Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сусрет Лавров-Кери

Шефови дипломатија САД и Русије Џон Кери и Сергеј Лавров разговарали су на маргинама Министарског састанка ОЕБС-a у Београду у просторијама руске делегације.

 

Сергеј Лавров и Џон Кери су се руковали и разговарали први пут након што је Турска, чланица НАТО-а, 24. новембра оборила руски "сухој" изнад границе са Сиријом.

Сергеј Лавров и Џон Кери
Сергеј Лавров и Џон Кери

Почетак билатералног састанка у Комбанк арени, где се одржава скуп, забележио је велики број сниматеља и фото-репортера.

Састанак је одржан у просторијама руске делегације, јер су Руси, како преносе неки медији, били изричити у томе да не иду никуда другде.

Лавров је вечерас рекао да је са Керијем разговарао о подацима које је објавило руско министарство одбране, а који се тичу трговине нафтом од стране Турске.

"Кери је рекао да они те податке сада изучавају пошто нису уверени да су они тачни, међутим, по мом мишљењу, квалитет докумената, видео-снимци и фотографије говоре сами за себе. Даћемо нашим партнерима нешто времена да изуче то што је представило наше министарство", рекао је Лавров новинарима у Београду.

Додао је да је са Керијем пре свега разговарао о борби против ИД и да се Кери сложио да је једна од неопходних мера затварање турско-сиријске границе, као и турско-ирачке.

"Американци схватају да је то неопходно, да су Курди у томе као и у борби против ИД савезници и Сједињених Држава и многих европских земаља, али таква мера се може донети само уз напоре свих", рекао је Лавров.

Према његовим речима, једна од тема биле су и Бечки преговори о Сирији, односно кога треба сматрати терористом.

"Ту се мишљења разликују и унутар америчке коалиције и укључујући питање Курда", рекао је Лавров. Он је додао да је сада најважније да се изасланику УН Стефану де Мистури пружи помоћ у формирању делегације сиријске опозиције како би политички процес почео што пре.

"Ми смо изнели наше ставове о томе ко треба да буде у тој делегацији са изузетком терориста и екстремиста. САД имају свој предлог а Саудијска Арабија свој", рекао је Лавров.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти