Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Састанак Сергеја Лаврова и Ивице Дачића у Сочију

Лавров позива Кфор и Еулекс да спрече покушаје насиља над Србима

Лавров је, након разговора са Ивицом Дачићем у Сочију, истакао: "Ми са Србијом делимо став да треба избегавати било какве акције које би могле да доведу до било каквих линија раздвајања на Балкану, које би могле да подржавају принцип 'или са нама или против нас'.''

Припремила Сања Љубисављевић
 

Припреме за Путинову посету Србији

Лавров је рекао да су у току припреме за посету руског председника Владимира Путина Србији, преноси Тас.

"Српски председник Александар Вучић позвао је руског председника Владимира Путина да посети Србију. Припреме за овај састанак су тренутно у току", рекао је Лавров, а руска агенција подсећа да је Вучић раније казао да би Путинова посета Београду могла да се оствари у новембру, док Кремљ званично још није најавио посету.

И Дачић је навео да се Србија припрема за посету председника Русије, што је за њу догађај од прворазредног значаја. 

Најавио је да ће пре тога бити одржана седница Мешовитог комитета за сарадњу.

"Оно што је висок степен поверења и доказ великог пријатељства који имамо јесте да можемо у сваком тренутку једни с другима да контактирамо", закључио је.

Додао је да је апсолутно сигуран да одржива и сигурна будућност може да буде обезбеђена само у оквиру равноправне заједничке сарадње, за шта се залажу и Русија и Србија.

Поручио је да ће Русија наставити да промовише ове принципе и у УН, и у ОЕБС-у, и у Савету Европе, и у другим међународним организацијама.

Лавров је рекао да се Русија стално залаже за стриктно и тачно испуњење и поштовање Резолуције Савета безбедности Уједињених нација 1244 и подржава акције Београда које су усмерене ка испуњењу овог најважнијег међународног документа.

Лавров је, иначе, у разговору с Дачићем, констатовао и да косовски Албанци већ годинама не испуњавају споразуме са Србијом постигнуте уз посредовање Европске уније и оценио да ЕУ мора да утиче на Приштину.

"Ми запажамо конструктиван став Београда у разговорима са Приштином под посредством Европске уније. Међутим, исту ствар не можемо да кажемо у вези са ставом косовских Албанаца. Они нису испунили споразуме који су постигнути пре много година", навео је Лавров.

Он је оценио да би ЕУ требало да на себе преузме потпуну одговорност за такво стање ствари и да инсистира на испуњењу договореног.

Ивица Дачић је рекао да Албанци не схватају да су се ситуација и свет променили. Оценио је да су захтеви Албанаца доказ колико нису спремни на било какав компромис.

"Они сви хоће пројекат 'Велике Албаније' и њима је све ово мало, хтели би да дођу до Ниша. Они би да узму пола Црне Горе, пола Македоније и север Грчке", упозорио је Дачић.

Наводећи да је у Приштини пре неколико дана прослављен рођендан Била Клинтона, приметио је да је то "једино место на свету где се славио, осим у његовој кући".

То је, према његовим речима, доказ да су Албанци "заостали у времену". 

"Време се променило. То што они мисле – нема ништа од тога", поручио је Дачић и додао: "Код нас би се то рекло, мада није дипломатски, "кад на врби роди грожђе'". 

Србији неопходна подршка Русије 

Дачић је поручио да без подршке Русије, Србија не би могла да обрани своје националне интересе и територијални интегритет, те додао да је подршка Москве неопходна и ако се дође до решење у дијалогу са Приштином.

Дачић је захвалио на безрезервној подршци коју пружају председник Владимир Путин и Русија, а кад је реч о интересима Србије.

"Србија ће са своје стране исто тако подржавати Русију и, као што знате, није се придружила нити ће се икада придружити било каквим мерама, санкцијама против руског народа. Нама је важна подршка Русије и у том смислу председник Александар Вучић и ја смо редовно информисали руску страну, и данас сам то урадио, о току дијалога са Приштином", пренео је Дачић на заједничкој конференцији за штампу.

Казао је да је и данас свог колегу Лаврова информисао да албанска страна не испуњава договорено.

"Ми желимо да се постигне компромис и да дође до договора, али очигледно је да постоје двоструки стандарди, нарочито на Западу, који гледа Приштини кроз прсте", указао је он.

Поменуо је као пример да је тужилац за ратне злочине, иначе Албанац, поднео оставку због притисака које, како је рекао, албански ветерани ОВК врше да се не би подизале оптужнице против њих.

"Ми ћемо и у наставку дијалога бити у тесној вези са Русијом, са председником Путином и министром Лавровом, јер сматрамо да без подршке Русије не може доћи до решења", казао је Дачић.

Констатовао је, међутим, да је дошло до промена у ставовима код неких земаља на западу, а које данас, каже, дозвољавају да се говори о компромисном решењу, док су раније говориле да је све већ решено.

Односи Србије и Русије напредују

Лавров је оценио да односи Москве и Београда напредују на сваком пољу и да је руској страни драго што може да угости српског министра.

"Наши контакти су били интензивни. Сећам се са топлином моје посете Србији у фебруару, када смо славили 180. годишњицу успостављања дипломатских односа. Након тога, примили смо 8. и 9. маја српског председника Александра Вучића, који је присуствовао паради поводом Дана победе и учествовао у маршу Бесмртног пука, а поред тога је имао и разговоре са руским председником Владимиром Путином. Ми то много ценимо", рекао је Лавров, а пренео Тас.

Лавров је подсетио и да се с Дачићем састао у јуну у Москви, и поручио да данас имају прилику да разговарају о билатералним односима, који, каже, напредују на сваком пољу, као и о регионалним и глобалним дешавањима.

"Ми смо постигли добар напредак у свим подручјима и мислим да ћемо данас додати још позитивних вибрација нашим односима", поручио је шеф руске дипломатије.

Дачић је казао да су односи две земље на веома високом нивоу, да су то односи стратешких партнера.

Пренео је да га је данас амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић обрадовао причом о томе како је на питање у градској скупштини Москве – да ли би неки трг или улица могли да понесу име неког Србина или Србије – градоначелник одговорио: "Шта ћете више, имате један од главних, а то је Кутузов, чија је мајка Српкиња."

"Ја то нисам знао и велика је част што је то тако. Верујем да нико у Србији то не зна. Када смо већ код Кутузова, он је победио Наполеона уз чувени мото 'време и стрпљење'. Ми то примењујемо и када су наши проблеми у питању", додао је Дачић.

Извор: www.rts.rs

 

Без подршке Русије не може се доћи до било каквог решења између Београда и Приштине
dacic lavrovПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас у Сочију са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим. 

„Велико ми је задовољство да се срећем са својим колегом и пријатељем Сергејем Лавровим. Са радошћу још једном можемо да констатујемо да су односи Србије и Руске Федерације на веома високом нивоу, да су то односи стратешких партнера. О томе говори и значајан јубилеј који прослављамо ове године а то је - 180 година успостављања дипломатских односа.

Желим да захвалим председнику Путину и министру Лаврову на безрезервној подршци коју нам пружају када је реч о интересима Србије. Без подршке Русије ми не би могли да одбранимо наше националне интересе и наш територијални интегритет. Србија ће са своје стране, исто тако, пружати подршку Русији. Србија се није придружила, нити ће се придружити, санкцијама против Русије и руског народа.

Нама је важна подршка Русије, у том смислу и председник Вучић и ја редовно информишемо руско руководство о току дијалога са Приштином.

Као што је и Сергеј рекао, албанска страна није испунила ништа од договора. Ми желимо да се направи компромис, да се дође до договора али очигледно је да постоје двоструки стандарди, а нарочито на западу, који Приштини гледају кроз прсте када је реч о њиховим обавезама.

Ми ћемо и у наставку дијалога бити у тесној вези са Руском Федерацијом јер сматрамо да се без подршке Русије не може доћи до било каквог решења.

Дошло је и до промене код неких земаља на западу које данас ипак дозвољавају да се прича о неком компромисном решењу, а раније су говориле да је то питање решено.

Ми се припремамо за посету председника Путина, то је за нас догађај од прворазредног значаја, а пре тога биће одржана седница Мешовитог комитета за сарадњу.

У сваком моменту можемо једни друге да контактирамо, информишемо, замолимо и то је доказ и одраз једног великог пријатељства које постоји", рекао је на заједничкој конференцији за новинаре шеф српске дипломатије.

Шеф руске дипломатије констатовао је да косовски Албанци већ годинама не испуњавају споразуме са Србијом постигнуте уз посредовање Европске уније и поручио да ЕУ мора да утиче на Косово.

„Ми запажамо конструктиван став Београда у разговорима са Приштином под посредством Европске уније. Међутим, исту ствар не можемо да кажемо у вези са ставом косовских Албанаца. Они нису испунили споразуме који су постигнути пре много година", нагласио је Лавров.

Министар Лавров истакао је да су у току припреме за посету руског председника Владимира Путина Србији.

„Српски председник Александар Вучић позвао је руског председника Владимира Путина да посети Србију. Припреме за овај састанак су тренутно у току", нагласио је Лавров.



 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 
Преузето је са http://www.msp.gov.rs
Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти