Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Александар Чепурин: Србија не треба да брине, барем не ове зиме

За даље ћемо се договорити на пријатељски начин уз два услова: здрав прагматизам и поверење, поузданост и постојаност у односима, рекао је руски амбасадор у Београду

Поводом руског става о престанку изградње „Јужног тока” и реакције ЕУ, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин јуче је рекао да је прича једноставна и сликовита: Колумбо је, тражећи Индију, пронашао Америку.

„Запад и Брисел су поткопали ’Јужни ток’. Чему таква нервоза сада и зашто се пребацује кривица на Русију”, рекао је руски амбасадор упитавши да ли је Европска комисија питала земље кориснице руског гаса да ли је то њихов интерес и зашто се то онда ради.

Руски дипломата је нагласио да је Москва стрпљиво чекала сагласност Бугарске и да је пробијено неколико рокова. „Русија је чекала и октобар и новембар, прошао је и 1. децембар, а сагласност из Бугарске није стигла. Не знам да ли је то Бугарска сама одлучила, да ли је то Брисел одлучио или неко ван Брисела”, рекао је Чепурин и додао да што је руски гасни гигант „Гаспром” чинио више уступака, то му је више услова постављано у вези са „Јужним током”. „Русија је стално стављана у ситуацију да тражи и моли, али и да плаћа и моли”, рекао је Чепурин и нагласио да су се стално мењала правила на штету „Гаспрома”.

Руски амбасадор је нагласио да Србија не треба да се брине, барем што се тиче ове зиме. „Русија ће испунити све своје обавезе. Србија ће ове зиме бити обезбеђена јер је о томе постигнут договор са председником Путином и Русија ће учинити све да не дође ни до каквих компликација”, казао је Чепурин подсетивши да је складиште у Банатском Двору напуњено и да испоруке теку како је и планирано. Што се тиче проширење сарадње у будућности, Чепурин је навео да неће бити проблема, да треба разговарати са представницима „Гаспрома” и да постоје неочекиване и интересантне могућности.

Руски дипломата је рекао да је јасно да из америчких амбасада у државе стижу налози да се прекине учешће у „Јужном току”, али је подсетио да постоје и сопствени интереси тих држава. „За Европу је важно да сагледа свој интерес и да полако разговарамо о укидању санкција и успостављању партнерских односа”, казао је Чепурин и навео пример Турске, која је чланица НАТО-а, али се руководила властитим интересима и постигла споразум са Русијом.

Упитан да ли би Русија сада, после замрзавања Јужног тока, пристала на ревизију Међудржавног споразума између Србије и Русије, Чепурин је одговорио да ће Москва испунити све што стоји у споразуму са Србијом."Не треба да се увлачимо у спекулације које су измишљене и представљају покушај јефтине пропаганде, а само са циљем да се нанесе штета Србији", рекао је Чепурин и додао да Русија нема у својој традицији праксу да некога компромитује и ради на нечију штету.

Упитан ко ће Србији платити одштету и да ли је могућа ревизија споразума постигнутог 2008. године између Србије и Русије, Чепурин је одговорио да је важно да пронађемо могућност да наставимо сарадњу на основу заједничких интереса за шта су потребна два услова: здрави прагматизам и поверење, поузданост и постојаност у односима. На инсистирање новинара да одговори ко ће Србији платити одштету, Чепурин је рекао да би Србија требало да се обрати ЕУ.

„Договорићемо се са Србијом на пријатељски начин”, казао је руски дипломата на крају конференције која је заказана много раније и била је посвећена теми манипулације примерима Косова и Крима у вези са правом на самоопредељење.

------------------------------

Не тражимо дипломатски статус за особље базе у Нишу

Говорећи о руско-српском хуманитарном центру у Нишу, Чепурин је нагласио да „није реч ни о каквој војној бази и ни о каквом центру шпијунаже”.

Поводом написа у медијима да Русија тражи потписивање новог уговора о статусу овог центра, Чепурин је рекао да није реч о новом уговору него да су у питању анекси. Он је нагласио да се приликом увоза хуманитарне помоћи (што је редовна активност овог центра) ни у једној земљи она додатно не опорезује.

Руски дипломата је демантовао и тврдње да Русија захтева да се њеним држављанима у овом центру да дипломатски статус, упитавши зашто особљу „не би био понуђен некакав папир, документ који није дипломатски статус”.

„Зашто се руска хуманитарна помоћ приказује у негативном светлу”, упитао је Чепурин и подвукао да се исто догађа и са „Јужним током”.

Нагласивши да је неопходна јасна и чиста ситуација, руски амбасадор је рекао да је поводом обележавања годишњице овог центра позвао амбасадоре других земаља да дођу на прославу 13. децембра.

„Све је јавно у центру, поред министра унутрашњих послова позвао сам многе амбасадоре да се и својим очима увере”, закључио је руски амбасадор и подсетио да је предвиђено да до 2017. године Русија издвоји 102 милиона долара хуманитарне помоћи за нашу земљу.

 

Извор - Политика

 
Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти