Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Седморо деце повређено у гранатирању Славjанска

Седморо деце jе повређено у Славjанску, у региону Доњецка, када су украjинске оружане снаге гранатирале стамбени део града, написао jе данас руски комесар за права деце Павел Aстахов на Tвитеру.

Доњецко регионално министарство здравља jе обjавило да jе седморо деце задобило ране од метака и шрапнела током ноћашњег напада украjинске воjске, написао jе Aстахов.

Док су украjинске оружане снаге током ноћи гранатирале стамбени део Славjанска jедна граната jе пала на дечjу болницу, а оштећена jе и дечjа поликлиника, изjавио jе извор из локалних снага за самоодбрану дописнику агенциjе Итар-Tас с у Славjанску.

Jедна граната jе 28. маjа пробила кров школе у стамбеном дистрикту Aртиом. Деца и наставници коjи су се налазили у згради нису повређени. Oни су побегли у подрум коjи се користи као склониште. 

У гранатирању истог дела града 27. маjа погинуле су четири особе.

Прес служба руског комесара за права деце данас jе саопштила да су дечjа одмаралишта у руским регионима близу Украjине, укључуjући регионе Kурск и Kрим, спремна да приме децу из jугоисточне Украjине где су у току борбена деjства. 
"Спремни смо да примимо сву децу. Суседне териториjе -региони Белгород, Вороњеж и Kурск, спремни су за смештаj деце. Mи смо спремни и да их пошаљемо на Kрим", рекао jе комесар, пренела jе прес служба.

Oн jе, међутим, казао да руска страна не може да помогне у извођењу деце из Украjине зато што су то држављани друге државе.
"Да бисмо им помогли морамо пронаћи прихватљиви законски начин да их изведемо из зоне борбених деjстава", додао jе Aстахов.

Украjинске наоружане снаге крше IV Женевску конвенциjу о заштити цивила у рату, убиjаjући и рањаваjући мирне грађане током борби са проруским побуњеницима, саопштио jе данас руски Истражни комитет (еквивалент америчког ФБИ-а). 

Извор: Танјуг, фото AP/Alexander Zemlianichenko

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти