Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Састанак премијера Русије и Србије

МОСКВА - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Москви да Србија жели да постане део ЕУ, али да не жели да нарушава односе са Русијом.

"Никад нисам скривао да Србија жели да постане део ЕУ, али Србија не жели да у тешком тренутку нарушава добре, најбоље пријатељске односе са Русијом", рекао је Вучић после састанка са премијером Русије Дмитријем Медведевом.

Обраћајући се медијима после сусрета са руским премијером у Москви, Вучић је такође рекао да су, када је реч о пројекту Јужни ток, остала још само техничка питања, која се брзо "затварају".

Руски премијер изјавио је да су две земље спремне да ускоро потпишу споразум о Јужном току.

Како је истакао Медведев, Јужни ток је приоритетан пројекат за Русију, и то је постало очигледно и у контексту догађаја у Украјини.

Вучић је такође рекао да Србија подржава све мировне иницијативе Путина у вези са Украијином. Он је рекао да је Србија подржала такође и став Немачке по том питању.

Како је приметио, Србија жели мирно решење украјинског проблема.
"Србија је мала земља, ми смо на својој кожи осетили како то изгледа", нагласио је он.

Медведев је додао да је са Вучићем дуго и отворено разговарао о ситуацији у Украјини, о "томе шта се догходило, ко је крив и шта радити".

Извор: Tanjug

***

Москва - Српски премијер Александар Вучић рекао је, после разговора са руским колегом Дмитријем Медведевом, да Србија жели да постане део ЕУ, али без нарушавања односа са Русијом. Русија показала пуно разумевање за српске ставове. Сви енергетски пројекти теку по плану, при чему "Јужни ток" има приоритет, рекао је Медведев.

"Никад нисам скривао да Србија жели да постане део ЕУ, али Србија не жели да у тешком тренутку нарушава добре, најбоље пријатељске односе са Русијом", рекао је Вучић и навео да је Русија показала пуно разумевање за српске ставове.

Србија и Русија ће ускоро потписати споразум о "Јужном току", који ће односе двеју земаља подићи на виши ниво, најавио је руски премијер после састанка са Вучићем, наводећи да тај пројекат, који је од користи за обе државе, не треба да се политизује.

Говорећи о "Јужном току", Вучић је рекао да је Србија имала четири молбе у вези с тим пројектом, навевши да нам је руска страна "изашла у сусрет", и да је преостало још само да се реше техничка питања.

Разговори око "Јужног тока" били су дуги и конструктивни, али сва питања су решена, подвукао је премијер Србије.

"Суштинска питања више не постоје јер су решена и остају само технички детаљи који се усаглашавају", нагласио је Вучић.

Премијер Србије је захвалио свима који су саслушали ставове и молбе Србије и на томе што су као пријатељи успели све да реше.

Вучић и Медведев су још разговарали о НИС-у и модернизацији српске железнице.

Медведев је навео да је НИС од губиташа стигао до регионалног лидера и да сада ствара приход који се инвестира у привреду Србије.

Када је реч о модернизацији железнице, Вучић је рекао да је то питање "у којем смо сами створили проблеме, које ћемо сами морати и да решавамо", док је Медведев оценио да је то "још један пројекат који ће показати добре односе двеју земаља и повећати извозни потенцијал Србије".

Двојица премијера су нагласила да је трговинска размена између Србије и Русије добра и да је прошле године забележен раст од 15 одсто, а да је у првом кварталу ове године раст достигао девет одсто.

Медведев је прецизирао и да су директне инвестиције фирми из Русије у Србију 1,3 милијарде долара, а да се уз друга партнерства долази и до три милијарде, истакавши и да је веома важан рад руских банака у Србији.

Вучић и Медведев су разговарали и о проширењу зоне слободне трговине, али и да Русија изађе у сусрет Србији у вези са извозом још неких производа и да се додатно ангажују српске грађевинске компаније.

Српски премијер је разговоре о економским питањима оценио као веома успешне, истакавши да су високо оцењени и односи у свим другим областима.

Вучић је назначио повећање робне размене и додао да је Русија, уз Немачку и Италију, трећи спољнотрговински партнер Србије.

Председник Владе Србије је, говорећи о Украјини, изразио наду да ће проблем бити решен мирним путем и поздравио руску и немачку мировну иницијативу.

"Србија је мала земља, ми смо на својој кожи осетили како то изгледа", нагласио је Вучић.

Медведев је додао да је са Вучићем дуго и отворено разговарао о ситуацији у Украјини, о "томе шта се догодило, ко је крив и шта радити".

Медведев је још једном изјавио саучешће поводом катастрофалних поплава које су погодиле Србију, указавши на ангажман хуманитарног руско-српског центра у Нишу, који је потврђен и током поплава.

Састанку двојице премијера су присуствовали и министар енергетике Александар Антић, министар привреде Душан Вујовић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Извор: РТС

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти