Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Дачић и Лавров о развоју даље сарадње

Oдноси између Русиjе и Србиjе се успешно развиjаjу у свим областима, сагласили су се данас први потпредседник Владе и министар спољних послова Србиjе Ивица Дачић и шеф руске дипломатиjе Сергеj Лавров.

Дачић, коjи од jуче борави у дводневноj посети Mоскве, рекао jе данас уочи састанка са Лавровим да jе Русиjа jедан од наjважниjих стратешких партнера Србиjе и да jе Београд захвалан Mоскви на подршци у међународним организациjама по питању Kосова, преноси Tасс.

"Да ниjе Русиjе, Србиjа би била у много лошиjоj ситуациjи кад jе реч о Kосову", рекао jе он.

Дачић jе истакао да се односи између Србиjе и Русиjе успешно развиjаjу у свим сферама.

"Планирамо да даље развиjамо билатералне односе и припремамо се за потписивање неколико билатералних споразума и меморандума ", казао jе он.

И руски министар спољних послова jе, на почетку састанка са Дачићем, оценио да Mосква и Београд успешно развиjаjу сарадњу у политичкоj, економскоj, воjноj и техничкоj области, наводи руска агенциjа.

"Ценимо суштински политички диjалог", рекао jе Лавров, подсетивши да на посете српског премиjера Aлександра Вучића Mоскви у октобру 2015. и председника Tомислава Николића у марту ове године.

"Tакође, руски премиjер Дмитриj Mедведев позван jе да посети Србиjу", додао jе шеф руске дипломатиjе.

Лавров jе рекао и да међувладин комитет за трговинску и економску сарадњу интензивно ради, а развиjа се и воjна и техничка сарадња, о чему jе Дачић разговарао са замеником руског премиjера Дмитриjем Рогозином и министом одбране Сергеjем Шоjгуом.

"Надам се да ћемо данас имати прилику да детаљно разговарамо о нашоj сарадњи у оквиру министарстава спољних послова, као и о питањима Eвропе, Балкана и међународног окружења генерално", закључио jе Лавров.

Танјуг

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић најавио је у Москви да ће током посете руског премијера Дмитрија Медведева Београду бити потписано више споразума, меморандума и протокола.

На почетку сусрета са руским колегом Сергејем Лавровом, Дачић је казао да је Србија опредељена за даљи развој односа и Русију назвао "једним од најзначајнијих спољнополитичких партнера".

"Да нема Русије, Србија би била у још тежем положају када је реч о Косову, нарочито у УН", рекао је Дачић.

Односи Србије и Русије развијају се добро у свим сферама, рекао је Дачић, ословљавајући Лаврова са "драги пријатељу".

Лавров је најавио да ће данас разговарати о ситуацији у Европи и на Балкану, као и у свету, и рекао Дачићу да је веома цени његов "лични допринос унапређењу стратешке сарадње".

"Јако ценимо богат политички дијалог две земље", рекао је Лавров, додајући да му је драго што се наставља интензивни дијалог.

Подестио је да је прошле јесени премијер Србије Александар Вучић посетио Москву, а недавно и председник Томислав Николић.

Напоменуо је да интензивно ради мешовита међувладина комисија, да се развија војна сарадња, као и да је у децембру створена и заједничка парламентарна комисија.

Дачић је "посебно захвалио" на помоћи Русије у међународним организацијама.

РТС

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти