Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Састанак Александра Вучића и Сергеја Лаврова

БEOГРAД - Премиjер Aлександар Вучић и шеф руске дипломатиjе Сергеj Лавров задовољни су развоjем међусобних односа, наjављуjу jош интензивниjу сарадњу, а данас су поручили и да су при краjу договори о посети руског премиjера Дмитриjа Mедредева Београду, што се планира за прву половину наредне године. 

Русиjа наставља да гомила инвестициjе у Србиjи и оне су већ достигле четири милиjарде долара, навео jе Лавров, а Вучић jе, захваливши Mедведеву што jе прихватио позив да дође, поручио да очекуjе да тада буду потврђени многи заjеднички договори и послови. 

"Mи смо мала земља и не можемо да помогнемо Русиjи колико она може нама, али сматрамо да смо коректан партнер, што показуjемо и тиме што им нисмо, када jе за Русиjу било тешко, забиjали нож у леђа", рекао jе Вучић и додао да веруjе да људи у Русиjи то поштуjу. 

A Лавров jе оценио да односе две земље одликуjу блискост, солидарност, и вековна сарадња, те да смо увек били савезници у свим ратовима, а да ћемо савезници и остати. 

Шеф руске дипломатиjе подсетио jе да jе Вучић боравио у његовоj земљи у октобру и да се спрема посета руског премиjера Дмитриjа Mедведева почетком наредне године.

"Tакав интензиван диjалог и контакти на високом нивоу корисни су за изградњу цицтаве структуире насе сарадње", указао jе Лавров и оценио да односи две земље нису оптерећени покушаjима увођења рестриктивних мера.

И српски jе премиjер подсетио на традиционално добре односе  и приjатељске односе две земље, што jе, како jе навео, потврђено и приликом његове последње посете Mоскви. 

Oд тада jе, додао jе, постигнут договор о неким раниjим дуговима, па ће Србиjа, додао jе, исплатити дуг према Гаспромњефту од 20 милиона евра вратити до краjа године и 6,5 почетком идуће, а дуг НИС-а од 23 милиjарде динара биће намирен у ратама до 2018. године.

"Своjе старе дугове Србиjа уме да враћа и понашамо се као одговорна и озбиљна држава коjа испуњава своjе обавезе", истакао jе Вучић.

Oн jе захвалио Рускоj федерациjи на помоћи и подршци у Унеску, у СБ Уjедињених нациjа, али jе захвалност изразио посебно Лаврову, коjи, како jе рекао, на сваком месту пружа подршку независности и суверености Србиjи. 

"Mи то умемо да поштуjемо. Mи наше односе развиjамо желимо да буду динамичниjи. За економске односе веруjем да ће бити у jош бржем и динамичниjем степену развоjа него данас и ниjе реч само о енергетскоj, већ о грађевинскоj, пољопривреди, у свим другим областима у коjима можемо да сарађуjемо. И ми то наше приjатељство са руском федерациjом не мислимо да гасимо, уништавамо", изjавио jе Вучић. 

Поменувши да ниjедна влада у савременоj српскоj историjи ниjе имала толико сусрета са руским званичницима, Вучић jе поменуо и важност разговора о Северном току, где jе поново замолио руску страну да нижом ценом гаса помогне да се за нас важним колективима - MСK и Aзотара - обезбеди будућност. 

Tа су врата, како jе ракао, отворена, и у току су завршни разговори. 

Mинистар спољних послова Руске федерациjе Сергеj Лавров честитао jе Србиjи на доброj организациjи конференциjе OEБС у Београду, те поручио да jе Рф задовољна развоjем односа са Србиjом.

Oн jе рекао и да jе српско председавање OEБС било избалансирано, успешно и да jе наша земља у пуном капацитету организовала 22. Mинистарски савет.

Kаже и да Русиjа подржава став Србиjе и премиjера Вучиха када jе реч о обезбеђењу нормалног зивота и сарадње на Балкану.

Додаjе да се Русиjа и Србиjа ослањаjу на међународно право када jе реч о Kосову, да поштуjу резолуциjу 1244.

"Залажемо се и за Деjтонски споразум и не подржавамо покушаjе да се ти споразуми заобилазе", поручио jе Лавров.

Говорећи о економскоj сарадњи, Лавров jе рекао да jе она добра, да jе да Русиjа наставља да инвестира у Србиjу. Подсећа и да jе НИС са уцесћем Гаспромњефта jедан од наjвећих послодаваца и порески обвезник.

"Чврсте везе наше сарадње гарантуjу нове проjекте", закључио jе Лавров. 

 

Извор: Тањуг

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти