Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сергеј Лавров: САД нису успеле да окрену цео свет против Русије

МОСКВА - Сједињене Америчке Државе (САД) нису успеле да окрену цео свет против Русије, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у данашњем интервјуу за емисију "Право да се зна" телевизије ТВ центар.

"Американци шаљу своје емисаре широм света и свакога убеђују да се окрене против нас, то је истина", напомиње Лавров, али додаје да практично никог нису убедили, осим ЕУ и неке од својих других најближих савезника, преноси Итар Тас.

Илуструјући своје речи, Лавров подсећа на бројна документа које је Русија потписала са земљама из састава БРИКС или државама Персијског залива.

"Западни партнери из саме ЕУ желе да имају контакте с нама и имају их, они нас посећују, телефонирају нам, позивају нас", истиче Лавров.

Он напомиње како су неки раније заказани контакти отказани за будуће време, али док се у сопственој јавност говори само о принуђености да се откажу ови или они састанци, иза кулиса се позивају Руси, апелује се на њих "да не схвате ствари погрешно" и потврђује заинтересованост за даље дискусије и изналажење решења.

Лавров истиче како САД користе кризу у Украјини да би економски изоловали Европу од Русије. Американци желе да испослују најбољу могућу позицију у текућим преговорима о креирању трансатлантског трговинског и инвестиционог партнерства.

Ти напори су у последње време интензивирани истиче Лавров, наводећи покушаје САД да Европи наметну испоруке свог течног гаса по ценама које се не могу поредити са ценама руског гаса. Лавров ипак наглашава да у америчким настојањима геополитичке калкулације ипак имају пресудну улогу.

Мада су у Европи рођени мислиоци који су тврдили како економија одређује политику, ЕУ је сада спремна да жртвује економију за рачун политике, истиче Лавров, оцењујући то као "екстремни степен идеологизације", што, по њему, не може да траје дуго, јер се у Унији већ могу чути гласови разума, који истичу како је парадоксално да се дају инструкције за спремање нових санкција Русији истог дана (5. септембра) кад је у Минску потписан мировни споразум за Украјину и то првенствено захваљујући иницијативи руског председника Владимира Путина.

САД инсистирају на својој ексклузивности у светској политици и већ деценијама примењују "исту технололгију" у својој спољној политици, истиче Лавров, подсећајући да су тврдње о сопственој екскулзивности у многим приликама у новијој историји доводиле до људске катастрофе. Он је навео примере јужноамеричких земаља у чију су се политику САД мешале, као што су Панама, Гренада, Хаити итд.

Лавров упозорава да се не сме сметнути с ума америчка Национална безбедносна доктрина, усвојена 2010. године, којом САД прихватају међународни правни систем, али за себе задржавају право да прибегну било којим средствима да би заштитиле своје интересе, укључујући и примену силе без одобрења УН.

Лавров напомиње како су без преседана напори Запада да се подрије партнерство Русије са земљама у Латинској Америци, Азији и Африци. "Никада није било ничег сличног. Можда само једном, када су САД одлучиле да бојкотују Олимпијске игре у Москви", рекао је Лавров.

Наводећи како се односи између Русије и Запада тренутно убрзано кваре, руски министар иностраних послова напомиње да су се услови за то дуго гомилали. "Много пре ситуације у Украјини, било је позива да се Русија изолује и казни", истиче Лавров. Он је навео примере случаја Магнитски, несугласица око промене режима у Сирији, случај Сноуден па и покушај да се откаже Обамина посета Москви уочи самита Г20 у Санкт Петерсбургу.

Лавров је такође подсетио на напоре Запада да, поводом припрема Зимских олимпијских игара у Сочију, Русију прикаже као губитничку државу која је само у стању да утроши много новца на пројекте свог доброг представљања у међународној јавности.

Поводом ситуације у Украјини, Лавров је нагласио како Русија жели Украјину која би била "прави дом за све који у њој живе".

Он истиче како Руси у Украјини за Русију природно имају специјалну важност и да Русија жели да они живе безбедно и буду једнаки са другим грађанима Украјине.

Лавров напомиње како већина тачака протокола из Минска о решавању украјинског конфликта треба да буде додатно разрађена, изузев оних о примирју, које подразумевају тренутну примену. Нарочито треба додатно прецизирати одредбе које се односе на закон о привременој самоуправи у регионима Доњецка и Луганска, напомиње руски министар спољних послова. Он је нагласио како Москва жели да ОЕБС што је пре могуће повећа број својих посматрача у зонама сукоба.

Москва се нада да ће украјински председник Петар Порошенко предузети све нужне мере да спречи владу у Кијеву да прекрши мировни споразум из Минска, истиче Лавров, додајући да се из Кијева могу чути многа контрадикторна саопштења, све до оних да треба напустити мировне кораке и поново кренути у војну офанзиву уз коришћење целокупног арсенала украјинских војних снага.

С друге стране, председник Порошенко стално потврђује своју оданост мировном споразуму па му је потребна већа подршка Запада који, међутим, не чини ништа да заузда радикалне снаге у Украјини, као што је Олег Тјагнибок, који се чак сматра партнером у дијалогу и многе друге, који из све снаге настоје да омету Порошенкове напоре.

Одржавање неутралног статуса Украјине је ствар принципа за Русију, истиче Лавров, коментаришући нацрт уредбе украјинске владе којом би се укинула ограничења за чланство те зермље у војним блоковима.

Лавров напомиње да је то иницијатива појединих украјинских политичара, изражавајући изненађење што је међу њима и украјински премијер Арсениј Јацењук. "Мислим да Јацењук не делује у интересу свог народа већ пре у интересу снага које настоје да посеју семе неслагања између украјинског и руског народа".

"Практично све што чине украјински радикали и екстремисти, укључујући и оне који седе у владиним агенцијама, има амерички "карт бланш", истиче Лавров, додајући да су САД много пута доказале како им је циљ погоршавање украјинске кризе до максимума, како би изоловале и ослабиле Русију.

Лавров, међутим, изражава неверицу да ће тренутно захлађење односа између ЕУ и Русије да постане трајно, јер и у ЕУ има многих који желе, као и сама Русија, да стратешко партнерство између две стране јача и да се развија, чиме ће се побољшати њихове позиције на светском тржишту.

Лавров је подсетио да је на састанку са лидерима ЕУ прошлог јануара руски председник Владимир Путин предложио консултације експерата о могућности стварања зоне слободне трговине између ЕУ и Царинске уније, а на дужи рок и између ЕУ и Евроазијске економске уније, која тек треба да буде оформљена.

Лавров је такопђе у данашњем интервјуу нагласио и да Крим никад није био тема телефонских разговора између украјинског председника Порошенка и руског председника Путина.

"Уверавам вас да наши председници никад не покрећу то питање током својих телефонских разговора и контаката", одговори је Лавров на питање новинара.

(Танјуг)

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти