Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Свечани пријем поводом Дана Русије

10. јуна у Амбасади је одржан пријем поводом Дана Русије. Од српске стране су догађај својим присуством увеличили Председник Томислав Николић, потпредседник Владе, Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, Министар одбране Братислав Гашић, Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, Министар привреде Жељко Сертић, Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, Министар културе Иван Тасовац, Министар омладине и спорта Вања Удовичић, Министар без портфеља Вељимир Иљић, Министар без портфеља Јадранка Јоксимовић, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, посланици Народне Скупштине Републике Србије, ветерани Великог Отаџбинског рата као и бројни представници руско-српских НВО, јавности и дипломатског кора.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је у свом свечаном говору рекао следеће:

Поштовани даме и господо,

Драги пријатељи и колеге,

Срдачно вас поздрављам на пријему поводом Дана Русије. Хвала што сте нашли време да дођете код нас на овај значајни дан у тако компликовано време и за Русију и за Србију.

Посебна захвалност Председнику Србије господину Томиславу Николићу, свим добрим пријатељима Русије. Много то ценимо.

Данас руска државност има 1153 године. Од Кијевске Русије и Новгородске републике (девети век) ка Московском царству, ка Руској Империји,  Совјетском Савезу и Руској Федерацији.

Треба рећи да скоро нема држава у свету осим Русије, које могу да се похвале да су више од 500 година чувале државни суверенитет. Своју слободу, свој грб и свог орла. И то објашњава више ствари.

Кроз читаву вишевековну историју Русију и Србију вежу цивилизацијски корени, победе и успеси.

Наше земље обично следе успоне и падове једна друге. Србија се јачала, када је Русија била снажна. У нашем интересу је просперитет Србије, ваш успех.

Сигуран сам да смо по кључним питањима стратешки савезници: и Косово, и задаће привредног развоја, и интереси садашње и будуће Европе, словенског и православног света.

Пријатељска осећања наших народа су веома важна основа будућности наших држава.

Срећан Дан Русије!

 

Вест у осталим медијима: ТанјугРТСКурир 

 

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти