Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Састанак Владимира Путина са А.Вучићем

***

Путин за јачање односа са Србијом

Премијер Србије Александар Вучић и руски председник Владимир Путин састали су се у Москви. Путин је на почетку састанка потврдио да Русија намерава да ојача односе са Србијом, пре свега у економско-трговинској сфери.

Вучић се, на руском језику, захвалио Путину на подршци и сарадњи Русије са Србијом и истакао да очекује да ће кључно питање - уговор о "Јужном току" - бити реализовано после њиховог данашњег сусрета.

"Пратимо политичку ситуацију у Србији, а што је најважније, очекујемо да заједно развијамо најбоље могуће економске односе", рекао је Путин, додавши да зна да је Вучић јуче имао значајне разговоре са руским колегом.

Како је рекао, Србија и Русија имају пуно тога што су урадиле, али имају још више могућности.

Вучић се захвалио Путину и на подршци Русије по питању Косова и Метохије.

Српски премијер је рекао да српска делегација данас има напоран, али и успешан дан, и изразио очекивање да ће после данашњих разговора бити закључено више споразума.

У делегацији коју предводи Вучић су и министри енергетике и привреде, Алексадар Антић и Душан Вујовић, као и градоначелник Београда Синиша Мали који се састао са Сергејом Собјанином градоначелником Москве. 

Путин и Вучић прво разговарају у четири ока, а затим ће им се на свечаном ручку придружити и делегације.

Руски и српски лидер разговараће, према проценама аналитичара, о свим оним питањима која су јуче била на столу у сусрету српског премијера са руским колегом Дмитријем Медведевом, а то су "Јужни ток", цена гаса, дугови српске стране, те Украјина.

Извор: РТС

***

Вучић: Србији најбољи услови за "Јужни ток"

Председник Владе Србије Александар Вучић рекао је за РТС да је српска делегација у Москви постигла много и најавио потписивање уговора о изградњи "Јужног тока".

Гостујући у Дневнику РТС-а, српски премијер је у Москви рекао да ће уговор о изградњи "Јужног тока" вечерас потписати три стране - Душан Бајатовић и копредседници.

Премијер је истакао и да је Србија међу последњим земљама које потписују тај уговор, нагласивши да је изразио захвалност руској страни јер, како је оценио, "имамо можда и најбоље услове у односу на све друге земље".

Дали смо све од себе и борили се за српске интересе, ја више од овога нисам могао да постигнем, рекао је Вучић после разговора са председником Русиje Владимиром Путином.

На питање какву реакцију очекује у Бриселу због потписивања уговора, премијер је одговорио: "Нормалну."

Вучић је подсетио да су и друге земље попут Аустрије потписале уговор и да спор око "Јужног тока" Брисел треба да реши са својим чланицама.

Како је истакао, изградња "Јужног тока" је у интересу Србије, а уговор о изградњи потписују и друге земље, чланице Европске уније.

Премијер је нагласио и да Србија не сноси никакав ризик у новцу када је питању градња "Јужног тока".

"Ми дајемо деветнаест милиона евра, а Руси две милијарде и сто милиона", истакао је Вучић и додао да није никаква штета чак и да се не дозволи да гас тече јер ће се много више зарадити на грађевинским пројектима него што је уложено.

Руска страна је цео ризик преузела, а кредит враћамо кроз цену гаса - не новцем - и у томе је наш уговор најповољнији, указао је Вучић.

Пројекат "Јужни ток" је у интересу Србије јер тиме гарантујемо енергетску безбедност, каже Вучић и наглашава да је то велики инвестициони захтев јер ће се упослити домаћи капацитети.

"Триста педесет милиона евра зарадиће наше компаније, а добићемо нешто што остаје у нашој земљи", рекао је Вучић.

Једна од тема разговора у Москви била је и Зона слободне трговине. Вучић је рекао да је добио обећање да ће руска страна разматрати проширење Зоне на још неке производе. Истакао је да је важно и да се направи помак када је реч о грађевинским компанијама и да је неопходно направити конзорцијум.

"Наши домаћини поштују Србију и знају да штитимо интересе својих грађана", рекао је Вучић.

Када је реч о односима са Москвом, премијер је рекао да су политички односи пријатељски, а економски рационални и озбиљни. Русија постаје све значајнији партнер Србији, закључио је Вучић.

Извор: РТС

***

МОСКВА - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да су у разговору са руским председником Владимиром Путином отклоњене све препреке потписивању Уговора о Јужном току, да се потписивање кључног документа може очекивати данас или сутра и најавио долазак шефа руске државе у Београд до краја године.

"Веома сам задовољан резултатима посете и срдачношћу коју су показали наши домаћини, посебно председник Путин", рекао је Вуцицћ новинарима испред резиденције руског председника где су око два сата разговарали иза затворених врата.

Српски премијер навео је да је са Путином разговарао о економској, политичкој и свакој другој сарадњи две државе.
"Путин је прихватио мој позив за посету И веома брзо, пре краја године, биће у Београду. То, чини ми се, довољно говори о међусовном уважавању и сарадњи коју Србија има са Русијом", приметио је председник српске владе.

"Такође желим да кажем да смо све што је било на путу потписивању Уговора о Јужном току завршили и све дилеме отклонили", истакао је Вучић.

Он је оценио да су резултати разговора с руским државним врхом добри за Србију и њене грађане.

Путин и Вучић су се састали данас око 15 часова, а шеф руске државе је на самом почетку састанка потврдио да Русија намерава и очекује да ће ојачати односе са Србијом, пре свега у економско-трговинској сфери.

Вучић се, на руском језику, захвалио Путину на подршци и сарадњи Русије са нашом земљом и изразио очекивање да ће кључно питање - уговор о Јужном току - бити реализовано после њиховог данашњег сусрета.

"Пратимо политичку ситуацију у Србији, а што је најважније очекујемо да заједно развијамо најбоље могуће економске односе", рекао је Путин, додавши да зна да је Вучић јуче имао значајне разговоре са руским колегом.

Како је рекао, Србија и Русија имају пуно тога што су урадиле, али имају још више могућности.

Вучић се захвалио Путину и на подршци Русије по питању Косова и Метохије. Српски премијер је рекао да српска делегација данас има напоран, али и успешан дан, и изразио очекивање да ће после данашњих разговора бити закључено више споразума.

У делегацији коју предводи Вучић су и министри енергетике и привреде, Алексадар Антић и Душан Вујовић, као и градоначелник Београда Синиша Мали.

Извор: Тањуг

***

Путин: Русија и Србија имају добре заједничке пројекте, али могућности за сарадњу су још веће

Председник Русије Владимир Путин је изјавио да Русија и Србија имају добре заједничке пројекте, али перспективе билатералне сарадње су „још веће“.

„Имали сте садржајне разговоре с руским колегама. Ми пажљиво пратимо развој догађаја у вашој земљи, али и покушавамо да учествујемо у развоју пре свега наших тржишних и економских веза“, - рекао је Владимир Путин на састанку са премијером Србије Александром Вучићем.
Извор: Глас Русије

***

МОСКВА - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да су у разговору са руским председником Владимиром Путином отклоњене све препреке потписивању Уговора о Јужном току и најавио долазак шефа руске државе у Београд до краја године.

"Веома сам задовољан резултатима посете, и срдачношћу коју су показали наши домаћини, посебно председник Путин", рекао је Вучић новинарима испред резиденције руског председника где су око два сата разговарали иза затворених врата.

Српски премијер навео је да је са Путином разговарао о економској, политичкој и свакој другој сарадњи две државе.
"Путин је прихватио мој позив за посету и веома брзо, пре краја године, биће у Београду. То, чини ми се, довољно говори о међусобном уважавању и сарадњи коју Србија има са Русијом", приметио је председник српске владе.

"Такође желим да кажем да смо све што је било на путу потписивању Уговора о Јужном току завршили и све дилеме отклонили", истакао је Вучић и додао да се потписивање кључног документа може очекивати данас или сутра.

Он је оценио да су резултати разговора с руским државним врхом добри за Србију и њене грађане.

Било је речи и о новим потенцијалним инвестицијама Русије, рекао је Вучић и додао да ће се даље повећавати ниво трговинске размене, која је за прва четри месеца ове године порасла за девет одсто, а прошле године - за 15 процената.
"Разговарали смо у четири ока о политичким питањима, а највећи део разговора био је посвећен економским питањима", рекао је Вучић, и додао да ни овде, у Москви, није крио оно што говори у Бриселу и на сваком другом месту - а то је да је Србија на европском путу, али да жели блиске односе са Русијом.

Како је рекао, на дипломатском столу су била и питања Косова и Метохије, али и Украјине и друга.

Премијер је прецизирао да је недвосмислено да сви сматрамо да је мир у Украјини интерес за све стране, што је Путин више пута поновио. Како је додао, он је изразио захвалност Путину за руску подршку територијалном интегритету Србије.

На питање да ли Русија од Србије као председавајућег ОЕБСа очекуује неку помоћ и подршку када је у питању Украјина, Вучић је одгворио: "Русија доживљава Србију као пријатељску земљу и Русија ни на који начин, било чиме, није ни опомињала, а камо ли уцењивала Србију". "ОЕБС није помињан у разговору", истакао је.

Председник српске владе негирао је, одговарајући на питања новинара, да је са Путином било речи о куповини МИГ-ова.

Вучић је нагласио да до решења свих спорних момената и до договора о Јужном току не би дошло без ангажовања, у доброј вољи, председника Русије.

Како је објаснио, Србија није могла да узме обичан кредит за Јужни ток, јер би подигла висину јавног дуга И дефицит, те је тражен субординисани кредит. То значи, објаснио је, да се тај кредит не исплаћује у новцу, већ кроз дивиденде за транзит гаса, а уз то је камата са првобитних осам одсто смањена на 4,25 одсто:
"Ми ћемо данас или сутра потписати Уговор. Очекујем да би пре краја године могли да крену радови".

Према његовим речима, 50 одсто грађевинских радова и 40 одсто других радова у оквиру пројекта гасовода изводиће српске компаније, тако да ће српске фирме имати око 350 милиона евра да раде и да, како је приметио, направе велики посао.

Вучић је рекао да се српска страна изборила да пројектом руководе два кодиректора, српски и руски, и да седиште буде у Београду.

Премијер је сумирајући резултате дводневне посете Москви, додао и да би са руском страном требало да буде потписан протокол о сарадњи Москве и Београда.
"Мислим да је и градоначелник Мали веома задовољан разговорима", рекао је Вучић.


Путин и Вучић су се састали данас око 15 часова, а шеф руске државе је на самом почетку састанка потврдио да Русија намерава и очекује да ће ојачати односе са Србијом, пре свега у економско-трговинској сфери.

Вучић се, на руском језику, захвалио Путину на подршци и сарадњи Русије са нашом земљом и изразио очекивање да ће кључно питање - уговор о Јужном току - бити реализовано после њиховог данашњег сусрета.

"Пратимо политичку ситуацију у Србији, а што је најважније очекујемо да заједно развијамо најбоље могуће економске односе", рекао је Путин, додавши да зна да је Вучић јуче имао значајне разговоре са руским колегом.

Како је рекао, Србија и Русија имају пуно тога што су урадиле, али имају још више могућности.

Вучић се захвалио Путину и на подршци Русије по питању Косова и Метохије. Српски премијер је рекао да српска делегација данас има напоран, али и успешан дан, и изразио очекивање да ће после данашњих разговора бити закључено више споразума.

Потписан уговор о изградњи компресорске јединице

Шеф Гаспрома Алексеј Милер је рекао новинарима да су Москва и Београд данас потписали уговор о изградњи линијског дела гасовода и компресорске јединице по принципу "кључ у руке".

Како оцењује агенција Итар-тас с, Русија и Србија су ушле у нову фазу реализације пројекта изградње гасовода Јужни ток.

Гаспром је раније данас саопштио да је компанија Саут стрим је закључила је уговор са фирмом Центрогас о изградњи гасовода Јужни ток на територији Србије.

То је инвестиционо-грађевински холдинг који послује у саставу групе Гаспром, преноси Итар тасс.

Центрогас ће се бавити пројектовањем, испоруком опреме и материјала, изградњом и монтажом, обуком радника и пуштањем у рад Јужног тока у Србији.

Условима уговора је предвиђено да у реализацију одређених послова буду укључене кооперантске српске компаније.

У тендеру, расписаном у марту 2014. године учествовала су четири понуђача, компаније из Русије и Србије, навео је Итар тасс, не прецизирајући о којима је реч.

Истовремено, како је истакнуто у материјалима које је Кремљ припремио за данашњи сусрет Путин и Вучића, Србија може постати регионални енергетски чвор у реализацији пројекта Јужни ток, преноси Итар-тасс.

Како је наведено, са територије Србије планирана су два крака - у Републику Српску и Хрватску, а разматра се могућност одвајања крака за Македонију уместо да се он прави са територије Бугарске.
"Руководство Србије је подржало ту идеју, у настојању да земљи да статус регионалног енергетског чвора", наведено је у материјалима.

У документу се такође истиче да се "разматра питање довођења гасовода до админситративне линије Србије и Косова уз паралелну изградњу потрошачке мреже на Косову на основу дугорочних уговора о испоруци руског природног гаса".

Извор: Тањуг

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти