Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сто година од Великог рата на "Руском некропољу"

Обележена стогодишњица почетка Првог светског рата на реновираном спомен-гробљу "Руски некропољ" у Београду. Представници Српске и Руске православне цркве, српске владе и делегације из Москве поручили су да су Срби и Руси народ исте крви који је увек био и остаће заједно.

Патријарх српски Иринеј у Иверској капели служио је парастос палим војницима. У обраћању присутнима рекао је да се увек, а данас посебно, сећамо храбрих јунака из Русије, преноси Танјуг.

"Ми поштујемо и негујемо ту љубав и ту жртву", нагласио је патријарх и додао да данас, када се на Србију врши велики притисак да бацимо сенку на руски народ, "ми то никада ни по коју цену не можемо учинити".

Према његовим речима, Србија има пуно разумевање за Европу којој сматрамо да припадамо, пре свега припадамо словенској породици народа.

Он је изразио подршку државном руководству Србије у испуњавању жеља народа и одржавању односа са Русијом.

Осврнувши се на 1914. годину и почетак Великог рата, министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин истакао је да је "једина светлост у том мраку била далека, а опет блиска Русија".

"Никада у историји света тако велики народ није поднео толико жртава зарад тако малог народа, нити му је пребацио за иједну једину жртву", указао је Вулин.

Ни Срби ни Руси, како је приметио, нису погрешили када су одговорали на најтежа историјска питања и када су бирали између добра и зла.

Vulin-Ruskogroblje.jpg
Министар Александар Вулин полаже венац на споменик

"Србија и Русија су увек биле на правој страни света", закључио је министар Вулин.

Шеф руске Федералне агенције за питања Заједнице независних држава, сународника у иностранству и међународну хуманитарну сарадњу, Константин Косачов, рекао је да је рат који је избио пре сто година многе светске државе ставио пред тежак избор како да се понашају, а руски избор је био, на првом месту, моралан.

Према његовим речима, "тренутна политика наших двеју земаља је најлепша надокнада за оно што се догодило пре сто година" када су руски војници пролили крв на српском тлу.

"Заједничким снагама треба да омогућимо да трагичан сукоб у Украјини не прерасте у неки велики рат", поручио је Косачев и додао да "ми то нећемо допустити".

Председник Комитета за социјалну политику Савета Федерације (Горњи дом руског парламента) Валериј Рјазански захвалио је свима који су помагали у обнови руског гробља у Београду.

"Сматраћемо да је наша мисија испуњена када овде, испред гробова сахрањених војника, почне да тече река људи из Русије, Украјине, Белорусије, свих земља које су биле у саставу државе чији су држављани погинули овде", закључио је Рјазански.

Присутнима се обратио и званични представник Руске православне цркве у Србији Виталиј, који је истакао значај "Руског некропоља" и његове обнове.

Директор српске Фондације за реновирање Некропоља Ненад Поповић рекао је да је тај спомен-комплекс симбол нашег заједничког страдања, али и снаге.

"Овом обновом Србија и Русија шаљу недвосмислену поруку свима да су биле, јесу и биће свуда заједно", рекао је Поповић.

Након интонирања српске и руске химне, положени су венци код Споменика руске војничке славе и Спомен-кострунице браниоцима Београда.

После полагања венаца на спомен костурнице палим српским и руским војницима, Руска делегација приуствовала је отварању изложбе "За веру и отаџбину!" у Галерији Прогрес.

Животне приче у Великом рату представљају културни центри из Русије и уметничка удружења из наше земље. Изложбу је отворио амбасадор Руске федерације Александар Чепурин.

Пројекат "Руског некропоља" који је данас, поводом стогодишњице Првог светског рата, свечано отворен после рестаурације, реализован је на иницијативу председника Русије Владимира Путина.

У више од 800 гробова "Руског некропоља" сахрањено је око 1.000 генерала и официра, истакнути представници руске интелигенције, делатници науке и културе, свештенство.

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти