Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Састанак градоначелника Москве и Београда

МОСКВА - Градоначелници Београда и Москве, Синиша Мали и Сергеј Собјанин, разговарали су данас о неколико изузетно важних тема за развој српске престонице, и договорили се да у наредна три месеца буде потписан уговор о сарадњи два града.

Састанку два градоначелника, на коме је Мали руском колеги представио план за развој Београда у неколико наредних година, присуствовао је и премијер Србије Александар Вучић.
"Имали смо изузетно плодотворан и конструктиван разговор. Постигнут је договор да се у наредна три месеца потпише уговор о сарадњи два града, како би се конкретизовали пројекти на којима ће Београд и Москва заједнички радити у наредном периоду, а о којима је данас било речи", рекао је Мали Тањугу.

Он је додао да су разговарали и о искуствима Москве на пројектима јавно-приватног партнерства, с обзиром да тај град највеће инвестиције реализује кроз тај модел финансирања, а да Београд планира да пројекат управљања отпадом и сређивања депоније у Винчи, као и изградњу четири подземне гараже, реализује управо на тај начин.

Зато ће, оценио је Мали, искуство Москве бити од непроцењивог значаја за реализацију важних пројеката у Београду. 

Наводећи да је Москва један од најбрже растућих градова на свету и финансијски, културни, спортски и економски центар света, Мали је рекао да је, њихово искуство у планирању развоја града од великог значаја за српску престоницу, не само када је у питању пројекат Београд на води, већ и за развој инфраструктуре, привредних зона и плана ширења града који нас очекује у наредним годинама.

Мали и Собјанин разговарали су и о јавном превозу, стварању позитивне климе за привлачење инвеститора, енергетској ефикасности, као и начинима за постизање ефикаснијег и транспарентнијег рада Градске управе.

Градоначелник Београда рекао је да је, с обзиром да Москва има један од најразвијенијих система јавног превоза на свету, договорена сарадња дирекција за јавни превоз два града, како би Београд повећао ефикасност и оптимизовао јавни превоз. 
"Руска престоница се показала и као веома успешна у привлачењу крупног капитала и инвеститора, што су успели захваљујући бројним активностима којима се њихово пословање олакшава. Констатовали смо да је Београд већ покренуо низ активности које ће допринети стварању позитивније пословне климе у нашој престоници", навео је Мали.

Он је додао да ту првенствено мисли на канцеларије за брзе одговоре које ће у септембру бити отворене у свих 17 београдских општина, као и на оснивање бизнис инкубатора којима се подстиче развој малих и средњих предузећа и предузетништва, а чије је отварање планирано на јесен. 

Два градоначелника разговарала су и о повећању енергетске ефикасности, на чему Москва интентивно ради последњих неколико година, а Мали је руском колеги пренео да је то област коју је власт у Београду препознала као изузетно значајну и на којој интензивно ради.

Према његовим речима, први корак ка томе је и оснивање секретаријата за енергетику чији ће један од примарних задатака бити бављење пројектима повећања енергетске ефикасности у граду. Мали је рекао и да је посебна пажња у разговору посвећена искуствима Москве везаним за електронску управу у чему је тај град један од лидера у свету.
"Град Београд такође планира да у наредне четири године у потпуности уведе електронску управу, како би се рад органа градске власти учинио транспарентнијим и ефикаснијим, а први корак ка томе је већ направљен увођењем електронског праћења предмета у Секретаријату за урбанизам", навео је Мали.

Два градоначелника су разговарала и о побољшању културне и туристичке сарадње, као и о могућностима да српски студенти добију прилику да кроз студентске размене посете Москву.

Градоначелник Београда искористио је прилику да позове Собјанина да буде гост Београда на прослави 70. годишњице од његовог ослобођења, у октобру.

Извор: Тањуг

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти