приликом отварања Развојног центра Руског географског друштва

 

У Београду отворен Развојни центар Руског географског друштва

18. октобар 2016. Катарина Лане
У оквиру Географског факултета Универзитета у Београду отворен је Развојни центар Руског географског друштва (Русское географическое общество) које постоји већ 123 године и једно је од најстаријих у свету.
RGO
Илустрација: Катарина Лане

За период свог постојања Руско географско друштво је извело неколико стотина значајних истраживања, остварило на десетине научних открића. Управо је оно извело први попис становништва и предложило законе о националним парковима, а највећа библиотека у Европи припада такође РГО-у. 2010. године је основан Покровитељски Савет друштва на чијем је челу председник Русије Владимир Путин, а од 2009. године Председник друшва је руски министар одбране Сергеј Шојгу. Руско географско друштво окупља ентузијасте: ученике, студенте, све оне који схватају живот као велико путовање у свету без граница, путовање пуно открића. А граница никада није било у односима између два братска народа, две братске земље – Србије и Русије. На то је указао и председник Србије Томислав Николић на свечаној церемонији одржаној у Ректорату Београдског универзитета:

„Овај корак представља конкретизацију нашег стратешког партнерства. Србија је постала важна тачка основица у стратешким размишљањима Русије. Историја руско-српских односа још није до краја истражена. Надам се да ће отварање развојног центра допринети расветљавању у историји две земље и порекла народа на овим просторима. Главни циљ развојног центра је подстицање и организовање научне сарадње између географа у Србији и Русији.“

Српски председник је на отварању добио чланску карту географског друштва, а руски амбасадор у Србији Александар Чепурин је подсетио на речи познатог совјетског географа Николаја Баранског:

„Географија је мост између природе и друштва. Данас ми разумемо колико је мали и крхак свет у којем живимо, и колико је важно разумети процесе који се дешавају у природи. Србија је постала друга земља, где је отворено представништво руског географског друштва, и то је корак на путу ка стварању толико неопходне хармоније у свету.“

За студенте и предаваче отварање научног центра је још једна могућност да се стекне искуство, да се види Русија, види свет. Професија географ је избор знатижељних људи, људи чије је срце отворено за све ново, а размена знања са колегама из Русије је огромна могућност да се још једном учврсте културне и историјске везе наших народа.

Зора Живановић и Зорица ПрњатЗора Живановић и Зорица Прњат

Зора Живановић, предавач географског факултета Београдског универзитета:

„Пре свега, мислим да је за студенте огромна корист, јер они могу овим путем да пођу у Русију, у најмању руку присуствују на фестивалу руског географског друштва, где могу да упознају на једном месту свих 85 региона. Свако путовање је искуство за себе. Ми смо имали 15 људи који су били на Гогланду у Финском заливу и негде у Сибиру. Ову годину Развојни центар Руског географског друштва је примио студенте из Русије, тако да сарадња живи без икаквих проблема. То је битно и за студенте и за нас. Ја сам била месец дана на факултету у Санкт Петербургу и то ми је бескрајно значило.“

Зорица Прњат, професорка енглеског језика Београдског универзитета:

„Свакако да Српско географско друштво које је 60 година млађе од Руског географског друштва има много тога да научи од својих колега. Професори Географског факултета Београдског универзитета и студенти такође могу у сарадњи на заједничким пројектима да науче и пруже своја знања колегама из Русије. Свака сарадња је добродошла, поготово са земљама као што је Русија, са братским, пријатељским земљама које увек могу да помогну када је потребно. Србија уме то да цени, поштује и сматрам да ће бити јако добра сарадња. Свака размена искустава, знања, значи будући развој. Русија као једна од водећих земаља свакако може да помогне Србиј у научном и образовном развоју.“

Николић: Србија никада неће увести санкције Русији

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Србија и данас наставља да се ослања на Русију и да никада неће увести санкције Русији без обзира на притиске. „Не желимо да нам други бирају пријатеље, као што их и ми не бирамо другима. Увек ћемо се залагати да се неспоразуми у међународним односима решавају дијалогом, на миран и достојанствен начин“, рекао је Николић на отварању Развојног центра Руског географског друштва у Србији. Николић је навео да је Русија данас држава без чијег става нема решавања ниједног важног, међународног, питања.

„Свесни смо да без сарадње са Русијом не бисмо могли у пуној мери да остваримо наше државне интересе, међу којима је најважније очување нашег суверенитета и територијалног интегритета, посебно пред међународним организацијама“, рекао је Николић. Председник Србије је навео да је отварање Развојног центра Руског географског друштва корак који представља конкретизацију нашег стратешког партнерства и потврду чврстих узајамних веза у српско-руским односима. „За нас је то јасан сигнал да је Србија постала важна тачка ослонца у геостратешким размишљањима Русије, која је била један од наших најважнијих ослонаца током готово читаве наше историје“, рекао је Николић. Према његовим речима, веома богата и садржајна историја српско-руских односа, нажалост, још није до краја истражена. Николић је навео да је сарадња Србије и Русије изузетно дубока и слојевита и да би је требало сагледавати кроз низ комплексних друштвених појава и слојевитих и међузависних веза и односа укорењених у нашим срцима.

Руско географско друштво, каже Николић, једно је од најстаријих географских друштава на свету, основано 1845. године указом цара Николаја првог чијим Саветом покровитеља председава председник Русије Владимир Путин. Главна активност тог друштва су експедиција и истраживања, образовање, очување традиције и културе, објављивање књига и рад са младима. Николић је рекао да је Српско географско друштво, прво географско друштво на Балканском полуострву, да га је 1910. године основао Јован Цвијић који је био његов први председник, те да је главни задатак друштва био да негује контакте са блиским наукама и истражује Балканско полуострво. Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је на свечаности да је отварање Развојног центра Руског географског друштва у Србији логичан наставак динамичног развоја српско-руских односа, чему председник Србије Томислав Николић даје огроман допринос. Чепурин каже да је Србија друга земља у којој је отворено представништво Руског географског друштва, те да је то корак на путу ка стварању толико неопходне хармоније у свету.

Србија зна да цени оно што Русија чини за њу На свечаности је декан Географског факултета Дејан Филиповић уручио повељу факултета за дугогодишњу успешну сарадњу потпредседнику Руског географског друштва и председнику Међународног географског савеза Владимиру Колосову. Председник Развојног центра Мирољуб Милинчић рекао је да је иницијатива за отварање тог центра покренута 2015. године, те да се већ спроводе пројекти. Милинчић, који је Споразум о сарадњи Руског географског друштва и Развојног центра Руског географског друштва у Србији потписао са Колосовом, рекао је да се уговором обавезују да ће радити још више и ефикасније, са моралном обавезом да служимо интересима Србије и Русије. На свечаности, на којој је прочитана порука председника Руског географског друштва Сергеја Шојгуа, речено је да данас Руско географско друштво има 20.000 чланова, а годишње реализује више од 400 пројеката.

 

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com

фOTO TAЊУГ/ СAВA РAДOВAНOВИЋ

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти