Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Србији потребна помоћ

Десетине људи су постале жртве једне од најстрашнијих природних стихија у току читаве историје Србије. Више од 30 хиљада Срба су остали без скровишта, хиљаде стамбених зграда су скроз уништене или озбиљно оштећене. Стихија је срушила више од 4,5 хиљаде километара аутопутева и железничких пруга, поплављено више од 80 хиљада хектара пољопривредних површина, погинула је велика количина стоке, птица и других домаћих животиња. Штета од поплава је колосална за малу земљу. 

 Фото: РИА Новости

Русија није остала равнодушна према трагедији братског народа. Она је прва пришла у помоћ Србији. Ујутро 16. маја, следећега дана након обраћања Председника Владе Србије Александра Вучића Влади Руске Федерације, у Нишу је слетео први авион МЧС Русије са напредном групом искусних спасилаца – 79 људи са савременом спасилачком опремом.

Руски спасиоци су евакуисали са поплављених територија скоро 2300 људи. Са три специјална лета из Москве у Србију су достављене око 106 тона хуманитарне помоћи која преко Руског хуманитарног центра у Нишу се усмерава у регије земље којима је та помоћ најпотребнија. Поред тога Руска Федерација је упутила у Србију два вишенаменских хеликоптера Ка-32 МЧС Руске Федерације, који су евакуисала страдали из зоне елементарних непогода и допремали хуманитарну помоћ у тешко приступачне регије Србије.

Његова Светост Патријарх Московски и све Русије Кирил се обратио нашем народу са позивом да пружи помоћ српској браћи. Подворје Руске Православне Цркве у Београду, Московска Патријаршија сакупљају средства и организују могућу помоћ. У низу градова Русије (Москва, Санкт-Петербург, Сочи, Самара, Пенза и други) отворена су места пријема хуманитарне помоћи за страдале. Средства сакупљају навијачи руских спортских друштава – ЦСКА, Динамо, Зенит.

Озбиљну помоћ су пружиле руске компаније које раде у Србији: о.а.д. „НИС“, а.д. „Лукојл Србија“, а.д. „Силовије машине“, а.д. „Сбербанк Србија“, а.д. „Југоросгаз“, а.д. „Јужни ток Србија“, д.о.о. „РЖД-Интернешнл“, Фабрика бакарних цеви у Мајданпеку и друге. Тако на пример о.а.д. „НИС“ је одмах извршила отпрему више од 250 хиљада литара авионског петрола, евродизела и бензина, 25 хиљада килограма мазута. Поред тога, компанија је пружила страдалим 70 хиљада литара воде. А.д. „Лукојл Србија“ је предало Влади Србије 80 литара евродизела. Руске банке су у најкраће рокове отвориле рачуне за помоћ страдалим. „Сбербанка  Србија“ је набавила храну за децу, конзерве, средства хигијене опште вредности од 2,5 милиона динара.

Многе руске компаније су предложиле своје услуге за ликвидацију последица разорних поплава. Међу њима су а.д. „Силовые машины“, а.д. „Јужни ток Србија“, а.д. „РЖД Интернешнл“ и друге. Нико није остао равнодушан. Руске регије скупљају помоћ.

Брзо је на насталу ситацију реаговала Амбасада Русије у Србији. Амбасадор Русије заједно са руским спасиоцима, одмах након њиховог доласка у Србију, отишао је у епицентар елементарне непогоде – град Обреновац.

Међу радницима Амбасаде Русије, Школе при Амбасади, Трговог Представништва Русије у Србији и Руског дома у Београду почело је прикупљање финансијских средстава за помоћ страдалим. Овој акцији су се придружили представници „Аерофлота“ и „Парламентарске новине“. У току неколико дана била су сакупљена значајна финансијаска средства из личних џепова радника.

Пружи се стална помоћ Градском центру за физичку културу „Стари ДИФ“ (Делиградска 27), у којем је првобитно било смештено више од 150 људи, који су страдали од поплава. Купују се неопходни лекови, најпотребнији медицински уређаји (за мерење притиска, топломери), најнеопходнији технички уређаји (електрични чајници, фрижидер, микроталас), намирнице (хлеб, каше брзе припреме, храна за бебу, воће).

Кувар Амбасаде два пута недељно кува ручкове, сарадници Амбасаде посећују страдале.

Сада након прве фазе борбе са елементарном непогодом и спасавања људи, Србија је суочила са другом, такође компликованом задатком – то је уклањање последица „српског цунамија“. Њој ће бити потребна солидарност и помоћ од стране међународне заједнице.    

А.В. Соколов, третий секретарь Посольства

О.А. Татарченкова,секретарь-референт Посольства

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти