Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Посета Србији руског сенатора А.Климова

СНС и Јединствена Русија: Подизање односа на стратешки ниво

Потпредседник СНС Марко Ђурић састао се са председником Комисије за међународну сарадњу Генералног савета Јединствене Русије Андрејом Климовим. На састанку је покренута иницијатива да се после сусрета председника Александра Вучића и Владимира Путина у јануару 2019. године организује и састанак СНС и Јединствене Русије на највишем партијском нивоу.

Климов је истакао значај сарадње двеју странака, наводећи да је Јединствена Русија спремна да Српској напредној странци понуди стратешко партнерство, какво у овоме тренутку владајућа руска странка има само са неколико партија у свету, истиче се у саопштењу.

Андреј Климов и Марко Ђурић
Андреј Климов и Марко Ђурић

Представници Српске напредне странке и Јединствене Русије усагласили су план развоја сарадње у 2019. години и подизање страначких односа на стратешки ниво.

Саговорници су констатовали да Србија и Русија, као и две владајуће странке, деле многе заједничке вредности и да постоји велики потенцијал за снажење и продубљивање сарадње.

"Грађани Србије и њена влада уверени су да је тежња да се очува и ојача сарадња Србије и Русије од обостраног интереса, а кључан подстицај томе дају и изванредни односи председника Александра Вучића и Владимира Путина", рекао је Ђурић.

Према Ђурићевим речима, Србија се великим корацима економски и војно опоравља, што потврђују и егзактни подаци о вишегодишњем буџетском суфициту, расту бруто домаћег производа од 4,9 одсто у првој половини ове године и највећи прилив страних инвестиција у региону, који је већи него у све земље региона заједно.

Србија, како је додао, захваљујући економском расту јача и одбрамбене капацитете које су претходне власти уништиле, и наставиће да љубоморно чува своју војну неутралност.

Ђурић је захвалио Русији на доследној подршци Србији у настојањима да одбрани своје државне и националне интересе, истичући да се и даље најснажнији притисци на Србији врше по питању Косова и Метохије.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3324060/sns-i-jedinstvena-rusija-podizanje-odnosa-na-strateski-nivo.html

 

Пуна подршка Русије Србији у вези са Косовом

Андреј Климов и Ненад Поповић

© Tanjug / Тања Валич

 

Русија пружа пуну подршку Србији по питању Косова и за њу је прихватљиво свако решење које је прихватљиво за српски народ и које је у складу са Резолуцијом 1244 СБ УН, оценили су данас у Београду министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и заменик председника Одбора за спољне послове Савета федерације Русије Андреј Климов.

Како је саопштено из Поповићевог кабинета, двојица саговорника истакла су задовољство због одличне сарадње Србије и Русије, оценивши да постоји огроман потенцијал за њено унапређење у области иновација и дигиталне економије.

Климов је такође изразио захвалност српском народу и Српској православној цркви због неподељене подршке очувању јединства Руске православне цркве у вези с расколом у Украјини.

Поповић је истакао да Србија трпи огромне притиске да постане чланица НАТО-а, али да српски народ никада то неће дозволити и поновио да Србија никада неће увести санкције Русији.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201811171117868218-popovic-klimov/

 

Руски и европски посланици разговарали о сајбер-безбедности

Заменик председника Одбора за међународне послове и председник Комисије за заштиту државног суверенитета Савета федерације Андреј Климов.

© Sputnik / Александр Натрускин

 

Делегација Федералне скупштине Русије разговарала је с посланицима Европског парламента о проблемима у сфери сајбер-безбедности на консултацијама у Београду, саопштио је шеф Групе за везе с Европским парламентом у Савету Федерације Андреј Климов.

По трећи пут у Београду је одржан циклус састанака под називом „Београдске консултације“, који се одржава у оквиру сарадње посланика Европског парламента и посланика и сенатора Руске Федерације.

На састанцима су заједно с руском делегацијом учествовали и посланици из Немачке, Аустрије, Бугарске и Финске, а многи од њих, према речима Климова, заузимају високе позиције у Европском парламенту.

„То је данас, заправо, једина редовна платформа за директну размену мишљења наших посланика након што је читав низ мојих колега укључен у разне врсте спискова и након што је фактички замрзнут рад Комитета за парламентарну сарадњу Русија-ЕУ“, рекао је сенатор.

Он је навео да је, захваљујући томе што Београд није увео санкције Русији и што је доступан за сваког посланика Европског парламента, та платформа „данас постала једино острвце здравог разума, на којем се може разговарати о веома озбиљним темама отворено и професионално“. 

„Овог пута смо узели за основу три практично важне теме: две теме се тичу нових изазова 21. века, пре свега изазова у сфери информационо-компјутерских технологија. Говорили смо у почетку о такозваној ’дигиталној будућности‘ и проблемима који тамо постоје, укључујући оне који су пред законодавцима наших држава. Друго, говорили смо о сајбер-безбедности и сајбер-криминалу“, рекао је Климов. 

Трећа тема састанака били су избори за Европски парламент, који ће бити одржани у мају 2019. године, и настављање међупарламентарних односа након њих. 

„Одлучено је да, кога год да изаберу народи одговарајућих држава, морамо тај формат да наставимо све док Комитет Русија—ЕУ не почне да ради нормално“, рекао је Климов.

Извор: https://rs.sputniknews.com/rusija/201811171117867800-Ruski-evropski-poslanici-sajber-bezbednost-razgovor/ 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти