Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Помоћ за Србе сакупљају Руси са свих страна

Шта мисле руски грађани о дешавањима на Балкану и одакле ова спремност да помогну?

Помоћ за Србе сакупљају Руси са свих страна

Добро дело, као што се зна, не мери се категоријама више или мање, посебно у ситуацији у којој се нашла Србија и Република Српска. Званичне оцене штете још предстоје, мада, како кажу очевидци, у Републици Српској она је упоредива са разарањима у току рата 1992-1995. године. Па и у Србији у речима евакуисаних чује се ”после рата” - а овде је већ реч о бомбардовању 1999. године.

Помоћ за Србију и Републику Српску активно сакупљају сада и сви Руси, где год да живе. Ко шта има. Људи иду у супермаркете по пелене и храну за децу. Лекари, ако треба, спремни су да путују као волонтери у Србију. Постоје огласи о спремности да се прими евакуисана породица. А човек са југоистока Украјине, мада "читав дан над градом лете ловци", пита: "Како могу да помогнем? Код нас скоро да не раде банке, не могу да пошаљем уплату, шта можете да ми посаветујете?"

Представништво Републике Српске у Москви објавило је рачун за пружање помоћи становништву. А амбасада Србије претворила се у прави антикризни штаб — рекао је за Глас Русије амбасадор Славенко Терзић:

Имамо сада тону и по помоћи: намирнице, одећу и обућу, лекове, воду за пиће, антисептичка и хигијенска средстава. И, наравно, стижу новчана средства. Амбасада Србије отворила је рачуне у три валуте. Поред тога, новац може да се да дикретно код нас, разуме се, уз издавање званичне потврде. Обраћају нам се са Урала, из Сочија, одазив руских грађана је врло велик. Долазе и баке, маме са децом. Веома смо захвални на било каквој помоћи. Као што се зна, руска влада је послала неколико авиона хуманитарне помоћи, хеликоптере, а пре тога искусне спасиоце који су испољили хероизам. Сада се одазивају и обични људи.

Могуће да ће део хуманитарног терета бити послат у Србију већ данас, ради тога је потребно уредити формалности са царином — објаснио је господин Терзић. Према речима дипломате, осигурана су два начина доставе — посредством Air Serbia и теретним возилима која достављају робу из Србије у Русију.

Шта мисле руски грађани о дешавањима на Балкану и одакле ова спремност да помогну? Московљанин Јевгениј Степанов своју одлуку да се придружи добротворној акцији објаснио је за Глас Русије овако:

Руси и Срби су братски народи: заједничка историја, један Бог. Одмах сам се заљубио у Србију чим сам допутовао. Сваки Рус који има представу о нашој историји, мени се чини, сад треба да се одазове.

Руски новинар и писац Вадим Самодуров који живи у Србији, објављује у друштвеним мрежама приче пострадалих породица које (као и многи други у земљи) живе од рада на својој земљи, и спреман је да им преда сакупљена средства:

Ја мислим да је наменска помоћ најефикансија. Треба се укључити и не мислити да мојих 10 евра неће да поправе ствар. Поправиће, зато што мало по мало накупиће се велика сума која ће отићи за разне послове. Напорима појединаца и група у ствари може да се уради много.

Олга Серебровска руководи пројектом Помози делом који већ годинама сакупља средства за косовске Србе. Ипак, почев од овог викенда, да се ”Помогне делом” може и пострадалима од поплава у Србији и Републици Српској:

Људи су схватили да ништа неће проћи само од себе, да нема неког великог и богатог који ће доћи и решити све проблеме Србије и Републике Српске. Разарања су страшна – однет је плодни слој земље, угинула је стока. Шта да се говори о разарањима кућа, инфраструктури... Потребна је огромна количина средстава, и биће потребна током многих година.

Извор: Глас Русије

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти