Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Састанак Валентине Матвијенко и Маје Гојковић

"Русија ће учинити све да развије односе са Србијом"

Односи са Србијом имају посебну вредност за Русију и Москва је учинила и наставиће да чини све што може да те односе развије, поручила је председница Савета Федерације Валентина Матвијенко на састанку са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић.

Маја Гојковић је, током састанка с Валентином Матвијенко на маргинама другог Евроазијског форума жена, истакла да су односи између две земље сада на највишем нивоу, преноси Тас.

Састанак Маје Гојковић и Валентине Матвијенко
Састанак Маје Гојковић и Валентине Матвијенко
 

"Учинили смо и чинићемо све што је могуће како бисмо обезбедили развој руско-српских односа и како би ти односи обухватили све области сарадње", рекла је Матвијенко.

Председница Савета Федерације Русије је навела да су руски председник Владимир Путин и председник Србије Александар Вучић у контакту све време.

"Међупарламентарни односи се такође развијају на тај начин", рекла је Матвијенко.

Најавила је да ће Маја Гојковић доћи у Москву у октобру како би се састала са председником руске Државне Думе Вјачеславом Володином.

Матвијенко је захвалила Маји Гојковић на учешћу на Форуму у Санкт-Петерсбургу, наводи руска агенција.

Гојковић о улози жена на форуму у Санкт Петербургу

Председница српског парламента обратила се данас на 2. Евроазијском женском форуму "Жене за глобалну безбедност и одрживи развој", у Санкт Петербургу, на коме учествују представници 110 држава, а који је отворио председник Руске Федерације Владимир Путин.

Маја Гојковић на Евроазијском женском форуму у Санкт Петербургу
Маја Гојковић на Евроазијском женском форуму у Санкт Петербургу

Гојковићева је обраћајући се учесницима, међу којима је девет председница парламената, 10 потпредседница парламената и држава, као и лидерки бројних међународних организација, нагласила да нема трајног мира без жена, нити заједничке безбедности и стабилности без пуноправног учешћа жена у решавању глобалних изазова и претњи

Гојковићева је истакла да је активна улога жена посебно неопходна, имајући у виду све изазове савременог света - тероризам, мигрантску кризу, раст национализма и есктремизма, ксенофобију, као и присутну економску нестабилност.

Председница Скупштине Србије је напоменула да је управо то препознато и у Резолуцији СБ УН 1325 „Жене, мир, безбедност", која наглашава важност равноправног укључивања жена у све напоре на одржању и промовисању мира и безбедности и указала да је Србија препознала значај ове теме, те да је након успешне примене првог петогодишњег Националног акционог плана за ову Резолуцију, усвојен је и други Национални акциони план, који ће се спроводити до 2020. године.

"На овај начин Србија се сврстала у ред држава које уважавају кључни значај равноправног учествовања жена у процесу доношења одлука, као и присуство на местима управљања".

Путин говори на форуму
Путин говори на форуму

Гојковићева је указала да одговор на заједничке изазове који могу да угрозе мир и безбедност мора бити заједнички, посебно имајући у виду крхкост данашњег света услед различитих политичких, економских и друштвених нестабилности и све већег броја безбедносних изазова.

"Забрињава појава насиља, ширење идеологије нацизма, нео-нацизма, расизма, ксенофобије и са тим повезане нетолеранције", рекла је Гојковићева и указала на случајеве уништавања споменика жртвама Другог светског рата, али што је много опасније - покушаји глорификације нацизма, релативизације злочина и прекрајања историје, који су неприхватљиви.

"Не смемо стајати по страни, када су у питању наше вредности и нови покушаји релативизације нацизма. То је важно не само због велике цене коју су платили наши народи за ослобађање од нацизма, и поштовања према жртвама, већ и да се такви злочини више никада не би поновили", поручила је Гојковићева.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3264285/rusija-ce-uciniti-sve-da-razvije-odnose-sa-srbijom.html

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти