Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Сусрет В.Путина и А.Вучића у Москви 02.10.2018. године

Вучић Путину: Далеко смо од решења за Космет

 

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Руске Федерације Владимиром Путином у Кремљу. Вучић је рекао Путину да смо, без обзира на напоре наше земље да постигнемо компромис и подржимо мир и стабилност, веома далеко од било каквог решења питања Косова и Метохије и нагласио да је држава Србија суочена са свакодневним провокацијама. Након разговора у четири ока, уследиће и састанак две делегације.

Александар Вучић је, на почетку састанка са Владимиром Путином, рекао да је за њега увек велика част када има прилике да се сретне са председником Русије, а да данашњи сусрет има велики значај за Србију.

"Веома сам задовољан развојем наших односа и то је све резултат наших отворених, конструктивних и плодотворних разговора. Односи Русије и Србије на међународном плану су веома добри и морам да вама лично одам велико признање због чврсте позиције коју заузимате у заштити међународног права и животно важних националних и државних интереса Србије", нагласио је Вучић коме је ово, иначе, други сусрет са шефом Руске Федерације.

Рекао је да је веома задовољан развојем односа Београда и Москве.

"То је све резултат наших отворених, конструктивних и плодотворних разговора. Односи Русије и Србије на међународном плану су веома добри и морам да вама лично одам велико признање због чврсте позиције коју заузимате у заштити међународног права и животно важних националних и државних интереса Србије", нагласио је председник Србије.

Вучић је рекао да је ситуација на Западном Балкану веома сложена и да се Србија као држава свакодневно суочава са бројним провокацијама.

"Без обзира на наше напоре да постигнемо компромис и подржимо мир и стабилност, веома смо далеко од било каквог решења питања КиМ", истакао је Вучић.

Нагласио је да ће Србија као слободна и независна држава чувати војну неутралност, и изразио уверење да је Србија данас једина земља на Западном Балкану са таквим опредељењем.

"Што се тиче наших економских веза, ја сам задовољан и мислим да можемо да и убудуће јачамо наше економске односе", рекао је Вучић.

Вучић и Путин у Кремљу
Вучић и Путин у Кремљу
 

Поручује и да је Србија захвална за подршку Русије српским интересима у ситуацији када се Београд свакодневно суочава са провокацијама. 

Захвалио је Путину на свему што ради у корист Србије и позвао га да посети Београд у најскорије време, додајући да би то била велика част за нашу земљу и народ.

Он му је потом поклонио књигу "Моја предивна Србија" руских аутора.

Председник Русије изразио је задовољство што може поново да разговара са својим српским колегом у Москви.

"А сећам се ваше последње посете 8. и 9. маја. Недавно смо обележили и 180. годишњицу наших дипломатских односа. Са задовољством примећујем и раст трговинске размене. Притом је тај раст непрекидан – прошле године износио је 23 одсто, а у првих шест месеци ове године више од 13 одсто", објаснио је Путин.

Он је рекао да се бележи и раст руских улагања у српску привреду, која су достигла четири милијарде долара.

"Сигуран сам да ћемо имати о чему да разговарамо када је у питању ситуација у региону", рекао је Путин.

Разговор председника Србије и Русије настављен је иза затворених врата. 

Путин Вучићу: Морамо да разговарамо о ситуацији на Балкану

Руски председник Владимир Путин рекао је на састанку са председником Србије Александром Вучићем да морају да разговарају о ситуацији на Балкану.

"Уверен сам да је неопходно да разговарамо и о ситуацији у региону", додао је Путин.

Он је са задовољством констатовао да расте ниво робне размене између две земље, као и ниво руских инвестиција у привреду Србије.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3275775/vucic-sa-putinom-u-moskvi.html

 

Вучић: Разумевање и пријатељски став Путина

Председник Александар Вучић изјавио је да је наишао на разумевање и искрени и пријатељски став председника Русије Владимира Путина и Руске Федерације по питању Косова и Метохије. Најавио је да Путин долази у Србију, а да ће датум његовог доласка бити познат за две до три недеље.

Александар Вучић је новинарима у Москви, након састанка са Путином, рекао да је руског председника упознао до најситнијих детаља о комплетној ситуацији на Косову, о томе шта велики светски играчи желе, каква је улога Русије и какву подршку Србија очекује.

"Наишли смо на разумевање, на искрени и пријатељски став Путина и Русије према српском народу и Србији", рекао је Вучић.

Он је истакао да је било речи и о конкретним корацима о којима, каже, не може да говори.

Вучић је захвалио Путину на подршци коју пружа српском народу.

Председник Србије је рекао да Владимир Путин засигурно долази у Србију, а да ће датум његовог доласка бити познат за две до три недеље. 

Вучић је рекао да је Путин тражио од сарадника да му одреде датум посете Србији.

"Путин је рекао сарадницима да му нађу датум за посету Србији. То значи да Путин сигурно долази у Србију", рекао је Вучић.

Када, како је објаснио, тражи да му одреде датум, онда то значи да ће засигурно посетити Србију.

Да је Путин рекао само "долазим", то не би значило и да ће посета бити реализована, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да је задовољан искрено прјатељским ставом који је Путин показао.

"Путин поштује Србију и жели да помогне Србији и на томе сам му захвалан", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је данас најпре имао тет-а-тет састанак са Путином, а затим и сусрет у ширем саставу делегација на коме се разговарало о Путинивој посети Србији.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3276171/vucic-razumevanje-i-prijateljski-stav-putina.html

 

Вучић и Путин сат времена у четири ока, од тога 50 минута о Косову

Владимир Путин и Александар Вучић

© Sputnik / Михаил Климентьев

 

Председник Србије Александар Вучић и руски председник Владимир Путин разговарали су у четири ока сат времена. Разговору су присуствовали руски министар спољних послова Сергеј Лавров и помоћник председника Русије Јуриј Ушаков.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је председника Русије Владимира Путина упознао до најситнијих детаља o стању на КиМ, о томе шта Србија жели, као и каква је улога Русије и какву врсту подршке очекујемо.

„Детаљно и темељно за два сата разговора, 50 минута смо разговарали о КиМ. Причао сам о ситуацији уколико би се провокације наставили, уколико би постојали било какви напади на наш народ на Косову. Причали смо у ситуацији у региону, и у БиХ, и у Републици Српској, о ситуацији после референдума у Македонији. Не постоји регионална тема коју нисмо детаљно анализирали.“

Вучић је рекао да су разговарали и о неким конкретним корацима о којима не може да говори, али да је захвалан Путину за подршку коју пружа нашем народу и нашој држави.

„Наишли смо на разумевање, искрен и пријатељски став Путина према српском народу и држави. Захвалан сам председнику Путину на ставу о нашем народу и држави. 
Разговарали смо и о ситуацији у региону, као и позицији Србије према НАТО-у.“

Вучић је истакао да је Путину пренео да Србија има пристојне односе с НАТО-ом, али да нема никакве жеље да буде у НАТО-у.

„Ми радимо на јачању наше армије и војно смо неутрални. Разговарали смо о важним економским односима, о РЖД-у и свему што чине у Србији. Разговарали смо и о ’Турском току‘, јер нам треба све више гаса. Уколико би било проблема с Украјином, желимо да примамо гас преко Бугарске из ’Турског тока‘“, рекао је Вучић. 

Вучић је нагласио да очекује да у наредне две-три недеље сазнамо датум Путинове посете нашој земљи.

„Путин ми је рекао: ’До веома скорог виђења‘.“

Вучић је закључио да очекује да посета председника Русије донесе више економских резултата, убрзани раст наше економске размене, подршку нашем територијалном интегритету и нашем независном и слободном одлучивању.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201810021117370301-Sastanak-Vucica-i-Putina-u-Moskvi/

 

„Моја прелепа Србија“ у Путиновим рукама

Председник Србије Александар Вучић поклања књигу руском лидеру Владимиру Путину у Кремљу

© Sputnik / Михаил Климентьев

 

Српски председник Александар Вучић поклонио је руском председнику Владимиру Путину књигу „Моја прелепа Србија“, руских ауторки Татјане Рибакове и Јелене Зелинске.

Вучић се данас састао са шефом руске државе Владимиром Путином у Кремљу у Москви.

Српски председник је Путину пренео да је решење за Косово још далеко, а такође је још једном потврдио опредељење Србије за војну неутралност. Руски председник је рекао да ће са Вучићем разговарати о економској сарадњи, али и о политичкој ситуацији у региону.

Вучић је на почетку састанка, а пре сусрета у четири ока са руским председником, изразио захвалност Путин за позицију коју показује према питањима која су животно важна за Србију.

Два председника одржаће разговоре у четири ока, након којег ће се председник Вучић обратити медијима.

Корице књиге „Моја прелепа Србија“
© SPUTNIK /
Корице књиге „Моја прелепа Србија“
 
Извор: https://rs.sputniknews.com/rusija/201810021117369183-poklon-putin-vucic/

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти