Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Састанак Томислава Николића и Сергеја Лаврова

Србија неће учинити ништа што би угрозило добре односе са Русијом, рекао је председник Републике Србије Томислав Николић у разговору са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим. Николић уручио Лаврову званичан позив за председника Руске Федерације Владимира Путина да посети Србију.

Председник Републике Србије Томислав Николић разговарао је са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим, саопштила је прес-служба председника Републике.

Николић је том приликом посебно истакао да Србија неће учинити ништа што би угрозило добре односе са Русијом, преноси Танјуг.

"Сарадња са Руском Федерацијом отвара Србији велике могућности за просперитет и бољи живот грађана и то сви знају. Зато данас у Србији нема никога озбиљног ко би се тој сарадњи супротстављао. То већ увиђа и Европска унија, чији пуноправан члан наша земља жели да постане, и зато показује далеко више разумевања за специфичан положај Србије у односу према Русији", рекао је Николић.

Говорећи о кризи у Украјини, председник Србије је рекао да наша држава са забринутошћу прати тамошња дешавања. Како је саопштено, став Србије о украјинској кризи неће се мењати, а председник Николић је истакао да се нада да ће сви проблеми што пре бити решени мирним путем.

Николић је Лаврову уручио званичан позив за председника Руске Федерације Владимира Путина да посети Србију, поводом обележавања 70 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.

Министар Лавров је захвалио председнику Николићу на том позиву и рекао да верује да ће председник Руске Федерације Владимир Путин потврдити свој долазак у Београд у октобру ове године. 

Николићу је пренео Путинове поздраве и рекао да веома цени допринос који је председник Србије дао унапређењу руско-српских односа, а да исто мишљење има и Владимир Путин.

Један од показатеља побољшања наших билатералних односа је и чињеница да је само током прошле године наша трговинска размена порасла за чак 15 одсто, рекао је Лавров.

Он је изразио наду да ће што скорије почети са радом међувладин мешовити комитет, који би ефикасно решавао све евентуалне потешкоће у нашим заједничким пројектима.

Николић и Лавров су разговарали и о пројекту "Јужни ток", оценивши га као пројекат од великог значаја за целу Европу, а поготово за Србију, наводи се у саопштењу.

Извор: РТС

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти