Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

„Прва међународна евроазијска конференција“ у Београду

У БЕОГРАДУ - У САВА ЦЕНТРУ - ОДРЖАНА „ПРВА МЕЂУНАРОДНА ЕВРОАЗИЈСКА КОНФЕРЕНЦИЈА”

* Директор Информационо-аналитичког центра за изучавање постсовјетског простораАлексеј ВЛАСОВ:Евроазијски интеграциони пројекат је отворен за Србију. Од њеног могућег прикључења имале би користи обе земље: Русија не би имала поузданијег савезника од Србије, а Србија би се нашла у кругу земаља које своју интеграцију граде на потпуно равноправним основама

* Председник Партије мира и јединства Сажи УМАЛАТОВА: Стварање Евроазијског Савеза преставља спасење човечанства од глобалне агресије

* Председник покрета „Млада Евроазија” Јуриј КОФНЕР: Само Евроазијски Савез може да дигне Србију на ноге. Евроазијски православни концепт доноси и решење за територијално и државно јачање Србије, јер не можете градити односе са Албанцима само на основама српског национализма

* Конференцију је поздравио Владимир Кршљанин, као председник Покрета за Србију и представник Општесрпског народног фронта у формирању, који је позвао на хитно и опште окупљање јер је због Косова и Метохије, угрожавања великих економских пројеката са Русијом и увлачења земље у смртоносни евроатлантски загрљај, угрожен и сам опстанак Србије

________________________________________________________________________________________________

ДАНАС је у београдском Сава центру, у организацији НВО „Евроазијска Србија”, а у сарадњи са руском агенцијом Россотрудничество, одржана „Прва међународна евроазијска конференција”.

Пред пуном салом – око 200 грађана и представника патриотског невладиног сектора у Србији, наступило је неколико гостију из Русије, по један представник из Украјине и Бугарске и неколико домаћих говорника, уз пригодан  културно-уметнички програм.

Конференцију је отворио представник Россотрудничества и директор Руског дома у Београду Михаил Денисов.

Гост из Москве др Алексеј Власов, генерални директор Информационо-аналитичког центра за изучавање постсовјетског простора на Универзитету Ломоносов, говорио је о досадашњим достигнућима евроазијског интеграционог пројекта и истакао његову отвореност за Србију.

Од њеног могућег прикључења, нагласио је Власов, имале би користи обе земље: Русија не би имала поузданијег савезника од Србије, а Србија би се нашла у кругу земаља које своју интеграцију граде на потпуно равноправним основама и без политичких условљавања, јер у евроазијским структурама, за разлику од ЕУ, све државе чланице имају подједнак глас.

Он се заложио за стварање информативно-аналитичког центра у Београду, који би помагао нашој јавности да буде у току са збивањима на простору евроазијских интеграција, такође и за интензивирање и обједињавање напора невладиног сектора на овом пољу, као и за његово укључивање у међудржавни дијалог Србије и Русије.

На овај начин, подвукао је Власов, настајале би се нове и привлачне идеје и идеологија за нове генерације, које се не сећају ни СССР-а ни Југославије, што је веома важно, јер нам нису довољни економска корист и историјска традиција.

Председник Партије мира и јединства Сажи Умалатоваје најпре одала признање „великом и многострадалном” српском народу. Она је истакла  да САД и њихови западноевропски сателити представљају извор глобалне обмане, сејући нестабилност, хаос и агресију, а притом се и сами налазе у страшној кризи.

Стварање Евроазијског Савеза, по њеним речима, преставља спасење човечанства од глобалне агресије. Ниједна земља света данас нема већег и бољег пријатеља од Русије, нагласила је она и додала да је због таквог развоја руски председник Владимир Путин изложен све бројнијим нападима и споља и изнутра. Али, ми смо уверени, рекла је она, да ће он све то издржати и да неће скренути са пута.

Говорећи о историјским темељима уједињења, она је подсетила и на ситуацију из 1871, после руско-турског рата, када смо били на корак од уједињења на пансловенским основама и на идеје генерала Скобељева, који је заговарао заједницу народа које би повезивала само заједничка војска, монета и царина, а свим осталим пословима би управљали самостално. На тим основама, смислила сам нови слоган, рекла је на крају Умалатова: „Словени свих земаља, уједините се!”.

Најотворенији и најхрабрији у свом наступу је био председник покрета „Млада Евроазија” Јуриј Кофнер. Он је истакао да је евроазијство ослободилачки покрет који се мора доказати на примеру Србије.

Само Евроазијски Савез – указао је - може да дигне Србију на ноге и ослободи је њене окупационе власти. Истовремено, евроазијски православни концепт доноси и решење и за територијално и државно јачање Србије, јер, како је рекао, „не можете градити односе са Албанцима само на основама српског национализма”.

Српски народ данас изумире, рекао је он, са негативном стопом демографског раста од -4% у последњој деценији. Пред вама је или демографска зима или евроазијско пролеће. Уз то, еманципација Србије без економског развоја је немогућа, а евентуалним уласком у ЕУ изгубићете и последње остатке своје привреде. Дакле, једини начин за преживљавање је свргавање западног окупационог режима, нагласио је Кофнер, уз бурне аплаузе свих присутних.

О негативним искуствима својих земаља на евроатлантском путу и неопходности њиховог повратка православној цивилизацији, говорили су Сергеј Белоус из Украјине и Рангел Бараков из Бугарске.

Учесници из Србије, Наталија Кљајић, Бранко Драгаш и Оливера Милин, говорили су о политичким, економским и културним аспектима утемељења будућности Србије на стратешком повезивању са Русијом и укључивању у евроазијске интеграције, као и о потреби окупљања и организовања националне елите, која ће бити посвећена добробити народа.

Конференцију је поздравио Владимир Кршљанин, као председник Покрета за Србију и представник Општесрпског народног фронта у формирању, који је позвао на хитно и опште окупљање када је због Косова и Метохије, угрожавања великих економских пројеката са Русијом и увлачења земље у смртоносни евроатлантски загрљај угрожен опстанак Србије.

Исто је учинио и Војислав Видаковић, атаман амбасадорске станице „Светосавска” – званичне испоставе Централне козачке војске Русије у Србији, који се заложио за борбени, а не вербални одговор на изазове са којима је суочена Србија која може имати само један – православни и светосавски темељ своје политике.

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти