Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сергеј Лавров о резултатима руске дипломатије у 2014. години

Лавров: Решење проблема глобалне безбедности омета Запад

"Догађаји последњих година убедљиво говоре да се решење проблема глобалне безбедности и стабилности може постићи само заједно", нагласио је министар. 

Према његовим речима, томе сметају фундаменталне противречности у изградњи полицентричног фундаменталног светског поретка, укључујући "покушаје историјског Запада да под сваку цену задржи лидерство у светским пословима, намећући своје приступе".
Сви покушаји да се Русија изолује неће дати резултате, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, коментаришући говор председника САД пред Конгресом.

Раније, Барак Обама је, говорећи пред Конгресом САД, поново оптужио Русију за "агресију" на Украјину и изјавио да, захваљујући САД, Русија се, наводно, нашла у међународној изолацији, а њена економија "у расулу".
На предстојећим преговорима у "нормандијском формату", Русија ће тражити хитан прекид ватре на истоку Украјине.

Москва је веома забринута новим разбуктавањем насиља у Донбасу. Према речима Лаврова, на југоисток, за време релативног затишја које се до недавно одржавало, довлачило се ново наоружање, војни контингенти и техника.

Лавров сматра да је неопходан директан дијалог између Кијева и Донбаса, у свим форматима, како би се решили сви проблеми.
САД не могу саме да реше ни један проблем и принуђене су да формирају коалиције, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. 

"Американци су већ принућени да траже помоћ и саме не могу да реше ни један проблем. Формирају коалиције - тако је било у Ираку, исто се сада дешава са борбом са тзв. "Исламском државом". 

Лавров је нагласио да Русија не жели и неће допустити никакав "хладни рат", без обзира на то што су САД расположене за сукоб.
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, пред сусрет министара иностраних послова РФ, Немачке, Француске и Украјине у Берлину, изјавио је да Москва има предлог за сукобљене стране у Украјини о специјалном статусу Донбаса и уставној реформи Украјине. 

Према речима Лаврова, најважнија питања о којима ће разговарати шефови дипломатија у среду, осим проблема повлачења наоружања са линије разграничења, биће конституционална реформа и посебни статус Донбаса.

"За сва та питања постоје белешке. Ми имамо своје предлоге за стране. Задатак није лак, имајући у виду високи степен политизације и емоционалности у свему што се дешава. Упорно ћемо тражити да се разговара и о овом блоку питања, јер само кроз политичку реформу можемо обезбедити мир у Украјини и решење ове кризе", изјавио је Лавров.
Идеја о почетку преговора о зони слободне трговине (ЗСТ) између Евроазијског економског савеза (ЕАЕС) и ЕУ и даље је актуелна, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Министар је подсетио да руководство РФ, не прву годину, позива партнере из Европе да започну пројекат интеграције ЕАЕС и ЕУ.

"Први корак на овом путу могао би бити почетак преговора о закључењу споразума о ЗСТ између ЕАЕС и ЕУ. Такву иницијативу, као што знате, пре годину дана покренуо је Путин у Бриселу. Она је и даље актуелна".

Он је додао и да би интеграција "помогла да се обезбеди хармонија развоја свих држава тзв. Велике Европе, како оних које улазе, тако и оних које не улазе у различите интеграционе савезе".
"НАТО је изабрао пут конфронтације, пресекавши све контакте са Русијом".

Он је подвукао да брзина којом су натовци пресекли све контакте са Русијом и замрзнули велики број пројеката на линији Савета РФ-НАТО, показује да менталитет "хладног рата" никада посебно није нестао у главама партнера из алијансе. 

Према речима Лаврова, Москва је спремна да сарађује са НАТО, ако се партнери уразуме и крену на равноправни дијалог. Он је навео да Русија "има информације да је генерални секретар (алијансе) Јанс Столтенберг заинтересован да организује контакт у оквиру међународних догађаја".

Москва ће разјаснити све детаље јучерашњег хапшења петорице Руса у Француској који се сумњиче за припрему терористичког напада, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Раније, МИП РФ саопштио је да је Француска потврдила хапшење петорице руских држављана који се, у овом тренутку, налазе на испитивању у притвору, у француском граду Безје.

У медијима се појавила данас информација да је код ухапшених у Француској, који су пореклом из Чеченске републике, пронађено експлозивно средство велике разорне моћи.

Испоруке наоружања низа земаља НАТО и ЕУ у Украјину у супротности су са нормама ЕУ и ОЕБС, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

"Председник Путин је у више наврата говорио да тамо, осим совјетског и руског наоружања, никаквог другог нема у читавој Украјини. Није било до недавно, док нису почели да испоручују наоружање неки ваши (украјински) суседи из земаља НАТО и ЕУ".

"Сматрамо да испоруке наоружања у зону сукоба противрече свим кодексима ЕУ и кодексима ОЕБС", нагласио је министар.
"Русија предлаже да се утврди неприхватљивост државних преврата, као средства смене власти".

"Ми смо предложили на последњој сесији Генералне скупштине УН да се донесе резолуција о неприхватљивости државних преврата, као средства смене власти. Такве норме дејствују у Афричком савезу и интеграционим савезима Латинске Америке", казао је Лавров и додао:"Навешћу један цитат: "САД категорички осуђују сваки покушај преузимања власти неуставним путем". Ово се односило на покушаје државног удара у Гамбији. О Украјини тако није било речено, већ да је "народ устао против омражене владе". 

"Било би непоштено и недостојно пажње да једни критеријуми важе за Гамбију, а други за све остале", сматра министар.
"Око половине земаља-чланица ЕУ сада тражи да се укину санкције против Русије".

Према његовим речима, садашњи стадијум жеље европских партнера да се укину санкције против Русије показује да, када се доносе одлике засноване на заједничкој одговорности и донесене након америчких партнера, то је касније тешко вратити у првобитно стање.
Ситуација са гасоводом "Јужни ток" је врло јасна - обуставили су га због дискриминаторског односа Европске комисије, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

"Ситуација са "Јужним током" је врло јасна: пројекат је обустављен, пре свега, зато што је био предмет дискриминаторског односа од стране Европске комисије".

Русија је почетком децембра саопштила да обуставља изградњу гасовода "Јужни ток" који је требао проћи испод Црног мора и достави гориво балканским републикама, Мађарској, Аустрији и Италији. Пројекат је напуштен услед неконструктивне позиције ЕУ. 
У овом тренутку, Европа се интересује за нови гасовод "Турски ток" који може да повећа њену енергетску безбедност и заштити је од проблематичних транзитера, сматра шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

"Сада ћемо предложити алтернативни ("Јужном току") пројекат. Према њему показују интересовање у Европи - тзв. "Турски ток". У току су конкретне дискусије и дебате. Очекујемо да ће бити реализован и да ће омогућити да се повећа енергетска безбедност Европе, осигуравши је од проблематичних транзитера", казао је Лавров новинарима у среду.

Извор: http://serbian.ruvr.ru

 

 

 

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти