Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Састанак Алексеја Пушкова и Владимира Маринковића

Састанак потпредседника Народне скупштине проф. др Владимира Маринковића са представником Савета Федерације Руске Федерације Алексејем Пушковим

Потпредседник Народне скупштине проф. др Владимир Маринковић, данас је, заједно са народним послаником Драгомиром Карићем, одржао састанак са председником Привремене комисије за информациону политику и сарадњу са медијима Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације Алексејем Пушковим.


На данашњем састанку Маринковић је навео да су билатерални односи две земље на изузетно високом нивоу, о чему говоре и званични сусрети председника двеју држава, али да за њима не заостају међусобне посете народних посланика. Потпредседник је кроз разговор истакао да „што је добро за Србију, добро је и за Русију“, односно искористио је прилику да се Русији захвали на принципијелном ставу по питању тзв. независности Аутономне покрајине Косова и Метохије. На ту тему Маринковић је изразио и забринутост због става појединих земаља чланица Савета безбедности, попут Америке, која жели да се УН измести са Косова и Метохије, односно да се Унмик повуче из Аутономне покрајине. Такође, Маринковић је истакао да Србија неће ни у ком случају увести санкције Русији, као и да ће поштовати Споразум о слободној трговини, потписан између две земље још 2000. године. Маринковић је још додао да Србија захваљује Русији што подржава стратешко опредељење европских интеграција РС. 
 
Пушков је навео да је први пут када је посетио Србију у својству председника Одбора за међународне послове Савета Федерације Федералне Скупштине Руске Федерације, увидео да не постоји нити једна претња која може да угрози односе две земље, те да се две земље узајамно подржавају, односно да имају стратешку алијансу, када се говори о Парламентарној скупштини Савета Европе или Савету безбедности. Пушков је на састанку искористио прилику да говори о развоју глобалне ситуације, која је по његовом мишљењу угрожена. По овом питању говорио је о Америци која жели да раскине Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, потписаног између Русије и Америке још 1987. године, а која представља основ нуклеарне безбедности, не само поменутих земаља, већ и целе Европе. Пушков је истакао да се ово питање мора покретати на међупарламентарним сусретима, попут ОЕБС-а и на Савету Европе. Маринковић је на то рекао да било каква претња применом силе, никада није донела ништа позитивно, те да је изразио наду да ће такве изјаве остати само изјаве и да до раскида Споразума неће доћи. 
 
На састанку, саговорници су разговарали и о округлом столу чије би се теме тицале безбедносних питања на Балкану, а који би био организован у Савету Федерације. За крај састанка Драгомир Карић, као познати русофил, који гаји изузетне односе да Руском Федерацијом захвалио се Пушкову и његовој супрузи на доласку, истичући да односи две земље не могу да пропадну, јер се заснивају на дубоко укорењеним културним, црквеним, економским и политичким везама. 
 
Извор; http://www.parlament.gov.rs/Sastanak_potpredsednika_Narodne_skup%C5%A1tine_prof._dr_Vladimira_Marinkovi%C4%87a_sa_predstavnikom_Saveta_Federacije_Ruske_Federacije_Aleksejem_Pu%C5%A1kovim.35045.941.html
Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти