Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Стефановић и Патрушев о унапређењу сарадње

Секретар Патрушев је предложио министру Стефановићу, да следеће године, на маргинама међународне конференције високих представника задужених за питање безбедности, потпишу меморандум о узајамном разумевању Савета безбедности Русије и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и секретар Савета безбедности Руске Федерације Николај Патрушев оценили су данас у Београду да постоји простора за унапређење сарадње безбедносних служби две земље.

„Наш задатак је да остваримо још бољу сарадњу са руским службама безбедности. Већ сада  имамо добру сарадњу са Министарством унутрашњих послова, Федералном службом обезбеђења, Федералном службом безбедности, Националном гардом, али сматрамо да има места за унапређење и да у наредном периоду можемо да разменимо ближе искуства у  области безбедности“, рекао је министар Стефановић.

Изразивши наду да ће на данашњим састанцима бити направљен корак напред, Стефановић је указао да ће колеге из Руске федерације упознати са безбедносном ситуацијом у Србији, борби против тероризма и екстремизма и организованога крминала, као и са изазовима са којима се Србија суочава везано за мигрантску кризу.

Министар Стефановић истакао је да сва српска министарства, безбедносне службе и друге институције раде као једна како би спречиле да Република Србија и њени грађани буду мета терориста и организованог криминала.

Секретар Патрушев је предложио министру Стефановићу, да следеће године,  на маргинама међународне конференције високих представника задужених за питање безбедности, потпишу меморандум о узајамном разумевању Савета безбедности Русије и Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

"Ради увођења реда у наше контакте предлажем ревитализацију рада на меморандуму о узајамном разумевању Савета безбедности Русије и Министарства унутрашњих послова Србије", рекао је Патрушев и објаснио да такав документ није правно обавезујућег карактера и нема статус међународног уговора.

Секретар Савете безбедности Руске федерације је објаснио да би њиме били створени неопходни формални услови за одржавање редовних консултација по питањима од обостраног интереса и додао да та институција такву врсту Меморандума има са најповерљивијим партнерима.

Патрушев је подсетио да је последњи састанак Савета безбедности Руске Федерације са делегацијом Министарства унутрашњих послова одржан ове године у Грозном и да је на њему разговарано о проблемима међународне и регионалне безбедности.

Он је истакао да очекује учешће Србије, која је постала традиционални учесник  међународних састанака високих представника који надгледају питање безбедности, и на следећој конференцији која ће бити одржана 2017. године.

Министар Стефановић и секретар Савете безбедности Руске федерације Патрушев претходно су положили венце на споменик ослободиоцима Београда у Другом светском рату.

Министарство унутрашњих послова Србије, Танјуг

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти