Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сергеј Лавров: "Планови за Јужни ток остају, заустављање привремено"

Лавров је изјавио да се са поштовањем односи према преговорима Србије и Европске уније и да полази од тога да је недопустиво стварање нових линија раздвајања у Европи.

“С поштовањем се односимо према позицији Србије према преговорима о уласку ЕУ. Та позиција полази од недопустивости стварања нових линији раздвајања у Европи и напротив промовише идеју јединственог економског, хуманитарног и културног простора”, рекао је Лавров.

Лавров је поручио да сви планови везани за реализацију гасовода Јужни ток остају на снази, јер је тај пројекат једино системско решење за снабдевање гасом Југоисточне Европе.

Он је такође изразио уверење да је заустављање радова на Јужном току у Бугарској привременог карактера.
“Потврдили смо све наше споразуме И уговоре што се тиче Јужног тока, као И неопходност реализације овог великог пројекта јер је данас тај пројекат једини што се тиче обезеђења гасом Јуогосточне Европе”, рекао је руски министар на конференцији за новинаре.

Одговарајући на питања, Лавров је истакао да нема никакве сумње да је заустављање Јужног тока привремено и да је Јужни ток једино системско решење за проблеме снабдевања гасом Југоисточне Европе.
„Сва решења остају на снази што се тиче радова, никаквих промена планова нема”, поновио је Лавров .

Дачић је истакао да је интерес Србије да сви економски пројекти који су започети буду настављени.
„Наш национални и државни интерес је да се изгради Јужни ток, да НИС буде најбоља компанија у региону, да се успешно заврши програм ревитализације наше железнице, и низ других нових програма инвестиција", указао је он.

Он је, одговарајући на питање везано за гасовод од Србије до Бугарске, објаснио да се ради само о интерконекцији која треба да се направи између Ниша и Софије, и да је то потпуно отворени пројекат, који још није започет.

Везано за Јужни ток Дачић је прокоментарисао да не види зашто не би био направљен Јужни, када у Европи већ постоји Северни ток.

На питање да ли је било речи о могућем смањењу цене руског гаса за СРбију, Лавров је рекао да то није тема у домену министарстава спољних послова и да се цена усаглашава у оквиру комерцијалних уговора.

Лавров се осврнуо и на предстојеће председавање Србије ОЕБС-ом истакавши да ће се идуће године обележавати 40 година од усвајања Хелсиншког акта и у току је процеш који се зове Хелсинки плус 40.
“Надамо се да ће овај процеш резултирати разрадом одређених споразума који ће промовисати нове приступе јединству Европе. Један од корисних тема била би такође разрада тематике хармонизације интеграционих пројеката, како у оквиру ЕУ, тако И у оквиру евроазијског интеграционог пројекта”, навео је Лавров.

Он је истакао да Русија подржава јачање улоге ОЕБС у решсењу украјинске кризе и мониторинг мисије у Украјини, као и путне мапе швајцарског председавања ОЕБС, али је додао да на жлаост украјинско руководство то не прихвата и позвао европске земље да тим поводом изврше притисак на Кијев.

Извор: Тањуг

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти