Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сусрет В.Путина и А.Вучића у Москви

Вучић и Путин: Добри односи, имамо о чему да разговарамо

© Sputnik/ Максим Блинов
 

Председник Србије Александар Вучић и председник Руске Федерације Владимир Путин данас су на почетку састанка исказали задовољство економском и сваком другом сарадњом и најавили да ће имати пуно тема за разговор током двоипочасовног састанка.

Путин је истакао да је ово прва посета Вучића као председника Србије и нагласио:

„Драго ми је да вас поздравим — имамо добре односе још од времена када сте били премијер и надам се да ће тако бити и убудуће“.

Руски председник је подсетио да се наредне године обележава 180 година од успостављања дипломатских односа две земље.

Путин је констатовао да се односи развијају, посебно у области привреде, и да расте робна размена као и директна руска улагања.

„Имамо о чему да разговарамо и драго ми је што сте ту“, речи су добродошлице руског српском председнику.

Председник Србије је захвалио Путину на подршци коју пружа Србији по питању очувања територијалне целовитости и интегритета Србије.

„Захвалан сам на свему што сте учинили — Срби цене и увек ће бити захвални за подршку и помоћ коју нам пружате“, рекао је Вучић.

Обраћајући се Путину на руском језику, Вучић је истакао као значајну чињеницу да се економска сарадња стално унапређује, као и политички односи. Он је честитао Путину на кандидатури за нови председнички мандат, изразио уверење да ће будућа сарадња бити на још вишем нивоу и захвалио на добродошлици и гостопримству. 

Састанак је почео са 45 минута закашњења, а присуствују му и делегације две стране.    

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Вучић: Србија високо цени руку пријатељства коју јој је Путин пружио

Русија је заинтересована за стабилизацију прилика на Балкану, рекао је председник Русије Владимир Путин на конференцији за новинаре након састанка са Александром Вучићем. Путин је поручио да Србија може да постане важан елемент у транзиту руског гаса. Србија високо цени руку пријатељства коју нам је председник Русије пружио, истакао је Вучић.

Председници Русије и Србије обратили су се медијима након састанка у Кремљу.

 

Конференција за медије председника Вучића и Путина

 

Владимир Путин је рекао да је Русија заинтересована за стабилизацију прилика на Балкану.

"Наставићемо да пружамо подршку Србији и њеној територијалној целовитости", рекао је руски председник и додао да ситуација мора политичким путем да се регулише у складу са Резолуцијом 1244.

Када је у питању дијалог Београда и Приштине, Путин је рекао да ће Москва подржати свако узајамно прихваћено решење.

"Русија је заинтересована за стабилизацију прилика у региону. Руска страна ће наставити подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије", рекао је руски председник. 

Истиче да је током састанка приоритет био на економској сарадњи и нагласио да робна размена бележи сигуран раст. "Размена робе порасла је за 26 процената, до милијарду и по долара. Све су веће узајамне инвестиције", рекао је Путин.

Путин је додао да очекује да ће се то и наставити, као и да ће Русија покрити потребе Србије за гасом. 

Напоменуо је да би Србија могла да постане важан елемент у транзиту руског гаса и да се ради на увезивању Србије у пројекат "Турски ток".

"Србија може да постане важан елемент у транзиту руског гаса", поручио је Путин.

У оквиру разговора, како је рекао, констатовано је још једном да је енергетика приоритетна сфера сарадње две земље.

Подсетио је да Србија тренутно готово у потпуности набавља гас из Русије, да су у овој години испоруке гаса из Русије у Србију достигле две милијарде кубних метара, а да би следећих година могле да достигну и три по милијарде.

Навео је такође и да у оквиру сарадње "Гаспром њефт" наставља са реализацијом модернизације НИС-а, који данас запошљава 11.000 људи, а инвестиције у ту компанију достижу три милијарде долара.

"Све су и веће руске инвестиције у Србију и оне достижу четири милијарде долара, док су српски партнери у руску привреду уложили пола милијарде долара", рекао је Путин, додајући да потписана Декларација у области модернизације привреде представља додатни импулс унапређењу сарадње.

Подсетио је да Руске железнице уз помоћ кредита државе од 800 милиона долара раде на реализацији модернизације српских пруга, а две земље имају запажену сарадњу и у банкарском сектору.

Како је рекао, разговара се о формирању слободне трговинске зоне између Евроазијског савеза и Србије.

"У току су консултације, а очекујем да то резултира потписивањем споразума", додао је Путин.

Руски председник је најавио и јачање културне и хуманитарне сарадње, подсетивши да је завршен мозаик на куполи Храма Светог Саве, да је недавно у Србији наступао ансамбл "Александров".

"Захваљујем Вучићу на одлуци да парк у Београду назове по том колективу који је недавно трагично настрадао", рекао је Путин.

Руски председник је додао и да је у Србији све веће интересовање за учење руског језика.

"Договорили смо се да јачамо контакте између људи и повећавамо туристичку размену", закључио је руски председник.

Вучић: Хвала Русији за вето у СБ УН, нећемо уводити санкције

Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће Србија у политичком смислу увек бити захвална Владимиру Путину што је спречио да српски народ добије жиг геноцидног народа, као и на томе што и даље има могућност да се бори за Косово и Метохију, те поновио да Србија неће уводити санкције Русији.

"Србија високо цени руку пријатељства коју нам је Путин пружио, желим му успех да би наставио да спроводи политику јачања веза међу нашим земљама", рекао је Вучић. 

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са Путином поновио да Србија јесте војно неутрална земља и нема тежње да уђе у војне савезе, укључујућу НАТО.

"Желео бих да у име Србије изразим захвалност на подршци коју нам Русија пружа у смислу очувања територијалног интегритета и суверенитета земље. Русија је увек била пријатељ Србије", рекао је Вучић, који се прво обратио на руском језику.

Вучић је истакао да се Србија неће мешати у унутрашње ствари у Руској Федерацији, али је пожелео Путину успех на предстојећим изборима, како би се наставила политика јачања односа две земље.

"Као представник једног малог али поносног и достојанственог народа, желео бих да поручим руском народу да Србија високо цени пријатељство Русије", рекао је Вучић.

"Желео бих да у име Србије изразим захвалност на подршци коју нам Русија пружа у смислу очувања територијалног интегритета и суверенитета земље. Русија је увек била пријатељ Србије", рекао је Вучић.

Назначио је да ће Србија увек бити захвална Русији и председнику Путину за више ствари, али за три посебно.

То је, како је рекао, тренутак када је Русија ставила вето на резолуцију Савета безбедности УН чиме је спречила да српски народ буде проглашен геноцидним и тако добије жиг срамоте, као и на томе што Србија и даље има могућност да се бори за КиМ, путем мира и одговорном и озбиљном политиком.

"И треће, Србија је војно неутрална земља и нема тежње да уђе у војне савезе, па ни у НАТО, а захваљујући подршци Путина, успели смо делимично да ревитализујемо авијацију и очувамо статус војно неутралне земље", назначио је председник Србије.

Александар Вучић и Владимир Путин
Александар Вучић и Владимир Путин

Како је рекао, данас је потписано неколико важних споразума Србије и Русије, а посебно је истакао значај споразума о повећању испорука гаса, што је важно за обе стране.

Чињеница да Србија користи све више гаса јесте доказ напретка индустрије наше земље, апострофирао је Вучић и додао да се Србија није суочила са проблемом испоруке гаса за потрошаче, као и да испуњава своје финансијске обавезе, што није радила пре седам-осам година.

Указао је да се робна размена између две земље сваке године повећава, да је ове године била знатно већа него прошле, те да постоји могућност за још већи раст.

"Србија је мала земља, бројчано и територијално, али смо један од ретких народа који се часно и праведно понаша према руским пријатељима. Знам да за Русију то нема великог значаја, али моја је дужност да истакнем да Србија није и неће увести санкције Русији и да ће радити на очувању искреног пријатељства", рекао је Вучић.

Он је додао да је сигуран да ће се у томе успети, јер је политика руководства Србије суверена, независна и одговорна политика.

У разговорима је, каже, било и речи о наставку војнотехничке сарадње, те споменуо да је Србија додатно заинтересована за хеликоптере и транспортна средства. 

Вучић је позвао Путина да дође на отварање Храма Светог Саве, које је планирано 2019. године, а у чије је опремање руска страна уложила значајна средства.

Обраћајући се на српском језику, Вучић је рекао да су разговорима унапређени односи и учвршћено поверење и изразио је уверење да ће се у областима културе, спорта и осталим сферама унапредити сарадња.

Додао је да ће Србија на највишем нивоу узети учешће у обележавању 75. годишњице од велике Стаљинградске битке, јер су, каже, Срби један од ретких народа који нису учествовали на страни фашизма у рату и увек су се дичили антифашистичком традицијом.

Нагласио је да је са Путином разговарао у четири ока, као и да су делегације две земље разговарале и у ширем и у ужем саставу, те да је тема била и унапређење економске сарадње, која значи бољи животни стандард грађана, али и о томе како и на који начин да решавају проблеме у институцијама међународне заједнице.

Вучић је честитао свим грађанима Србије славу Свети Никола, коју, каже, слави велики број грађана, као и он лично, а председнику Путину и Русији сутрашњи Дан служби безбедности, јер зна колико им је то важно.

"Имали смо одличне разговоре и надам се наставку плодоносне сарадње са Русијом", закључио је председник Србије.

Споразуми у области енергетике, привреде и туризма

Након састанка председника Русије Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића, потписан је низ споразума, међу којима и уговор о већој испоруци гаса за Србију.

Министри енергетике Србије и Русије, Александар Антић и Александар Новак, потписали су Протокол о измени споразума између Владе Србије и Владе Русије о испорукама природног гаса из Русије у Србију, од 13. октобра 2012. године.

Анекс уговора о испоруци природног гаса из Русије у Србију потписали су генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и први човек "Гаспрома" Алексеј Милер.

Министри привреде две земље, Горан Кнежевић и Максим Орешкин, потписали су Заједничку декларацију влада Србије и Русије о сарадњи у области модернизације привреде.

Меморандум о сарадњи у области туризма између српског Министарства трговине, туризма и телекомуникација и руског Министарства културе потписали су министри Расим Љајић и Владимир Медински.

Министар Љајић је потписао и са представником Курске области Споразум између министарства на чијем је челу и администрације Курске области о успостављању међународних и спољноекономских веза у трговинској и економској сарадњи.

Преузето је са http://www.rts.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти